Ana SayfaHaberlerGündemİstanbul'da 165 kişi gözaltına alındı

İstanbul’da 165 kişi gözaltına alındı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları İstanbul'da Bakırköy Halk Pazarı'nda, Ankara'da ise  Anadolu Meydanı ve Kolej Meydanı'nda kutlandı.

 

Hak-İş Konfederasyonu 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Erzurum İstasyon Meydanı'nda kutladı.

 

Türkiye Kamu-Sen ise 1 Mayıs'ı Eskişehir'de düzenlenen etkinlikle kutladı.

 

İstanbul'da kutlamalar

 

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları için iki ayrı noktada toplanan katılımcılar, kortej eşliğinde yürüyerek Bakırköy Halk Pazarı'na geldi.

 

Marmara Forum'un önünde sabah saatlerinden itibaren toplanan DİSK ve TMMOB'un da aralarında bulunduğu bazı sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin temsilci ve üyeleri, iki arama noktasından geçtikten sonra kortej oluşturdu.

 

Pankartlar açarak, "Yaşasın 1 Mayıs", "İşçinin iktidarı" sloganları atıp şarkı ve marşlar söyleyen katılımcılar, Bakırköy Halk Pazarı'na yürüdü.

 

Öte yandan, KESK öncülüğünde İncirli Caddesi'de toplanan gruplar da kortej oluşturarak mitingin yapılacağı Bakırköy Halk Pazarı'na doğru yürüyüşe geçti.

 

Gruptakiler çeşitli pankartlar açıp sloganlar attı. İncirli Caddesi'nde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağı açtıkları iddiasıyla 3 kişi gözaltına alındı.

 

İstanbul'da Hak-İş Konfederasyonu İstanbul İl Başkanlığı, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Kazancı Yokuşu'na karanfil, Cumhuriyet Anıtı'na ise çelenk bıraktı. Hak-İş İstanbul İl Başkanlığı korteji, Gümüşsuyu Caddesi'nden "Yaşasın 1 Mayıs İşçilerin Bayramı", "İşte Hak-İş, İşte 1 Mayıs" sloganları atarak Kazancı Yokuşu'na geldi. Burada 40 yıl önce hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu. Ardından Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakan grup adına İstanbul İl Başkanı Mustafa Şişman açıklama yaptı ve şunalrı söyledi:

 

"Taşeron işçilerin kamu kurumlarına kadrolu işçi olarak alınmasını, kıdem tazminatı hakkımızın korunmasını, işsizlikle etkin olarak mücadele edilmesini, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını, örgütlenen işçilerin işten çıkarılmamasını, insan onuruna yaraşır saygın, asgari gelir desteği uygulamasına geçilmesini istiyoruz. Asgari ücretin insan onuruna yakışır olmasını, vergi adaletsizliklerinin giderilmesini ve ücretlerdeki yüksek vergi dilimlerinin düşürülmesini ve yoksulluğun önlenmesini talep ediyoruz."

 

Beşiktaş ve Şişli'de müdahale

 

Beşiktaş ile Şişli'de toplanan ve polisin uyarılarına rağmen dağılmayan gruplara müdahale edildi.

 

Beşiktaş'taki CHP İlçe Başkanlığı önüne gelen 10 kişilik grup, bir süre halay çekerek şarkı söyledi. Beşiktaş Barbaros Bulvarı'nda toplanan grup da, Taksim'e yürümek istedi. Grubu uyaran polis, yürüyüşe izin vermeyeceklerini belirtti. Buna rağmen yürümekte ısrar eden grup üyeleri gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, çevik kuvvet minibüsüne bindirildi.

 

Bölgede önlem alan güvenlik güçlerince burada kutlama yapılmasına izin verilmeyeceği bildirilen gruptakiler, oturma eylemi yaparak yere pankart serdi.

 

Söz konusu pankartı kaldıran polis ekipleri, müdahale ettiği gruptaki kişileri gözaltına aldı.

 

Şişli Büyükdere Caddesinde toplanan 100 kişilik grup da Mecidiyeköy istikametine yürümek istedi. Grubun önünü kesen polis, uyarılara rağmen yürümekte ısrar eden eylemcilere müdahalede bulundu.

 

Müdahalenin ardından ara sokaklara kaçan gruptakiler,  çöp konteynerleri ile saksıları yola devirdi. Yaşanan kovalamacanın ardından polis ekipleri eylemci gruptan bazı kişileri gözaltına aldı.

 

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün yazılı açıklamasına göre Şişli, Beyoğlu, Beşiktaş, Sultangâzi, Kâğıthane ve Bakırköy'de izinsiz yürüyüş yapmaktan 139, pankart açmaktan 17, yol kapama amaçlı zincir taşıyan 3, taşkınlık çıkartan 3, havai fişek ve flama taşıyan 3 kişi olmak üzere toplam 165 kişi gözaltında.

 

Emniyet ayrıca, "Toplanacak grupların arasına karışarak taşlı-sopalı korsan gösteri eylemleri başlatıp grupları bu yönde terör örgütleri adına yönlendirecekleri değerlendirilen şahısların yakalanmasına yönelik Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerince Beyoğlu, Zeytinburnu, Esenler ve Maltepe'de yapılan 3 farklı operasyonda da 18 kişi gözaltına alındı" açıklamasını yaptı.

- Advertisment -