Ana SayfaHaberlerGündemDemirtaş: Her gün tepkinizi ortaya koyun

Demirtaş: Her gün tepkinizi ortaya koyun

 

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır’daki HDP il binasında basın toplantısı yaptı ve çarşamba günü (dün) Demirtaş, çağrıları üzerine düzenlenmek istenen, sokağa çıkma yasağının sürdüğü Sur ilçesine yürüyüşe değindi. Demirtaş, kent merkezi ve ilçelerinde 50'ye yakın yerden yürüyüş gerçekleştirildiğini söyledi.

 

Selahattin Demirtaş, "Bizler Diyarbakır halkına teşekkürlerimizi, şükranlarımızı sunuyoruz. On binlerce insan Diyarbakır sokaklarında anayasal barış, özgürlük hakkını dile getirdi, haykırdı. Çağrımızda, provokasyonlara karşı halkımızı dikkatli ve duyarlı olmaya çağırmıştık ve çok şükür tüm Diyarbakır halkı çok güçlü, kararlı bir duruş ortaya koydu" diye konuştu.

 

Hükümetin Diyarbakır halkının verdiği mesajı doğru okuması gerektiğini savunan Demirtaş, yürüyüş çağrısının süreklilik içerdiğini aktardı.

 

"Halk, her gün saat 16.00'da Diyarbakır'ın merkez ve dış ilçelerindeki mahallelerde, bulundukları sokakta demokratik tepkisini ortaya koymaya devam etmelidir" diyen Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Sur'daki durum netleşene kadar Diyarbakır halkının demokratik tepkilerini göstermesi gerektiğine inanıyoruz. Bu duruma sessiz kalmayacağız ve geri adım atmayacağız. Halkla meydanlarda olacağız. Sonuna kadar direneceğiz. Diyarbakır halkı da tüm halkımız da bu savaş politikasına karşı dur demenin tek yolunun bu olduğunu görmüştür."

 

Cuma akşamı vatandaşları mezarlık ziyaretinde bulunmaya davet eden Demirtaş, cuma namazını da Sümerpark'ta kılacaklarını bildirdi.

 

Demirtaş'ın sokağa çıkma yasağı süren Sur ilçesine yürüyüş çağrısına uyanlara polis müdahale etmiş, gösteride 34 kişi gözaltına alınmıştı. Diyarbakır Valiliği, "Vatandaşların kentin huzurunu bozmaya yönelik bu tür kanunsuz kışkırtmalara karşı göstermiş olduğu tavrın herkesçe doğru okunması büyük önem arz ediyor" açıklamasını yapmıştı.  Açıklamada kent halkına teşekkür edilmişti.

 

Sur'daki tahliyeler

 

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Demirtaş, Sur ilçesinden tahliye edilenlere ilişkin soru üzerine, Valilik, milletvekilleri ve İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde çarşamba günü Sur ilçesinden tahliye edilenler olduğu bilgisini aldıklarını belirtti.

 

Demirtaş, bu konuda ellerinden geleni yapmaya gayret gösterdiklerini ifade ederek, "Bu yönde bazı tahliyeleri gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz. 12 kişinin tahliye edildiği bilgisini aldık. Umut ediyorum ki sonuç alırız. Temennimiz oradaki tüm insanların çıkması, hiç kimsenin yaşamını yitirmemesi. Diyarbakır halkının talebi, bizim beklentimiz budur. Tahliyelerle ilgili diyalog konusunda biz en azından hiçbir şekilde kapalı olmadık, kapalı da olmayacağız" değerlendirmesini yaptı.

 

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde güvenlik güçlerinin vatandaşlara ve PKK'lılara yaptığı çağrılardan sonra çarşamba akşamı 1'i çocuk 3'ü kadın 11 kişi bölgeden ayrılmıştı.

 

AİHM'nin ret kararı

 

Gazetecilerin, "Cizre ve Sur'la ilgili AİHM'e başvuruldu, ret kararı alındı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" yönündeki sorusunu da Demirtaş, şöyle yanıtladı:

 

"Avrupa şu anda kendi dertlerini çözecek durumda değil. Dolayısıyla öyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ya da Avrupa'daki hükümetlerden beklenti içerisinde olmamak lâzım. Halkımız kendine güvenmeli, öz gücüne güvenmeli ve buna göre hazırlığını ve planlamasını yapmalı. Operasyonların gerçekleştirildiği bölgelerde delilleri arşivledik. Yakın zamanda Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne bunları sunacağız."

 

2 Aralık'ta ilân edilen sokağa çıkma yasağı halen sürüyor. Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy salı günü yaptığı basın açıklamasında, kentteki 6 mahallede bulunan "sıkıntılı bölge"nin yüzde 98’lik kısmının temizlendiğini açıklamıştı.

 

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakırlıları çarşamba günü operasyonların ve sokağa çıkma yasağının sürdüğü Sur ilçesine yürümeye çağırmıştı. Demirtaş, ilçede sokağa çıkma yasağının kalkmasını istemişti. Demirtaş ve DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek hakkında da yaptıkları çağrı nedeniyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı.

 

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy bu çağrı üzerine salı günü yaptığı basın açıklamasında halktan, izinsiz gösteri ve yürüyüşlere katılmamasını istemişti. Diyarbakır Valiliği, HDP'nin yapmayı planladığı Sur’a yürüyüş öncesi, ilçede ikamet edenler haricinde, Sur'a girişlerin yasaklandığını  duyurmuştu.

 

İçişleri Bakanı Efkan Âlâ da, Demirtaş'ın Sur'a yaptığı yürüyüş çağrısı için, "Açık bir provokasyondur. Provokasyonu yapan sonuçlarına katlanır" demişti.

 

Nijerya'da konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise, HDP lideri Demirtaş'ın Diyarbakır'ın Sur ilçesine yürüyüş çağrısı yapmasıyla ilgili, "Birilerinin suç duyurusu yapmasına gerek yok, savcılara davettir" demiş, "Ülkemi karıştırmaya kimsenin hakkı yok" diye de eklemişti.

 

Kaynak: AA

- Advertisment -