Ana SayfaHaberlerGündemİki yerel gazeteden medya özgürlüğü

İki yerel gazeteden medya özgürlüğü

Çanakkale’de 56 yıldır yayınlanan Çan’ın Sesi gazetesi ve Sakarya’nın 67 yıllık ilk günlük gazetesi Adapazarı Akşam Haberleri, siyasetçilerin baskılarına ve eleştiriye tahammülsüzlüklerine yaratıcı birinci sayfalarla tepki gösterirken, ulusal medyaya da cesaret ve basın özgürlüğü dersi verdi.

Türkiye artık dünyadaki medya özgürlüğü indekslerinde “özgür olmayan” ülkeler arasında sayılıyor. Gazeteciler, yazdıkları hatta yazmadıkları haberler yüzünden tutuklanıyor, ulusal medya büyük oranda iktidarın kontrolünde.

İşte böyle günlerden geçerken Anadolu’nun yarım asrı devirmiş iki yerel gazetesi, basın özgürlüğü konusunda ulusal medyaya ders verdi.

Çanakkale’nin Çan ilçesinde 56 yıldır çıkan Çan’ın Sesi gazetesi, gazeteye baskı yapan siyasileri eleştiren bir kapakla çıktı.

Gazete birinci sayfasının tamamını “Çok yaşa CHP, varol AKP, alkışlar MHP’ye, İYİ Parti büyüksün, MHP’li başkan çok süper, bravo CHP’li başkan, efsane AKP’li başkan, bu vekil bir harika dostum” ifadelerine ayırdı.

Birinci sayfanın altında da siyasilere çağrı yapıldı:

“Bugünkü birinci sayfamız tam istediğiniz gibi siyasiler. Haklarında sürekli iyi şeyler okumak isteyen, aleyhte hiçbir yazıya tahammülleri olmayan ve bunun için hakaret, tehdit dahil her yola başvuran bazı siyasilere çağrımızdır. Halk için iyi ve güzel şeyler yapın, aksi halde bizi susturamazsınız.”

Benzer bir tepkili birinci sayfa da Sakarya’nın ilk günlük gazetesi olan 67 yıllık Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi’nden geldi.

Gazete, “Medya güzellikleri yansıtmıyor” diyen AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz’a yanıt olarak birinci sayfasını “güzelliklere” ayırdı.

Ali İhsan Yavuz’un gülen bir resminin eşlik ettiği “İyi ki varsın” manşetiyle çıkan gazetenin manşet spotunda “AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz’un ‘Medya güzellikleri yansıtmıyor’ demesinin ardından, tam da onun istediği gibi bir gazete oluşturduk. Keyifli okumalar dileriz” yazıldı.

Gazetenin birinci sayfasındaki diğer haberler de Yavuz hakkındaydı.

Yine Ali İhsan Yavuz’un resminin olduğu “Her zaman alçakgönüllü” başlıklı haberde şöyle dendi:

“Medyadaki bazı arızalı ve kötü niyetli kimselerin halkın içinde olmadığı için sürekli eleştirdiği Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz’un aslında hiç de öyle olmadığını anlamak zor değil.”

“Yavuz sayesinde hayatım değişti” başlıklı birinci sayfadaki diğer haber ise şöyle: “Ali İhsan Yavuz’un bir röportajından sonra hayatında köklü değişiklikler yaptığını söyleyen H.B.E. (23) hayatındaki değişimi gazetemize anlattı.”

- Advertisment -