Ana SayfaHaberlerGündemİki HDP'li vekil tutuklandı

İki HDP’li vekil tutuklandı

 

Diyarbakır ve Batman Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen iki ayrı soruşturma kapsamında haklarında yakalama kararı çıkarılan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel ile Siirt Milletvekili Besime Konca, TBMM'den ayrıldıktan bir süre sonra Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınmıştı.

 

Batman Sulh Ceza Hâkimliği'ne sevk edilen Konca, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak Batman 1. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Konca hakkında, savcılığın karara itirazının ardından yeniden gözaltı kararı verildi. Konca, HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel'in yargılandığı duruşmayı izlemek için gittiği Diyarbakır Adliyesi'nde gözaltına alınarak Batman'a götürüldü. Konca, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

 

Savcının tutuklama talep ettiği HDP Grup Başkanvekili Demirel de Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada tutuklandı.

 

Demirel hakkında hazırlanan iddianamede, "silahlı terör örgütüne üye olmak", "terör örgütü propagandası yapmak" ve "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçlarından 10 yıldan 23 yıla kadar hapis isteniyor.

 

8 HDP'li vekil için 'zorla getirme' kararı

 

İki vekilin gözaltına alınmasının ardından sabah saatlerinde de Diyarbakır'daki KCK ana davasında yargılanan 8 HDP'li için mahkemeye zorla getirme kararı çıkarılmıştı.

 

Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi, Diyarbakır'da görülen KKC ana davasından milletvekilleri olduğu için davaları ayrılan HDP Milletvekilleri Alican Öncü, Nadir Yıldırım, Selma Irmak, Besime Konca, Osman Baydemir, Dirayet Dilan Taşdemir, Ahmet Yıldrım ve Çağlar Demirel için zorla mahkemeye getirilme kararı verdi. 

 

Mahkemeye zorla getirilme kararı verilen HDP'li Selma Irmak tutuklu bulunurken, Çağlar Demirel ve Besime Konca gece saatlerinde başka soruşturma ve davalar nedeniyle Ankara'da gözaltına alınmıştı. 

 

Savunmaları alındı

 

Haklarında "zorla getirilme" kararı çıkarılan milletvekilleri arasında yer alan HDP Grup Başkanvekili Demirel ile Siirt HDP Milletvekili Konca'nın, dosyada delil olarak bulunan tapelerin kendilerine ait olup olmadığının belirlenmesi için ses analizi yapılarak savunmaları alındı.

 

Ayrıca dava dosyasında firari olan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın ağabeyi Nurettin Demirtaş ve KCK Yürütme Konseyi Üyesi Sabri Ok'un da aralarında olduğu 21 kişi hakkında yakalama kararı var.

 

10 HDP'li vekil cezaevinde

 

Daha önce 15 HDP'li vekil gözaltı kararı çıkarılmış, bunlardan, aralarında Eş Genel Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 10'u tutuklanmıştı.

 

Diyarbakır milletvekilleri Ziya Pir ve İmam Taşçıer ile Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, çıkarıldıkları mahkemelerce denetimli serbestlik hükümleri uygulanarak serbest bırakılmış, Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk ise yurt dışında oldukları için gözaltı kararı uygulanamamıştı.

 

Kaynak: AA, DHA

- Advertisment -