Ana SayfaHaberlerGündemErdoğan, ABD programını yarıda kesti

Erdoğan, ABD programını yarıda kesti

 

ABD'nin Louisville kentinde Muhammed Ali'nin cenaze namazına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün düzenlenecek ikinci töreni beklemeden Türkiye'ye dönüyor.

 

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Muhammed Ali'nin cenaze namazına katılarak dini vecibeyi yerine getiren Erdoğan'ın, gün içinde ünlü boksörün müzesini de ziyaret etmesinin ardından, bugün düzenlenecek anma törenini beklemeksizin yurda dönmeyi kararlaştırdığını belirtti.

 

Erdoğan, Ahıska Türklerinin verdiği iftara katıldıktan sonra İstanbul'a hareket etti.

 

Erdoğan'ın ABD'ye gitme kararıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından yapılan ilk bilgilendirmede "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muhammed Ali’nin ABD’deki Müslüman toplumunun liderlerinden İmam Zaid Şakir tarafından Perşembe günü kıldırılacak olan cenaze namazında saf tutacak. Muhammed Ali için Cuma günü son derece kalabalık bir katılımla gerçekleşmesi beklenen anma ve uğurlama törenine katılacak" denilmişti.

 

Müze çıkışı 'Esed' sorusuna yanıt: Esed bir katildir

 

Erdoğan, Muhammed Ali'nin cenaze namazanın ardından Muhammed Ali müzesini ziyaret etti. Müze çıkışında yabancı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

Erdoğan, bir gazetecinin, Suriye Devlet Başkanı Esed'in, kendisini suçlayan son açıklamasını sorması üzerine, "Esed bir katildir. 600 bin vatandaşını şu ana kadar öldürmüş bir katildir. 12 milyon vatandaşının kendi vatanlarından ayrı kaldığı bir ülkenin şu anda adeta işgalcisidir. Devlet terörü estiren birisidir. Sadece 3 milyon sığınmacı bizim ülkemizdedir. Onlara ev sahipliğini biz yapıyoruz. Tüm insanlığın aslında Esed'i dışlamasının gereğine inanıyorum. Ona yardımcı olanların da onun zulmüne, onun katliamlarına ortak olduğuna inanıyorum. Onun söyledikleri beni pek de ilgilendirmiyor." diye konuştu.

 

Erdoğan'dan Muhammed Ali makalesi

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bloomberg'in görüş bölümü için de "Muhammed Ali'nin mirasını yaşatmak" başlıklı makale kaleme aldı.

 

Erdoğan makalesinde, "Neden Türkiye'nin cumhurbaşkanı, Amerikalı bir boksörün cenazesi için dünyanın öbür ucuna uçar, diye düşünebilirsiniz? Cevabı basit: Türk halkı adına saygılarımı sunmak için. Çünkü onun olağanüstü hikayesi burada bitmemeli. Dünya liderleri, Ali'nin ideallerini hayata geçirerek birçok kalıcı soruna çözüm bulabilir." ifadesini kullandı.

 

Muhammed Ali'nin, fevkalede bir sporcu ve dikkat çekici bir insan olduğunu vurgulayan Erdoğan şöyle devam etti:

 

"Ben de, Türkiye'deki sayısız insan gibi 1970'lerdeki pek çok gece uykusuz kalarak, sabahın erken saatlerinde Louisville'deki maçları izlemek için kalktım. Muhammed Ali, tüm ailelerin çay saatlerinde, profesyonel boksla ilgili konuşmalarını, ilerleyen günlerde arkadaşlar ve meslektaşların şampiyona maçlarını değerlendirmelerini sağlayan büyüleyici bir figür haline gelmişti. Coşku öylesine aşikardı ki bir Türk halk sanatçısı, Ali'nin 1974'te George Foreman'a karşı yaptığı unvan maçı 'Rumble in the Jungle'ı ölümsüzleştirmek için şarkı yaptı ve halkın şampiyonuna, her yerde ezilen insanların kahramanı olarak seslendi."

 

Erdoğan, dünyadaki insanların, Ali'nin sadece sporculuğu ve derinliğinden değil aynı zamanda politik duruşundan da etkilendiğini kaydetti.

 

Ali’nin inandığını yapmak için Amerikan ordusunda yer almayı ve Vietnam savaşına katılmayı reddettiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, maddi kayıp, hapis cezası ve unvanının elinden alınması gibi ciddi sonuçlarla karşılaştığını aktardı.

 

Erdoğan, makalesinde Ali’nin, “Benim Vietnamlılarla hiçbir anlaşmazlığım yok. Fakir bir halkı yakmaya ve öldürmeye yardım etmek için evimden 10 bin mil uzağa gitmeyeceğim.” sözlerine yer verdi.

 

Kaynak: AA

- Advertisment -