Ana SayfaHaberlerGündem‘Koronavirüs tedbirleri hukuka aykırı, para cezaları iade edilmeli’

‘Koronavirüs tedbirleri hukuka aykırı, para cezaları iade edilmeli’

Türkiye’nin önde gelen anayasa hukukçularından Prof. Dr. Kemal Gözler, anayasa.gen.tr adlı kişisel internet sitesinde kaleme aldığı  yazıda koronavirüs nedeniyle alınan tedbirleri değerlendirdi.

Gözler’e göre Cumhurbaşkanı’nın olağanüstü hal ilan etmeden açıkladığı tedbirler ve yasaklar yürürlükteki mevzuata uygun değil ve kesilen para cezaları iade edilmeli.

Tedbir alınmasına karşı olmadığını, sadece tedbirleri hukuki açıdan incelediğini belirten Prof. Gözler makalesinde şöyle dedi:

“Türkiye’de olağan dönemlerde genel sağlık sebebiyle, mülkiyet hakkı (m.35), hak arama hürriyeti (m.36), çalışma ve sözleşme hürriyeti (m.48), seyahat ve yerleşme hürriyeti (m.23) kanunla dahi sınırlanamaz. Bunun için olağanüstü hâl ilân edilmesi ve sınırlamaların da olağanüstü hâl Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yapılması gerekir.

“Kanımca Türkiye’de korona virüs salgını nedeniyle alınan tedbirlerin aşağı yukarı hepsi hukuka aykırıdır; bu tedbirleri ihlâl edenlere kesilen para cezaları da hukuka aykırıdır ve bunlar iade edilmelidir.

“Burada özellikle belirtmek isterim ki, ben korona virüs ile mücadele amacıyla alınan söz konusu tedbirlerin gereksiz olduklarını değil, hukuka aykırı olduklarını söylüyorum. Bir tedbirin gerekli ve yararlı olması başka bir şey, hukuka uygun olması başka bir şeydir.

“Anayasamız (m.15 ve 119), tehlikeli salgın hastalıklarla mücadele amacıyla ihtiyaç duyulabilecek tedbirlerin alınması için gerekli bütün hukukî imkân ve yolları Cumhurbaşkanına vermiştir. Cumhurbaşkanının yapması gereken şey, önce tehlikeli salgın hastalık sebebiyle olağanüstü hâl ilân etmek ve sonra da bu tedbirleri öngören olağanüstü hâl Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarmaktan ibaretti. Türkiye’de maalesef Anayasa, m.15’e ve m.119’a uygun bir şekilde bu tedbirler alınabilecek iken, aynı tedbirlerin hukuka aykırı olarak alınması yolu tercih edilmiştir. Benim eleştirdiğim şey budur.”

Prof. Kemal Gözler’in ‘Korona virüs salgınıyla mücadele için alınan tedbirler hukuka uygun mu?’ başlıklı makalesinin tamamını okumak için: http://www.anayasa.gen.tr/korona.htm

- Advertisment -