Ana SayfaHaberlerGündemEvde eğitim seçeneği masada

Evde eğitim seçeneği masada

 

Çin’de ortaya çıkıp bütün dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüz (Kovid-19) paniği Türkiye’yi de sarmaya başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ikinci bir vakanaın olduğunu duyurdu. Koca vakanın ilk hastanın çevresinden olduğunu bildirdi. Koca, sosyal medyadan şu açıklamayı yaptı: “Bir hastamız daha var. İlk hastamızın, tanı konur konmaz takibe alınan çevresindendir. Virüsün olası yayılımını bu sınırlar içinde tutabilmek için gerekli tedbirlere başvurduk. Sorunun üstesinden birlikte geleceğiz” dedi. Böylece Türkiye’de resmi olarak tespit edilen vaka sayısı ikiye yükselmiş oldu. Türkiye, ilk koronavirüs vakasının ardından tedbirler aldı.

 

BÜTÜN SORULARI CEVAPLADIK

 

Alınan tedbirler arasında en kapsamlı olanı ise eğitime ara verilmesi oldu. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir hafta tatil diğer hafta da ‘uzaktan eğitim’ yapılacağına dair açıklaması kafaları karıştırdı. Zira veliler uzaktan eğitimin nasıl yapılacağı konusunda yeterli bilgilendirmediğini belirtiyor. İkinci bir açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Selçuk “Bu mesele bir tatil meselesi değil. Küresel ölçekli bir probleme karşı alınması gereken tedbirlerle ilgili bir konu bu” dedi. Bakan Selçuk ayrıca “Sıkça sorulan sorular listesi yaptık. Kamuoyundan bize gelen çok sayıda soru var. Bu soruların hepsinin cevaplarını da şu anda mevcut sitemizde görebilirler” ifadelerinde bulundu.

 

DİJİTAL EĞİTİM EBA VE TRT’DEN

 

Uzaktan eğitimle ilgili Bakan Selçuk, “Gün boyunca TRT’den yayın olacak, yayınların hangi saati hangi sınıf seviyesindeki öğrenciler için belirlendi” diye konuştu. Selçuk “Bizim tedbir olarak gördüğümüz eğitim içerikleri ‘eba.gov.tr’ den her türlü ayrıntısıyla görülebilir. Ayrıca 444 0 632 no’lu telefonumuzdan da yine 24 saat erişip eğitimle ilgili, bu konularla ilgili her türlü sorularını sorabilirler. Anaokulu çocuklarımız için biz 6 TV kanalı oluşturduk ve bu kanalların hepsi okul öncesi eğitim içerikler sunacak. Her birisi için belli kanallarda belli saatlerde etkinlikler olacak” ifadelerini kullandı. Türkiye’deki tüm öğrenci ve öğretmenlerin elektronik ortamda ders içeriklerine ulaşmasını sağlamak için 2012 yılında geliştirilen EBA’ya eba.gov.tr adresinin yanısıra iOS ve Android için geliştirilen mobil uygulamalarına App Store ve Google Play üzerinden erişilebilecek. EBA’ya, eba.gov.tr adresi üzerinden erişilebiliyor. Platforma ‘Öğrenci’, ‘Öğretmen’ veya ‘Veli’ olarak giriş yapılabiliyor. 18 Mart törenlerinin iptal olmadığını açıklayan Bakan Selçuk, toplantıların kapalı salonlarda yapılmayacağını ve öğretmenlerin ara tatillerde okullarda bulunmalarını gerekli görmediklerini de belirtti.

 

23 MART’TA EĞİTİM BAŞLIYOR

 

Bakan Selçuk uzaktan eğitimin nasıl olacağına ilişkin detayları da paylaştı. Bu anlamda öğrencilerin evdeyken eğitimlerinin aksamaması için nasıl katkı sağlanabilir konusunda dünyada ilk kez ulusal düzeyde bir eğitim platformu oluşturduklarına işaret eden Selçuk, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Birkaç televizyon kanalı söz konusu mevcut kanalların dışında. Bunlar tamamen eğitime ayrılmış, bütün ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerimiz için sabahçı ve öğlenci olmak üzere belirli zaman dilimleri ayrıldı ve hangi sınıf seviyesinde, hangi öğrencilerimizin, hangi dersleri, nasıl takip edebilecekleri ilan edilecek. İçeriklerin çok önemli bir kısmı hazır. Bir kısmı da hazırlanmaya devam ediyor. 23 Mart günü de bunun başlangıcını da yapacağız.”

