Ana SayfaHaberlerGündem(Haber analiz)Erdoğan’ın TRT mülakatı: Libya’da Rusya’ya karşı Türkiye-ABD ittifakı mı?

(Haber analiz)Erdoğan’ın TRT mülakatı: Libya’da Rusya’ya karşı Türkiye-ABD ittifakı mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün gece (8 Haziran) TRT’de gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını cevaplandırdı. Cumhurbaşkanı, mülakattan hemen önce ABD Başkanı Trump’la telefonda görüşmüştü. Erdoğan’ın Trump’la neler konuştuklarını anlattığı bölüm, özellikle de Libya’daki duruma dair söyledikleri çok önemliydi.

Trump’la neler konuşulduğu sorulduğunda Erdoğan’ın konuşmasına, “Tabii aramızda bazı latifeler oluyor, onlara girmeyeceğim” diye başlaması, görüşmenin sıcak geçtiğini ve Erdoğan’ın görüşmeden gayet memnun bir şekilde ayrıldığının işareti oldu. Fakat söylediklerinin, “Dostum Putin” dediği Rusya Devlet Başkanı’nı sinirlendirecek bir muhtevası vardı:

“Biz, Birlişmiş Milletler’in meşru gördüğü mutabakat hükümetini destekliyoruz. Onun karşısında darbeci Hafter var. Biz bu desteğimizi sürdürüyoruz. Ve darbeci Hafter’e karşı da, Hafter’in yanında kim yer alıyorsa alsın, onların karşısında duruyoruz.”

Erdoğan, birkaç cümle sonra “Hafter’in bütün gücü Rusya’dan geliyor” diyerek “Hafter’in yanında kim yer alıyorsa alsın, onların karşısında duruyoruz” derken asıl kimi kast ettiğini de söylemiş oldu.

Bunlar bilinmeyen şeyler değil, fakat bu sözlerin Trump’la yapılmış sıcak bir görüşmenin ardından dile getirilmesinin ve “Trump bana Libya’da durumlar nasıl, diye sordu”yu izlemesinin başka bir anlamı var.

Fakat hepsinden önemlisi, Erdoğan’ın, Trump’la yaptığı görüşmenin Libya ile ilgili olarak Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni bir dönemi başlatabileceğini söylemesiydi. Buna bir de “Libya’daki yeni durumu Putin’le de değerlendireceğim”i eklerseniz, tablo daha da netleşir.

Geçtiğimiz haftalarda, Sarrac güçleri Türkiye’nin hava desteği sayesinde Hafterci paralı askerler birliği Wagner’i püskürtmüş, Rusya’ya bağlı bu güçler geri çekilmek zorunda kalmıştı. Yine Rusya, resmen yalanlasa da bölgeye dokuz savaş uçağı göndermişti (Erdoğan dünkü konuşmasında bu sayıyı 19 olarak verdi). Birkaç gün önce de Rusya’nın Suriye’den Libya’ya çok sayıda savaşçı sevk ettiği haberleri gelmişti.

Bu koşullarda Erdoğan’ın Libya’da bir Türk-ABD döneminden söz etmesi çok önemli.

Geçtiğimiz yıllarda Rusya, Suriye cephesini Türkiye ile ABD ve NATO’nun arasını açmak için kullanmıştı. Şimdi ise ABD, Libya cephesini Türkiye ile Rusya’nın arasını açmak için kullanmaya çalışıyor.  

- Advertisment -