Ana SayfaHaberlerGündemDilek Doğan davası kapalı olacak

Dilek Doğan davası kapalı olacak

 

Sarıyer'de 18 Ekim'de evi aranırken polis kurşunuyla vurulan Dilek Doğan'ın ölümüne ilişkin davanın İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasına, sanık polis memuru Y.M. katılmazken, sanığı avukatı temsil etti.

 

Dilek Doğan'ın anne, babası ve akrabaları ile tarafların avukatlarının olduğu duruşmaya, CHP milletvekilleri Hilmi Yarayıcı ve Gamze Akkuş İlgezdi ile Berkin Elvan'ın anne ve babası da katıldı.

 

Duruşmada tanık olarak dinlenilen polis memuru G.D. ifadesinde şunları söyledi:

 

"Adrese gittiğimizde dışarıda 3 kişinin bulunduğunu gördük. Amirim, arama emrinin olduğunu ve evde arama yapacağını söyledi. İçeri girdik ve güvenlik önlemini sağlamaya çalıştık. Daha sonra evde detaylı arama yapacak ekibin içeriye girmesini bekledik. Dilek Doğan isimli şahsın amirime 'Pis herifler', 'galoş giyin' şeklinde hakaretler ettiğini duydum. Ben içeride değildim. Amirimin sırtı bana dönüktü. Mehmet Doğan isimli şahsında amirime elle müdahalede bulunulduğunu gördüm."

 

"Adaleti ben sağlayacağım"

 

Müşteki avukatlarının talebi üzerine Dilek Doğan'ın vurulma anına dâir görüntülerin izletildiği sırada izleyici sırasında bulunan Dilek Doğan'ın ağabeyi Mazlum Doğan, mahkeme heyetine tepki gösterdi.

 

Mazlum Doğan, sanık avukatı ve mahkeme heyetine yönelik, "Burayı başınıza yıkacağım. Adaleti ben sağlayacağım. Onun çocuklarını öldüreceğim. Sizi de öldüreceğim. Tekrar buraya geleceğim, katil polis hesap verecek" diye bağırdı. Ailenin yakınları ve bazı izleyiciler, Mazlum Doğan'ı dışarı çıkardı. Bu sırada duruşma salonunun kapısının yerinden çıktığı görüldü. Doğan ailesinin avukatları, slogan atanları yatıştırmaya çalıştı.

 

Duruşmalar kapalı yapılacak

 

Dilek Doğan'ın akrabaları ve yakınlarının da mahkeme heyetine tepki göstermesi üzerine, duruşmaya ara verildi.

 

Aranın ardından Cumhuriyet savcısı, bir önceki duruşmada da olayların çıktığını hatırlatarak, yargılamanın sağlıklı yürütülmesi, mahkeme heyetinin tehdit edilmesi ve kamu güvenliği gerekçeleriyle duruşmaların kapalı yapılmasını talep etti. Savcı, ayrıca slogan atanlar hakkında soruşturma başlatılmasını talep etti.

 

Talebi değerlendiren mahkeme heyeti, duruşmanın güvenlik gerekçesiyle kapalı yapılmasına hükmetti.

 

Gözaltılar oldu

 

Duruşma öncesinde, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önündeki yolda bir grup, oturma eylemi yaptı. Dağılmaları yönündeki uyarılara uymayan gruba müdahale eden polis, 13 kişiyi gözaltına aldı.

 

Duruşma salonuna güvenlik gerekçesiyle alınmayan bazı kişiler direnmeleri nedeniyle de gözaltına alındı.

 

Ayrıca duruşmanın kapalı yapılmasına kararının ardından çıkan olaylarda Dilek Doğan'ın ağabeyi Mazlum Doğan'ın da aralarında olduğu çok sayıda kişiye de gözaltı işlemi uygulandı. Bu sırada izleyicilere duruşma salonundan çıkmamaları telkininde bulunan Doğan ailesinin avukatlarından Barkın Timtik ile Günay Dağ da gözaltına alındı.

 

Verilen aranın ardından tekrar başlayan duruşmaya, kapalılık kararı nedeniyle sadece sanık ve müşteki avukatları ile Dilek Doğan'ın ailesi alındı. Duruşma, Doğan'ın vurulma anına ait olduğu belirtilen bazı görüntülerin izlenmesiyle devam etti.

 

26,5 yıla kadar hapsi isteniyor

 

Dilek Doğan, 18 Ekim'de Sarıyer'de düzenlenen bir operasyon sırasında yaralanmıştı. Hastanede tedavi altına alınan Doğan, 7 gün sonra hayatını kaybetmişti.

 

Doğan'ın ölümüne ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, operasyona katılan polis memuru Y.M.'nin ifadesi alınmış ve bu kişi tutuklanması istemiyle nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği'ne sevk edilmişti. Hâkimlik, polis memurunun adli kontrolle serbest bırakılmasına karar vermişti.

 

Soruşturma sonucunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Dilek Doğan'ın ölümüne neden olduğu öne sürülen polis memuru Y.M. hakkında "kasten öldürmenin ihmâli davranışla işlenmesi" ile "kamu görevlisine ait araç ve gereçleri suçta kullanmak'' suçlarından 20 yıldan 26,5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

 

Polisin silahından çıkan kurşunla ağır yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden 26 yaşındaki Dilek Doğan'ın vurulduğu anın görüntüleri de dava dosyasına girmişti.

Kaynak: AA

- Advertisment -