Ana SayfaHaberlerGündemDavutoğlu yeni kabine için “MHP ve ‘Pelikan’ etkisi dışında” dedi, DEVA’ya birleşme...

Davutoğlu yeni kabine için “MHP ve ‘Pelikan’ etkisi dışında” dedi, DEVA’ya birleşme çağrısı yaptı

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, yeni kabineyi değerlendirdi: “’Pelikan Çetesi’ ve MHP etkisinin dışında oluştuğu anlaşılıyor.” Davutoğlu ayrıca Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ile DEVA Partisi’nin Meclis’te ortak grup kurması veya DEVA ile Gelecek Partisi’nin birleşmesi fikrine sıcak baktığını, partilerin liderleriyle görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.

T24 yazarı Murat Sabuncu’ya konuşan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, seçimlerin ardından kurulan yeni kabineyle ilgili şunları söyledi:

“Erdoğan, AK Parti’nin daha kendi içine dönük bir kabine oluşturmaya özen göstermiş”

“Genel olarak kabinedeki isimler bağlamındaki tercihe baktığımızda olumlu olan iki hususu zikredeyim. Birincisi, bu kabinenin ‘Pelikan Çetesi’ diyebileceğimiz çetenin veya damat çevresindeki oluşmuş ağın dışında oluştuğu anlaşılıyor. İkincisi de Soylu’nun da devre dışı kalmasıyla MHP etkisinin dışında oluştuğu anlaşılıyor. Bu açıdan Erdoğan özellikle bizim de Meclis’teki muhalefetimizin olabileceğini düşünerek tabiri caizse AK Parti’nin daha kendi içine dönük bir kabine oluşturmaya özen göstermiş. Bu arkadaşların bir kısmı en azından tanıdıklarımızın ve beraber çalıştıklarımızın, siyasi ahlak sicilleri daha önceki bazı uygulamalardan farklı. Ayrıca kendi meselelerine vakıflar.

“Başbakan olsaydım ben de Hakan Fidan’ı da Yaşar Güler’i de bizzat bakan yapardım. Yaşar Güler Paşa’nın ve Hakan Fidan’ın Bakan olmasını memnuniyetle karşıladım. Mehmet Şimşek ile başbakan yardımcımız ve maliye bakanımız olarak birlikte çalıştık. Bütün o reform sürecini Mehmet Şimşek’le yönetiyorduk. Cevdet Yılmaz da başbakan yardımcılığımızı ve bakanlığımızı yaptı. Daha birçok isim zikredebilirim. Yaşar Güler Paşa çok doğru bir tercihtir. Ben O Genelkurmay 2. Başkanıyken birlikte çalıştım. Genelkurmay Başkanlığı’nda da Türkiye’de askerin disipline, tekrar bir hiyerarşiye kavuşmasında da hep Yaşar Güler Paşa’ya güvendim.”

Bugün (6 Haziran) FOX TV’de İsmail Karagöz’ün konuğu olan Davutoğlu, Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu ve DEVA Partisi lideri Ali Babacan ile, Meclis’te ortak grup kurulması için görüşmelerin sürdüğünü açıkladı:

“Yeni muhafazakar camianın tabanını oluşturacak, yüzleşecek, gerektiğinde eleştirilere cevap verecek ama gerektiğinde değerlerimiz uğruna her türlü eleştiriyi yaparak iktidarı terbiye edecek bir muhalefete ihtiyaç var. Bu partilerin bir araya gelmesi lazım.

“Gelecek, Saadet, Demokrat Parti ve DEVA’nın bir grup içinde bir araya gelmesi mükemmel olur, İYİ Parti’nin ayrı grubu var. Bu konuları görüşüyoruz. Temel Bey ile bu hafta sonu görüştüm, Sayın Babacan ile de görüşeceğim. Farklı modaliteler üzerinde duracağız, konuşmamız lazım ama bunun zorunluluk olduğunu herkes görmeli. Gerekli fedakarlıkları yapma ahlaki zorunluluğunu göstermemiz lazım. Niyet iyi olunca üretilmeyecek formül yok ama birbirimize kapalı olursak, konuşamazsak… Onu göreceğiz. Temel Bey’in yaklaşımı olumlu, iki liderden de olumsuz bir yanıt almadım ama daha detayları konuşmadık.”

Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk’ün “DEVA ve Gelecek Partisi birleşme yolunda” iddiası ile ilgili de konuşan Davutoğlu, bu fikre başından beri sıcak baktığını açıkladı:

“Zaten şu soruya cevap vermekte zorlanıyordu herkes: ‘Niye ayrısınız?’ Ben o zaman da zaten istediğimi söylüyordum, 2 sene önce kamuoyu ile de paylaştım. Olsaydı seçim sonucu da farklı olurdu.”

- Advertisment -