Ana SayfaHaberlerGündem'İddialar komploya ilişkin'

‘İddialar komploya ilişkin’

 

Brüksel’de yapılan Türkiye-AB Zirvesi'nin ardından AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile ortak düzenlenen basın toplantısında, Davutoğlu'na Türkiye'deki ifade özgürlüğü ve Zaman gazetesine kayyum atanmasına ilişkin sorular soruldu.

 

Davutoğlu, "İfade özgürlüğü konusu bizim için temel bir değer. Sadece Avrupa Birliği’nin değeri değil, Türkiye demokrasisinin de değeri" dedi.

 

Başbakan, sözlerinin devamında şunları söyledi:

 

"Medyamızı takip edenlerin farkında olacağını düşünüyorum. İzleyenler birçok gazetenin hükümete karşı geldiğini, hepimizi ağır bir şekilde eleştirebildiğini görecektir. Bu düşünce özgürlüğüdür. Bizzat kendim eski köşe yazarıyım. Akademisyen olarak gazetelerde yazdım. Düşünce ve medya özgürlüğüne karşı en ufak sınırlamaya karşıyım." 

 

'Suçlama, medya organını kullanarak komplo oluşturmaya ilişkin'

 

Zaman gazetesine kayyum atanması kararına ilişkin Davutoğlu, “Bahsi edilen konu yasal bir durumdur, siyasi bir durum değildir. Savcıların iddiaları düşünce özgürlüğüne ilişkin değil, kara para aklamanın yanı sıra yasa dışı ağlar üzerinde işlenen belirli suçlara, polisi ve adli sistemi kullanmaya ilişkin. Çok sayıda Türk vatandaşının özgürlüklerine karşın bu medya organını kullanarak komplo oluşturmaya ilişkin. Suçlamalar bunlar. Ben burada yargılamak için bulunmuyorum. O mahkemeler karar verecek buna” değerlendirmesinde bulundu.

 

Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

 

“İki hafta önce tutuklu iki gazeteci Anayasa Mahkemesi’nin kararı ile serbest bırakıldı. Bu gazetecilere ilişkin konu gazetecilik eylemlerine ilişkin değil, devletin gizli bilgilerini ifşa etmelerine ilişkindi. Birçok demokratik toplumda bu suçtur. Eğer Anayasa Mahkemesi bağımsız bir mahkeme olarak bu gazetecilerin serbest bırakılmasına karar veriyorsa; aynı bağımsızlık bu gazetenin gazetecilik yapmak yerine bireylerin özgürlüklerine zarar veren bir ağ oluşturduğunu değerlendirmek konusunda da geçerlidir. Bu bir iddia ve mahkeme yargılayacaktır. Her iki mahkeme de karar vermekte bağımsızdır. Her bu iki konuda da benim ya da hükümetimin hiçbir etkisi olmamıştır. Bu tamamen yasal bir süreçtir.”

 

Başbakan Davutoğlu, "Düşünce özgürlüğü bizim ortak değerimizdir. Bu değer her zaman Türkiye’de korunmuştur ve korunacaktır" dedi.

 

Tusk: Basın özgürlüğü önemli bir koşul

 

Türkiye'deki basın özgürlüğüne ilişkin bir soru üzerine ise AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, basın özgürlüğünün Türkiye'nin AB'ye üyeliğinde önemli bir koşul olmaya devam ettiğini, AB'nin bu politikasında bir değişiklik olmadığını ifade etti.

 

Kaynak: AA

- Advertisment -