Ana SayfaHaberlerGündemErdoğan: Çok kırgınım

Erdoğan: Çok kırgınım

 

Burdur'daki açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında "hak ihlâli" kararı veren Anayasa Mahkemesi'ne yönelik eleştirilerini sürdürdü. 

 

Erdoğan konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:

 

"Kamuoyuna MİT tırları hadisesi gibi büyük bir ihanete şahit olduk. Failleri adalete hesap veriyor. Bir gazete de aynı oyunda figüranlık yapmaya kalkınca sorumluları adalete hesap verdiler. Suçlama casusluk. Mahkeme tutuklama kararı verdi, konu halen yargı aşamasında. Bu arada AYM Anayasa'yı açıkça hiçe sayarak kendini mahkemenin yerine koydu ve bireysel başvuru hakkında karar verdi.

 

Çok daha önceden yapılmış binlerce başvuruyu görüşmeyi beklerken bu davadan yargılanan kişilerin tutukluluk süreciyle ilgili hızlı bir süreç işledi. Aceleniz ne ya. Ne oldu da bu kadar acele ettiniz? Kuvvetli suç şüphesi yokmuş. Yetkisi olmadan esasa girerek kararı verdi. Önce kararı hukuka aykırı şekilde günler sonra da gerekçeyi açıkladı. Sayın Başkan bana daha önceleri bizzat kendisi söylemiştir, 'Gerekçeyi hazırlamadan asla karar açıklamayız' diye. Ama ne yazık ki şimdi ben bu olayı yaşayınca gerçekten çok üzüldüm ve buradan söylüyorum, çok kırgınım. Niye, o makamda olana dürüstlük yaraşır da onun için. Bana bunu söylediler. Çünkü önceki başkanı gerekçe hazırlanmadan alelacele açıklanan kararlarda eleştiren bu arkadaşımız, bu defa alelacele böyle bir kararı açıklama konumuna gelmiştir. Gerekçede her şey var ama hukuksuzluğun izahı yok.

 

Anayasa Mahkemesi bu ülkede devletin ve milletin hakları, menfaatleri, çıkarları konusunda en fazla hassas olması gereken kurumların başında geliyor. Ama bu kurum, üstelik de Başkanının da içinde yer aldığı bir kısım üyeleri eliyle son dönemde Türkiye'ye yönelik en büyük saldırılardan birinin somut örneği olan bir konuda ülkesinin ve milletinin aleyhine karar almaktan çekinmemiştir. İlk derece mahkeme ne demiş, casusluktan bunu tutuklamış. Siz ne diyorsunuz; 'Hayır burada böyle bir şey yok.' Oraya iade ediyorsunuz. Fakat daha önce casusluktan tutuklanmayı isteyen mahkemenin de verdiği kararı anlamıyorum. Halbuki ilk derece mahkeme de kararında direnebilirdi. Diren bakalım. O zaman Anayasa Mahkemesi ne yapacak, bir de onu görelim. Bence o verdiği kararda direnmiş olsaydı inanıyorum ki dengeler çok daha farklı gelişecekti.

 

Bu konunun yargı bağımsızlığıyla ilgisi yok. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar herkesi bağlar diyor, doğru seni de bağlar. Ben Cumhurbaşkanı olarak vatana ihanet dışında suçtan suçlanmam ama Anayasa'yı korumak benim de görevim. 104. maddesine uy, bir fıkrasına alıp diğerini bırakma ve bunun üzerinde de hassas ol. Geçmişte yargı nasıl ki paralel yargı konusunda hareket ederken karşısına dikildiysek bu konuda da aynı şekilde hareket etmek mecburiyetindeyiz. Anayasa'nın uygulanmasını gözetmekle yükümlüyüm. Yetkisinin dışına çıkan karşısında beni bulur.

 

Eleştirilen değil takdir edilen bir Anayasa Mahkemesi istiyoruz."

Kaynak: Al Jazeera

- Advertisment -