Ana SayfaHaberlerGündemDemokrat ve Cumhuriyetçi dört senatörden ortak mektup: ‘Türkiye’ye yaptırımlar geciktirilmeden uygulanmalı’

Demokrat ve Cumhuriyetçi dört senatörden ortak mektup: ‘Türkiye’ye yaptırımlar geciktirilmeden uygulanmalı’

ABD’li Cumhuriyetçi ve Demokrat dört senatör, Savunma Bakanı Mark Esper’a mektup yazarak, Rusya’dan S-400 satın alması sebebiyle, Türkiye’ye yaptırımların yasa gereği gecikmeden uygulanması çağrısında bulundu.

Senatörlerin Savunma Bakanı’na gönderdiği mektup, Demokrat Senatörler Jeanne Shaheen ve Chris Van Hollen ile Cumhuriyetçi Senatörler Thom Tillis ve James Lankford’ın imzalarını taşıyor.

Diğer senatörleri de etiketleyerek mektubu Twitter’dan paylaşan Senatör Shaheen, “Erdoğan’ın NATO ve transatlantik güvenliğini zayıflatmak amacıyla attığı adımların hoş görülmeyeceği konusunda net bir mesaj vermek amacıyla tasarının yasalaşması için çalıştık. Türkiye’nin F-35 tedarik zincirinden çıkarılması, Erdoğan’ın hesap vermesinin sağlanması ve ABD’nin en hassas teknolojilerinin korunmasına yönelik iki partinin de desteğini alan bir çabaydı. Yönetimin gecikmelere son vererek Kongre tarafından yazıldığı gibi yasayı uygulama zamanı gelmiştir’’ ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin F-35 programından çıkarılma süreci disiplinli yürütülmedi’’

İki buçuk sayfalık mektupta, “Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde ilerlediği yönle ilgili kaygı duyduklarını’’ belirten senatörler, Ankara ve Moskova arasında savunma sektöründeki işbirliğine atıfta bulunarak, bu endişelerin kendilerini 2018 yılı Nisan ayından itibaren çok sayıda yasa tasarısı sunmaya zorladığını hatırlattı.

Türkiye’nin F-35 programından aşamalı bir şekilde çıkarılması sürecinin, Savunma Bakanlığı yetkililerinin daha önce açıkladığı gibi, “disiplinli ve vaktinde’’ yürütülmediği; “sürecin geciktirilmesinin ABD’nin Türklere konuyla ilgili olarak verdiği mesajın etkisini azalttığı’’ eleştirisi yöneltildi.

(…)

Mark Esper’a ‘’mevcut yaklaşımı gözden geçirin’’ çağrısı

Atılan bu adımlarla Kongre’nin bu sürecin yıllar değil aylar içinde tamamlanması niyetinde olduğunu gösterdiğinin altı çizilerek, “Pentagon’un bu konuda kendi takvimini ya da Kongre’nin niyetini takip etmediği açık. Mevcut yaklaşımı gözden geçirmeniz ve Türkiye’nin yasa gereği üretim hattından hızlı bir şekilde çıkarılmasını sağlamak için harekete geçmeniz çağrısında bulunuyoruz’’ denildi.

Savunma Bakanlığı’nın Türkiye’nin F-35 üretim hattından çıkarılması sürecini geciktirerek, “Türkiye’ye verilmek istenen mesajı zayıflattığı ve ABD’nin Türkiye’yi yön değiştirmeye zorlayacak diplomatik ve jeopolitik çabalara da zarar verdiği’’ belirtildi.

(Kaynak: Amerika’nın Sesi)

- Advertisment -