 

DERS İÇERİKLERİ ERİŞİME AÇILDI

 

Bakan Selçuk, bu anlamda sadece televizyon kanallarını yeterli bulmadıklarını, eğitim bilişim ağı denilen bir internet altyapısının olduğunu, bütün derslerin içeriklerinin, binlerce video, animasyonun, on binlerce sorunun burada mevcut olduğunu aktararak, özellikle akademik destek yazılımlarıyla 11 ve 12. sınıflar için üniversiteye hazırlanmak konusunda inanılmaz bir içerikleri olduğunu söyledi. Selçuk, bu akıllı sistemler vasıtasıyla öğrencilerin seviye tespitini yapabileceklerini, kişiye özel deneme sınavı ile kendi yerini başka öğrencilere göre görme imkanına sahip olabileceklerini dile getirerek, şunları kaydetti: “Öğrenmek istediği her konuyu Türkiye’nin en uzman kişilerinden, öğretmenlerinden video kütüphanesine bakarak öğrenme imkanı da var. Yani biz tüm derslerin içeriğini bir video kütüphanesi oluşturarak Türkiye’nin her yerinde, her öğrencimizin ulaşmasına, erişimine açtık. İnternet ücretini de yine Milli Eğitim Bakanlığı, hizmet veren kuruluşlarla anlaşarak 3 GB’lık bir ücretsiz internet erişimi sağladı.” Selçuk televizyondan yapılacak uzaktan eğitim yayınının da gün boyu olacağını ifade etti.

 

ÇALIŞAN ANNELERİN DURUMU

 

Bakan Ziya Selçuk, çocukları okula gitmeyen çalışan annelere yönelik bir çalışma olup olmadığı yönündeki soruya da şu yanıtı verdi: “Bizim Hane Halkı Araştırması’na göre 5-13 yaş arasındaki çalışan anne oranımız yüzde 27 civarında. Elbette bu kişilerin, çalışan annelerin çocukları var. Bu konuda biz bütün dünyada olduğu gibi küresel sorun konusunda velilerimizin de desteğini bekliyoruz. Eğer daha üst bir karar alınma ihtiyacı olursa bu zaten Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yapılan çalışmalar çerçevesinde değerlendirilir.” Öte yandan çalışan anne babaların okulların tatil edilmesinden dolayı eşlerden birinin izinli sayılacağı belirtildiyor. Öte yandan kuran kursları da korona salgını endişesi nedeniyle tatil edildi.

 

9 AVRUPA ÜLKESİNE UÇUŞ YASAĞI GELDİ

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan koronavirüs kapsamında alınan yeni tedbirleri açıkladı. Bakan Koca “Yeni tedbirleri paylaşmak istiyorum; Hastanelerimize ziyaretçi kısıtlaması getiriyoruz mesai saatleri içinde ziyaretçi kabul edilmeyecek. Mesai, saatleri dışında 1 kişiye izin verilecek. Kamu çalışanlarından kronik hastalığı olanlar kolaylıkla izne çıkacak. Mart ve nisan aylarındaki etkinlikleri ertelemiş oluyoruz. Birinci elden yönlendirmeyi yapan bir danışma hattı önümüzdeki bir iki gün içinde devreye girecek. SABİM corona virüs danışma hattı kurmaya çalışıyoruz. Vatandaşların kesinlikle yurt dışına çıkmamasını istiyoruz. 3 yeni daha tanı koyduğumuzu söylemek istiyorum. 5 vakanın tamamı doğrudan bağlantılı” dedi.

 

Bakan Gül: “Ceza infaz kuruma girmeden önce alınan ilk raporla birlikte hastalık belirtisi olanların ceza infaz kurumuna alınmaması tedavisi yapıldıktan sonra alınmasıyla ilgili bir karar söz konusu. Sağlık raporu bulunanların da belli bir alana alınması, açık ve kapalı cezaevlerindeki görüşlerin 2 hafta ertelenmesi, açık cezaevinde kalanların izinleri ertelenmesi kararlaştırılmıştır. Mahüm nakilleri 2 hafta ertelendi.”

 

Cahit Turhan: “Almanya, Fransa, İspanya, Norveç, Danimarka, Belçika, Avusturya, İsveç ve Hollanda’ya yapılan seferler cumartesi sabah 08.00’en itibaren 17 nisan tarihine kadar durdulacaktır. Virüsin görüldüğü ülkelerden gelen gemiler limanlara yanaştırılmayacak.” Bu arada 12 yaşından küçük çocuğu olan kadınlar idari izinli sayılacak. 

 

25 HASTANE TEST YAPACAK

 

 Adana Şehir Hastanesi, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Şehir Hastanesi, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bursa Şehir Hastanesi, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi, Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Eskişehir Şehir Hastanesi Gaziantep Dr. Ersin Arslan Eğitim ve A. Hastanesi, Isparta Şehir Hastanesi, Kartal Dr. Lütfe Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İzmir Dr. Suat Ceren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi , Kayseri Şehir Hastanesi, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Yozgat Şehir Hastanesi

 

- Advertisment -