Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti genişletilmiş il başkanları toplantısında Youtube, Twitter, Netflix gibi internet platformlarının erişimine ilişkin kapsamlı değişikliklerin yapılacağını açıkladı.
Youtube, Twitter ve Periscope’dan canlı yayımlanan konuşmasında, bu platformları “Yalanın, iftiranın, kişilik haklarına saldırının, itibar suikastlarının alıp başını gittiği” mecralar olarak niteleyen Erdoğan, gerekli düzenlemenin yasama dönemi bitmeden TBMM’ye getirilmesini beklediğini ifade etti.
Geçtiğimiz gün doğum yapan kızı Esra Albayrak’a yönelik sosyal medyada hakaret içerikli paylaşımlara atıfta bulunan Cumhurbaşkanı şu ifadeleri kullandı:
“Son yıllarda bu tür ahlaksızlıkların artmasında hem mecraların kontrolsüzlüğünün, hem de organize saldırıların kolaylaşmasının rolü vardır. Niçin YouTube, niçin Twitter, niçin Netflix şu bu gibi sosyal medyalara karşı olduğumuzun ne demek olduğunu anlıyor musunuz? İşte bu ahlaksızlıkları ortadan kaldırabilmek için. Bunlar ahlak sahibi değil. Biz, ahlakı yüce, medeniyetleri yüce bir milletin torunlarıyız. Ve bu millete layık olmayan bu gelişmeleri yaşamak, görmek istemiyoruz. Tabii burada üzerinde durmamız gereken konu medya, özellikle sosyal medya mecralarının nasıl olup da böyle bir kokuşmuşluğun aracı haline dönüşmesidir. Yalanın, iftiranın, kişilik haklarına saldırının, itibar suikastlarının alıp başını gittiği bu mecraların bir düzene sokulması şarttır. Bu ülkeye, bu millete bu tür mecralar yakışmıyor.”
“Bir an önce biz bunları parlamentomuza getirip, bu tür sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını, kontrol edilmesini istiyoruz.”
“İnternet mecralarını kullananlar suç işleme konusunda layüsel değildir” diyen Erdoğan, geniş bir hukuki düzenleme getirileceğinin sinyalini verdi:
“Cinsel istismar, müstehcenlik, kumar, dolandırıcılık, suça teşvik, terör propagandası, hakaret başta olmak üzere kanunların suç saydığı her konuda hak arama ve önleme yolları açık olmalıdır” diyen Erdoğan şöyle devam etti: “Bu konuda kapsamlı bir hukuki düzenleme üzerinde çalışıyoruz. İnternet ve sosyal medya mecralarının ülkemizde bir an önce hukuki ve mali muhataplık tesis etmeleri için ne gerekiyorsa yapmakta kararlıyız.”
“Yasama dönemi bitmeden bu meseleyi halletmiş olacağımızı ümit ediyorum”
“Hukuki düzenleme tamamlandığında erişim engeli ile adli ve mali yaptırımlar dahil her türlü yöntemi devreye sokacağız. Türkiye bir muz cumhuriyeti değildir. Bu ülkenin idari ve adli kurumlarını hiçe sayanları biz de hiçe sayarız. Hukuk devleti ilkesi demokrasinin vazgeçilmez bir şartıdır. Asıl bu konuda gerekeni yapmazsak demokrasiye ve hukuka aykırı davranmış oluruz. Buradan, Adalet Bakanlığımıza, Meclis kurumumuza ve ilgili tüm kurumlarımıza konuyla ilgili düzenlemenin süratle hazırlanması ve yürürlüğe sokulması çağrısında bulunuyorum. Yasama dönemi bitmeden bu meseleyi halletmiş olacağımızı ümit ediyorum. Artık bu tür konularda kim ne der yerine ülkemizin neye ihtiyacı var sorusuna cevap arayacağız.”
Beş gün önce Erdoğan: “Sosyal medyadan nefret etsek etkin kullanmazdık”
Erdoğan, geçtiğimiz Cuma günü önce gençlerle buluştuğu YouTube canlı yayınında, “Bazı açıklamalarınızdan sosyal medyayı sevmediğiniz veya mesafeli olduğunuz sonucu çıkıyor. Gerçekten bu böyle mi?” sorusunu şöyle yanıtlamıştı:
“Gerçeklere yüzümüzü kapatacak kadar hayattan kopuk değiliz. Bir siyasetçi olarak da gerçeklere gözümü kapamam, sesleri duymamam söz konusu değil. Hem göreceğim hem de bu sesleri duyacağım. Dijital platformların, sosyal medyanın asla ihmal edilemeyecek derecede önemli bir mecra olduğunu biliyoruz. Sosyal medyadan nefret etsek böylesine yaygın ve etkin şekilde kullanmazdık.”
Genç öğrencilerin toplam 300 bin “dislike” ile protesto ettiği YouTube canlı yayınında Erdoğan ayrıca “Twitter’da da en çok izlenen kişi olduğumu da hatırlatmak isterim” demişti.