Ana SayfaHaberlerGündemKPSS davası başladı

KPSS davası başladı

 

KPSS sorularının sızdırılması iddasına ilişkin 54'ü tutuklu 230 kişi hakkında "Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) kurucusu, yöneticisi ve üyesi olmak, resmi belgede sahtecilik ve kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçlarından açılan davanın ilk celsesi başladı.

 

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar ile sanık ve şikayetçi avukatları katılıyor. Tutuksuz sanıklardan eski ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan da duruşmada hazır bulunuyor.

 

Mahkeme Başkanı Musa Yeşil, duruşmaları cuma gününe kadar sürdürmeyi ve bu sürede 54 tutuklu sanığın savunmalarını almayı planladıklarını belirterek, duruşmaları aynı gün içinde 17.00-18.00 gibi sonlandırmayı planladıklarını bildirdi.

 

Yeşil, bütün tutuklu sanıkların savunmaları alındıktan sonra avukatların savunmalarını dinlemeye karar verdiklerini belirtti.

 

Jandarma ve polisin güvenlik önlemi aldığı duruşma, tutuklu sanıkların kimlik tespitleriyle devam ediyor.

 

Soruşturma altı yıl sürdü

 

10 Temmuz 2010'da KPSS Eğitim Bilimleri, Genel Kültür ve Genel Yetenek alanlarında gerçekleştirilen 3 sınav öncesinde soruların sızdırıldığı iddiaları üzerine soruşturma başlatılmıştı.  Yaklaşık 6 yıl süren soruşturmanın ardından Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman, Aralık 2015’te davayı açmıştı.

 

Erkman, iddianamede "Soruşturmada olayın sadece yerel ölçüde kalmadığı, soruların bu şahıslar haricinde sınava giren birçok adaya örgütlü şekilde ulaştırıldığı, şüpheli konumunda bulunan kişilerin birlikte hareket ettikleri, bu birlik ve beraberliğin tesadüflerden ibaret olmadığı ve birçok ortak noktalarının olduğu tespit edilmiştir. Delillerin değerlendirilmesinde eylemlerin hiyerarşik ve örgütlü gerçekleştiği anlaşılmıştır" ifadelerini kullanmıştı.

 

Yaklaşık bin 500 sayfalık ididanamede, 3 bin 227 şüpheli bulunduğu ve bunlardan 896’sının karı koca olduğu anlatıldı. 2010’daki KPSS Eğitim Bilimleri sınavının iptal edilerek yeniden yapılmasıyla, devletin 9 milyon 111 bin 138 lira 13 kuruş zarara uğradığı belirtildi. YÖK Denetleme Kurulunun, Genel Yetenek sorularının da sızdırıldığı raporuna rağmen, bu alanın iptal edilmemesiyle sayıları kesin bilinmemekle beraber binlerce kişinin haksız şekilde devlet memuru olduğu bildirildi. 

 

Soruşturma kapsamında gerçekleştirilen operasyonlarda, 105 kişi tutuklanmış, bunlardan 51’i serbest kalmıştı. 54 şüphelinin ise bir yıldır tutuklu. 

 

Kaynak: AA

- Advertisment -