Ana SayfaHaberlerGündemFidan - Haniye görüşmesinin ardından Hakan Fidan: “1967 sınırlarına uygun bir iki...

Fidan – Haniye görüşmesinin ardından Hakan Fidan: “1967 sınırlarına uygun bir iki devletli çözüm sonrasında Hamas, askeri kanadını lağvedecek.”

Doha’da Hamas lideri Haniye’ye taziye ziyareti yapan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan, ateşkes ve arabuluculuk mesajları geldi: “1967 sınırlarına uygun bir 2 devletli çözüm sonrasında Hamas, askeri kanadını lağvedecek.”

Doha’da yapılan görüşme, üç saat sürdü. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “1967 sınırlarını temel alan iki devletli bir anlaşmayı Hamas kabul ediyor. Sonrasında askeri kanadını lağvedecek” dedi. Fidan, “amacının, Batılı devletlerin Hamas’ın niyetlerine ilişkin bazı kaygılarına yanıt vermeye çalışmak” olduğunu söyledi.

Fidan, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırısında üç oğlunu ve dört torununu kaybeden Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’ye taziyelerini iletti. Haniye ve üst düzey Hamas heyeti, Fidan’la İsrail’in Gazze’ye yönelik 194 gündür devam eden saldırısıyla ilgili siyasi ve sahadaki gelişmeleri görüştü. Ayrıca ateşkes sağlama çabaları, Filistinlilere yardımı artırmak için yapılabilecekler ve bölgedeki insani krizi sona erdirmenin yolları istişare edildi.

Hamas’ın yaptığı açıklamaya göre Haniye, anlaşma sağlanabilmesi için savaşın tamamen durması, İsrail’in işgal ettiği yerlerden çekilmesi, ablukanın sona ermesi, yerinden edilenlerin evlerine dönmesi, yardım ve yeniden inşa çalışmalarının başlaması, rehine takasında mutabakata varılması gerektiğini söyledi. Aynı zamanda, Batı Şeria ve Kudüs’teki durum ile Mescid-i Aksa’da işgalcilerin ihlalleri üzerinde de fikir alışverişinde bulunuldu.

Haniye, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daveti üzerine Cumartesi günü İstanbul’a gelecek ve Erdoğan’la bir görüşme yapacak. Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri de aynı gün İstanbul’da bulunacak. Şükri’nin Hakan Fidan’la bir görüşme yapması bekleniyor. Görüşmede İsrail-Hamas müzakerelerinde gelinen nokta ve Gazze’deki son durum ele alınacak.

- Advertisment -