Ana SayfaHaberlerGündemİdris Baluken'e tahliye

İdris Baluken’e tahliye

 

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına başlanan HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken için tahliye kararı verildi. Diyarbakır Milletvekili Baluken 4 Kasım 2016'da tutuklanmıştı. 

 

İdris Baluken tutuklandığı sırada HDP Grup Başkanvekilliği görevini yürütüyordu. Baluken tutuklanınca bu görev Ahmet Yıldırım'a verilmişti.

 

Baluken'in tahliye edilmesiyle tutuklu HDP'li milletvekili sayısı 10'a düştü. Aralarında Eş Genel Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da olduğu 10 HDP'li vekil halen tutuklu.

 

Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında açılan soruşturma kapsamında 4 Kasım'da tutuklanan İdris Baluken hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

 

Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, halen HDP Diyarbakır Milletvekili olup 24'üncü Dönem BDP Bingöl Milletvekilliği yapan İdris Baluken'in TBMM'ce yasama dokunulmazlığının kaldırıldığı belirtilmişti. Açıklamada, "Şüpheli hakkında 18/11/2016 tarihinde, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma, silahlı terör örgütüne üye olma, terör örgütü propagandası yapmak, kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama suçlarından Bingöl 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne kamu davasının açıldığı, iddianamenin mahkemece kabul edildiği, Bingöl 2'nci Ağır Ceza Mahkemesince, şüpheliye isnat edilen suçların bir kısmının Diyarbakır ilinde gerçekleşmesi ve şüpheliyle ilgili Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemelerinde açılmış kamu davalarının olması nedeniyle bu kamu davalarıyla dosyanın birleştirilmesi için yetkisizlik kararı verilerek dosya Diyarbakır terör suçlarında yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmiştir" denilmişti.

 

Kaynak: AA, Al Jazeera

- Advertisment -