Ana SayfaHaberlerGündemOsmangazi Üniversitesi'nde silahlı saldırı: 4 ölü

Osmangazi Üniversitesi’nde silahlı saldırı: 4 ölü

 

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Eğitim Fakültesi'nde gerçekleştirilen silahlı saldırıda 4 kişi hayatını kaybetti.

 

Edinilen bilgiye göre olay, saat 15.00 sıralarında Meşelik Kampüsü'nde meydana geldi.

 

Eğitim Fakültesi'nde araştırma görevlisi olan Volkan Bayar, henüz belirlenemeyen nedenle, fakülte binasının 3. katında üniversite personeli üzerine ateş açtı.

 

SALDIRIDA HAYATINI KAYBEDENLER

 

Saldırıda Dekan Yardımcısı Mikail Yalçın, Fakülte Sekreteri Fatih Özmutlu, araştırma görevlisi Yasir Armağan ile öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Serdar Çağlak hayatını kaybetti.

3 kişinin de hafif yaralandığı bildirildi.

 

Olay sonrası büyük panik yaşanan kampüse, çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi.

 

VALİ ÇAKACAK'TAN AÇIKLAMA: VOLKAN BAYAR'IN ÖN İFADESİ ALINDI

 

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde 4 öğretim üyesinin hayatını kaybettiği olayın ardından Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak açıklamalarda bulundu.

 

Olayın ardından saldırgan Araştırma Görevlisi Volkan Bayar'ın yanı sıra eşi Saadet Aylin Bayar da gözaltına alındı. Bu gelişmelerin ardından olayın yaşandığı Eğitim Fakültesi önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, Volkan Bayar'ın ilk ifadesini anlattı. Olayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini aktaran Vali Çakacak, "Osmangazi Üniversitesi'nde bugün vuku bulan bu menfur saldırıda ölen öğretim üyelerimize öncelikle Allah'tan rahmet diliyorum. Savcılarımız gerekli incelemeleri yapıyorlar. Olayın faili Araştırma Görevlisi Volkan Bayar emniyette. Kendisinin ön ifadesi alındı. İfadeye göre kendisi ve eşi hakkında sözlü ve fiili saldırıda bulunulduğu iddiasıyla Yasin Armağan tarafından şikayet edilmiş. Rektörlük tarafından hakkında idari soruşturma açılmış. Yürüyen soruşturmada soruşturmacı, bunların savunmasını almak üzere bir yazı yazıyor ve 19 Nisan'da 'Şu odada bulunup savunmanızı vermenizi rica ederim' diyor. Bugün bu zarf eline geçince, eşini de çağırıp zarfı okuyor. Zarfı okuduktan sonra sinirlendiğini, aşağıda otoparkta bulunan aracına binerek, bulundurma ruhsatlı silahı ile önce Yasin Armağan'ın odasına gidiyor. Daha sonra da diğer odalara girerek ateş ederek olayı işlediğini ifade etmiş. Bu bilgiyi açıklamak istedik. Çünkü olay çok farklı şekillerle farklı yerlere çekiliyor" dedi.

 

OLAY YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER

 

Saldırgan üniversitenin güvenlik görevlileri ve çevredekiler tarafından yakalandı. İl emniyet müdürlüğüne götürülen zanlının sorgusunun sürdüğü belirtildi.

 

KARŞILIKLI SUÇLAMALARDAN DOĞAN HUSUMET

 

Saldırının sebebi ise araştırılıyor. Bayar'ın FETÖ'cü olmakla suçlandığı ve saldırıyı bu nedenle gerçekleştirdiği öne sürüldü. Bu suçlamanın karşılıklı olduğu; Bayar'ın da öldürdüğü 4 kişiyi FETÖ'cülükle suçladığı ve onlar hakkında rapor hazırladığı öğrenildi. Bayar hakkında ayrıca sözlü saldırı nedeniyle idari soruşturma başlatılmış olduğu kaydedildi.

 

18 KEZ ATEŞ ETTİ

 

Öte yandan saldırıyla ilgili bazı detaylar ortaya çıktı. Saldırı sırasında canik marka 9 mm'lik silah kullanıldığı ve 18 kez ateş edildiği bildirildi. Saldırıda ölen Mikail Yalçın'ın zanlıya kendi silahıyla karşılık vermek istediği ancak başarılı olamadığı da belirtildi.

 

ABD'DE YÜKSEK LİSANS YAPMIŞ

 

1981 Ankara doğumlu olan zanlı Volkan Bayar'ın psikolojik sorunları olduğu öne sürüldü. Yüksek lisansını ABD'nin Denver Üniversitesi'nde yapan Bayar'ın eşinin de aynı üniversitede öğretim görevlisi olarak çalıştığı öğrenildi.

 

3 SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ

 

Olayla ilgili açıklama yapan Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak olayın soruşturulması için 3 savcı görevlendirildiğini söyledi. Çakacak, "Başsavcılığımız olaya el koydu. Olayın araştırması yapılıyor. Olay aydınlatıldıkça gerekli açıklama yapılacaktır" diye konuştu.

