Ana SayfaHaberlerGündemKültür Bakan Yardımcısı’ndan ilk Cannes ödülünü alan kadın oyuncu Merve Dizdar’a: “Er...

Kültür Bakan Yardımcısı’ndan ilk Cannes ödülünü alan kadın oyuncu Merve Dizdar’a: “Er ya da geç halkımız kendisini aşağılayanların hadlerini bildirecektir”

Merve Dizdar’ın Cannes Film Festivali’nde en iyi kadın oyuncu ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşma sosyal medyada tartışma yarattı. AK Parti temsilcileri ve taraftarları Dizdar’ı “eziklikle”, “vatanını sevmemekle” ve “ülkesini şikayet etmekle” suçlarken; Kemal Kılıçdaroğlu ve Ali Babacan ise yaptıkları paylaşımlar ile Merve Dizdar’ı tebrik etti. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy herhangi bir paylaşım yapmazken, bakan yardımcısı Serdar Çam ise Merve Dizdar’ın konuşmasına nefret kustu: “Kendi ülkesinin kadınlarının hakkını, hukukunu koruyormuş gibi yapıp, aslında oradaki Ermeni, PKK, FETÖ veya DHKP-C lobilerenin düşmanca yürüttüğü saldırı ve yakıştırmalarına benzer bir tavırdır bunların tavrı. Er ya da geç halkımız kendisini aşağılayanların hadlerini bildirecektir.”

Cannes Film Festivali’nde en iyi kadın oyuncu ödülünü Nuri Bilge Ceylan’ın “Kuru Otlar Üstüne” filmindeki rolüyle kazanan Merve Dizdar’ın ödülü aldıktan sonra yaptığı konuşma gündem oldu.

“Bu ödülü Türkiye’de hakettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara armağan ediyorum” diyen Dizdar’a, iktidar temsilcileri ve taraftarları tepki gösterdi. Kemal Kılıçdaroğlu ve Ali Babacan ise yaptıkları paylaşımlar ile Merve Dizdar’ı tebrik etti.

Dizdar’ın ödül alması ve ödül sonrası yaptığı konuşmayla ilgili yapılan paylaşımlardan bazıları şöyle:

Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu:

“Cannes Film Festivali’nde en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanan Merve Dizdar’ı yürekten kutluyorum. ‘Türkiye’de hakkettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara’ bugün hep birlikte demokrasiyi armağan edeceğiz.”

DEVA Partisi lideri Ali Babacan:

“Cannes Film Festivali’nde Kuru Otlar Üstüne filmindeki performansı ile en iyi kadın oyuncu ödülünü alan Merve Dizdar’ı tebrik ediyorum. Başarılı yönetmenimiz Nuri Bilge Ceylan başta olmak üzere tüm film ekibini de ayrıca kutluyorum.”

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam:

“Ne okuduğunun farkında değilsin. Ne söylediğinden bihabersin. Müstemleke ülkelerinden oraya getirilmişler gibi parlatılıp ülkelerine geri gönderilmişlerin ezikliği içindesin. Ama bırakın onlar gibi iyi bir Fransızca konuşmayı; kendi anadilini okumaktan acizsin.”

“200 yıldır bir bitiremediniz şu Batılılaşma ezikliğini. Kendi Vatanına sövdükçe el üstünde tutulmak için çırpınır durursunuz haybiyeden.. Sömürge düzeninin genel mantığı bu şekilde çalışır; milyonların kanını emmek için ara bir elit/parlatılacak katman oluşturulur ve onlar üzerinden ülkeye müdahale/nüfuz kanalları açılır. Tabi bayatladı bu yöntemler.”

“O hak etmediğiniz pastanın dilimlerini yeni yetişmekte olan kadrolar yetiştikçe yavaş yavaş onlara da pay edilecek. Nice genç yetenek bunları fersah fersah geçecek. Bu zavallıları kudurtan nedenler de çoğunlukla bu meseleden dolayıdır, Çatlasanız patlasanız da hakikat er ya da geç hal yoluna girecek. Zaman alan (en az 30-40 yıllık bir kariyer dönemi) bir çalışmayı gerektiriyor.”

