Ana SayfaHaberlerGündemDışişleri: Rusya'yla rota mutabakatı sağlanamadı

Dışişleri: Rusya’yla rota mutabakatı sağlanamadı

 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Rusya’nın Açık Semalar Antlaşması (ASA) kapsamında Türkiye üzerinde gözlem uçuşu yapması için rota konusunda mutabakat sağlanamadığını söyledi.

 

Bilgiç’in konuya ilişkin soruya verdiği yanıtta, antlaşmanın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) coğrafyasında güvenlik artırıcı önlem olarak 1992’de imzalandığı anımsatıldı.

 

Türkiye’nin imza atan 34 devletten biri olduğunu belirten Bilgiç, “Antlaşma kapsamında talep edilen uçuşlar, gözlem uçuşunun yapılacağı ülke ve uçuşu gerçekleştirecek ülke arasında, rota üzerinde mutabakata varılması halinde icra edilebilmektedir” ifadelerini kullandı.

 

Rusya Federasyonu'nun 2-5 Şubat 2016 tarihleri için talep ettiği gözlem uçuşunun rotası üzerinde mutabakat sağlanamadığını belirten Bilgiç, uçuşun bu nedenle gerçekleşemediğini açıkladı.

 

Bilgiç ayrıca, Rusya’nın kendi toprakları üzerindeki gözlem uçuşlarına çeşitli sınırlamalar getirdiğini tüm ASA devletlerinin bildiğini söyledi. Bilgiç, Rusya’nın Aralık 2015’teki gözlem uçuşunu ise Türkiye’nin önerdiği rotaya uygun gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

 

‘Tepkisiz kalmayacağız’

 

Rusya Savunma Bakanlığı'nın anlaşmaları kontrolden sorumlu Yönetim Başkanı Sergey Rızhkov, Rusya'nın Türkiye'nin açık hava sahası anlaşmasını ihlâl etmesine dikkatsiz ve tepkisiz kalmayacağını söylemişti.

 

Rızkhov daha önce, Rus uçağı An-30B’nin Eskişehir havalimanından kalkacağını belirtmişti. Kabinde bulunacak Türk uzmanların da uçağın belirlenen rota üzerinde uçuş yapmasını sağlayacağını ve bu sayede Türk yetkililerin de kullanılacak cihazları denetleyeceklerini söylemişti.

 

Açık Hava Sahası Anlaşması

 

Açık Hava Sahası Anlaşması, ilk etapta Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'na üye 27 ülke tarafından 1992 yılında Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de imzalandı. Bu anlaşmanın amacı ülkeler arasındaki karşılıklı anlayışı ve güveni sağlamlaştırmaktı.

 

Açık Hava Sahası Anlaşması'na katılan devletler bir birlerinin hava sahasında gözlem uçuşları yapılmasına olanak sağlıyor. Anlaşmaya toplamda 34 ülke imza attı. Rusya, 2001’de dahil oldu.

 

Kaynak: Dışişleri Bakanlığı, Al Jazeera

- Advertisment -