Ana SayfaHaberlerGündemDışişleri'nden Kirby'ye: Şiddetle protesto ediyoruz

Dışişleri’nden Kirby’ye: Şiddetle protesto ediyoruz

 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. ABD’li mevkidaşı John Kirby’nin PYD'nin saldırıları, Türkiye'nin de top atışlarını durdurmasına yönelik çağrısına ilişkin, “Kirby’nin müttefiki Türkiye ile bir terör örgütünü aynı kefeye koyan açıklamalarını hayretle karşıladık” dedi. Kirby’nin açıklamalarını şiddetle protesto ettiklerinin de altını çizen Bilgiç, açıklamanın ardından bu düşüncelerini ABD makamlarına ilettiklerini belirtti.

 

ABD ve Rusya'ya, YPG'ye yönelik atışlarla ilgili bilgi verilip verilmediği sorulan Bilgiç, "Daha önce bilgim dahilinde böyle bir bilgi verilmiş değil. Hem Washington'la temaslarımız her platformda devam ediyor, her konu gündeme geliyor, DEAŞ'a karşı mücadele çerçevesinde, bunlar da tabii içerisinde" cevabını verdi.

 

Sözcü Bilgiç, Suriye'ye kara harekâtı konusunda uluslararası koalisyonun henüz bir karar almadığını söyledi. "Ama koalisyon bu konuya ilişkin bir karar alırsa tabiatıyla uygulamasına koalisyon içindeki 64 ülkeden isteyen ülkeler katılabilir" dedi.

 

"Suudi Arabistan uçakları eğitim için Konya'da"

 

Bilgiç, IŞİD'e karşı mücadele kapsamında Adana'daki İncirlik üssüne gönderileceği açıklanan Suudi Arabistan uçakları hakkında şu ifadeleri kullandı:

 

“DAEŞ'le mücadele uluslararası koalisyon çerçevesinde herhangi bir Suudi Arabistan uçağının Türkiye'de bulunmadığını söyleyeyim. Ancak önümüzdeki dönemde bu konuya ilişkin alınan prensip kararı çerçevesinde Suudi Arabistan uçakları İncirlik'e gelecek.

 

Bununla birlikte halen ülkemizde hava savunma eğitimi çerçevesinde bazı Suudi Arabistan uçakları var. Bunlar Konya'da konuşlu. Daha önce planlanan eğitim uçuşlarını 15-19 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirecekler. Benzer uçuşlar 2013 yılında da Pakistan, Suudi Arabistan ve Türkiye uçakları tarafından gerçekleştirilmişti.”

 

‘100 bin kişi sınır ötesi kamplarda’

 

Halep’e yapılan bombardımanlarla birlikte sınırda büyük bir hareketlilik olduğunu belirten Bilgiç, “300 bin kişilik bir hareketlenme olduğu söyleniyor, tabii bu 300 bin kişi sınırımıza yığılmış değil. 20 bin kişi Azez'deki boş bina ve okullara yerleştirildi. 10 bin kişi geri döndü. Yaklaşık 100 bin kişi sınır ötesi kamplarda kalıyor. STK'lar ve AFAD aracılığıyla bu kişilere yardımlar devam ediyor. 23 Kasım'dan bu yana yaklaşık 7500 civarında Suriyeli ülkemize girmiş durumda” diye konuştu.

 

Rusya'dan Türkiye'ye suçlama

 

Açıklama yayımlayan Rusya Dışişleri Bakanlığı ise Türkiye’yi “yeni cihatçı gruplara ve paralı askerlere” yardımla suçladı. Ankara’nın “IŞİD ve diğer terörist örgütleri desteklediğini iddia eden Rus Dışişleri, “Türk yetkililerin komşusuna yönelik agresif eylemlerinden dolayı en ciddi endişelerimizi ifade ediyoruz” ifadesini kullandı.

 

Türkiye’den Suriye’ye savaşçı gönderiliyor iddiası

 

Pazar günü Birleşmiş Milletler’e mektup yazarak “Türk yönetiminin suçlarını sonlandırın” ifadesini kullanan Suriye Dışişleri, Ankara’yı Suriye’ye silah ve savaşçı göndermekle suçlamıştı. Bakanlık, Cumartesi günü Türkiye’nin ağır makineli silahlarla donatılmış 12 kamyonetle birlikte yaklaşık 100 silahlı kişiyi Bab-u Selam Sınır Kapısı’ndan Suriye'ye gönderdiğini iddia etmişti. Açıklamada 100 kişi arasında "Türk güçleri ve paralı askerlerinin de olduğuna inanıldığı" ifade edilmişti.

 

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de Feylak eş Şam örgütünden yaklaşık 350 muhalifin Türkiye’den Azez ve Tel Fırat’a gittiğini ifade etmişti. Gözlemevi, İdlib’in Atme kasabasındaki muhaliflerin, Türkiye’ye geçtikten sonra Bab-u Selam kapısından Suriye’ye tekrar girdiklerini iddia etmişti.

 

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

- Advertisment -