 

ASIL HEDEF DEKAN MIYDI?

 

Rektör. Prof. Dr. Hasan Gönen'den saldırıyla ilgili bir açıklama geldi. Gören yaşanan olayı şöyle anlattı:

 

"Volkan ismindeki bir araştırma görevlimiz, dekan beyin odasına giriyor. Dekan bey orada tesadüfen yokmuş. Volkan Bayar tarafından eğitim fakültemiz sekteri Fatih Özmutlu, dekan yardımcımız Mikail Yalçın ve araştırma görevlilerimizi kurşunla vurmuştur. Daha sonra dekan yardımcımız ve üst katta 2 araştırma görevlimizi de vurmuş. Daha sonra elinde tabanca ile binayı terk ettikten sonra güvenlikçilerimiz takip ekmişler. Biraz ileride polis derdest etmiş. Durum bundan ibaret. Şu anda şimdilik 4 ölümüz var. Başımız sağ olsun. Osmangazi Üniversitesi camiası olarak inşallah bu tür hadiseleri bir daha yaşamayız. Başımız sağ olsun."

 

"DEFALARCA DİLEKÇE VERDİK"

 

Saldırının ardından açıklama yapan Prof. Dr. Ayşe Aypay, kendisinin adliyede olduğu için kurtulduğunu belirterek, "Eğer ifade vermeye gitmeseydim 5’inci cenazesi bendim" dedi.

 

YÖK ve Rektörlüğü suçlayan Aypay, “Neden işlem yapmadılar? 1.5 yıldır defalarca dilekçe verdik, hepsinin üzerine yattılar. Volkan Bayar’a dokundurtmadılar. Volkan'ı korumanın bedelini kim ödeyecek?” diye konuştu.

 

 

"EŞİM İFTİRALARI NEDENİYLE İŞTEN ATILDI"

 

Aypay, şöyle konuştu: “Benim eşim, onun iftiraları yüzünden işinden atıldı. 5,5 ay hapis yattı. Kim ödeyecek? Bir sürü arkadaşım mağdur oldu. Bütün bunlara rağmen rektörlük sonuna kadar korudu. Kavga dövüş taratıp sistemlere soktuk biz o dilekçeleri. Soktuk da ne oldu hiçbirine cevap alamadık. Şimdi kim verecek 4 tane mazlum canın hesabını? Volkan Bayar gerçek anlamda vatan haini, tescilli FETÖ'cü olduğu her ifadesinde ortada olan birşeyi kimse görmek istemedi. Defalarca yalan söylediğini söyledik. Mahkeme beraat ettirdi, Volkan'ı korudular."

 

 

YÖK BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

 

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'ndeki silahlı saldırıya ilişkin, savcılığın açtığı soruşturmanın olayı aydınlatacağına inancının tam olduğunu belirtti.

 

Saraç, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: "Bu dehşet verici olay hepimizi derinden sarsmıştır. Saldırı neticesinde görevleri başında hayatını kaybeden kıymetli akademisyenlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine sabr-ı cemil niyaz ederim. Savcılığın açmış olduğu soruşturmanın olayı aydınlatacağına inancımız tamdır. Başta Eskişehir Osmangazi Üniversitesi camiası olmak üzere bütün akademik camiamızın başı sağ olsun."

 

YÖK'TEN İDARİ SORUŞTURMA

 

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Yükseköğretim Denetleme Kurulu'ndan bir üyeyi, Osmangazi Üniversitesi'ndeki silahlı saldırıya ilişkin idari soruşturma yapmak üzere görevlendirdi.

 

YÖK'ten Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi'ndeki silahlı saldırıyı gerçekleştiren kişi hakkında üniversite ve YÖK tarafından hiçbir işlem yapılmadığı iddiasına ilişkin açıklama yapıldı.

 

Silahlı saldırıyı gerçekleştiren kişi hakkında müfteri olduğuna dair Başkanlığa 3 şikayet dilekçesi verildiği vurgulanan açıklamada,  şu ifadelere yer verildi:

 

"Bu dilekçeler 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 53. maddesi uyarınca, işlem yapmakla görevli ve yetkili olan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörlüğü'ne gereği yapılmak üzere iletilmiştir. Rektörlük tarafından kişi hakkında daha önceden açılmış olan soruşturmanın devam ettiği bilgisi verilmiştir."

 

Öte yandan YÖK tarafından, Yükseköğretim Denetleme Kurulu'ndan bir üyenin, Osmangazi Üniversitesi'ndeki silahlı saldırıya ilişkin idari soruşturma yapmak üzere görevlendirildiği bildirildi.

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BİLGİ ALDI

 

Erdoğan, Beştepe'de kabul ettiği YÖK Başkanı Saraç'tan Osmangazi Üniversitesindeki silahlı saldırı hakkında bilgi aldı.

 

SINAVLAR ERTELENDİ

 

Saldırı nedeniyle fakültede öğleden sonraki sınavların ertelendiği duyuruldu.

- Advertisment -