“Daha geçen hafta Türkiye’nin Cumhurbaşkanına hakaret eden dergilere cevap vermeyen bir zihniyetten şüphe edildi. Kendi ülkesini aşağılayan bir sanatçısına öncelikle bir tepki dahi veremeyen siyasi duruş etik olamaz; Helalleşme edebiyatına da asla güvenilemez. Kendi ülkesinin kadınlarının hakkını, hukukunu koruyormuş gibi yapıp, aslında oradaki Ermeni, PKK, FETÖ veya DHKP-C lobilerenin düşmanca yürüttüğü saldırı ve yakıştırmalarına benzer bir tavırdır bunların tavrı. Er ya da geç halkımız kendisini aşağılayanların hadlerini bildirecektir.”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu:

“Ne güzel haber 👏🏻 Cannes Film Festivali’nde en iyi kadın oyuncu ödülünü alan Merve Dizdar’ı tebrik ediyorum.”

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat:

“Kendileri çoktan salon insanı olmuş, saray yamakları halkın çocuklarını mı linçleyecek! Depremde günlerce yardım çalışmalarımızın içinde canla başla çalışan Merve Dizdar ile gurur duyuyoruz. Ülkemizi tüm zorluklara rağmen kültür sanatta dünyada parlatan bu şehrin değerlerine, bizim çocuklara minnettarız.”

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu:

“Merve Dizdar tam da kadınlar çalışmasın diyenlere inat tüm o kötülüğün üzerine bir sanatçı parıltısını boca etti bu akşam. Harika ödül konuşmasıyla da her birimizi selamladı. Tebrikler sevgili Merve, gurur duyduk sayende…”

RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu:

“Önce kendi ülkene saygı duymayı öğreneceksin Merve Dizdar. Sonra da bu ülkenin tüm vatandaşlarından aldığın ödül için tebrik bekleyebilirsin. Ülkesine saygı duymayanın aldığı ödülün de tebrik edilesi bir yanı yoktur.”

AK Parti MKYK Üyesi Emre Cevil Ayvalı:

“Batı’nın Ezik Kölelerinden biri daha. Aldığı ödülü oyunculuğuna değil, iki büklüm sunduğu sadakatine ve ülkesini onların diliyle aşağılamasına borçlu…”

“Eline tutuşturulan kağıdı titreyerek okuyacak kadar ezik, kendi ülkesini kölesi olduğu zihniyete peşkeş çekecek kadar kompleksli… Fransa’da saraylarda ağırlanan PKK’lılardan farkı sektöründen ibaret. Merve Dizdar budur.”

AK Parti MKYK Üyesi Eyüp Gökhan Özekin:

“Bu ülkeden para kazandılar. Bu ülkeden şöhret oldular. Bu ülkede eğlendiler, yediler, içtiler. Ama bir türlü sevemediler.

Milletinden üstün gördüğü Avrupalılara ülkesini kötüleme fırsatını bulur bulmaz kinini kusmuş Merve Dizdar. Bu fırsatı bile bu ülke sayesinde yakalayabildiğini umursamadan…

Bunlardan çok var. Sırtına inen her kırbaça rağmen bunları taşımayı sürdüren eziklerimizden de çok var. Bunlara teslim olan herkes utansın. Bunlara dur demeyen herkes utansın.”

Eski AK Parti Milletvekili Suat Kınıklıoğlu:

“Merve’nin konuşması bütün siyasi ve ekonomik güce, toplumun her kesimini kapsayan tahakküme rağmen kültürel iktidarın onlarda olmadığını hatırlattı yine. Halbuki Batılılar tarafından onaylanmayı en çok onlar özlüyor. Öfke bundan.”

Milat Gazetesi Yazarı Özlem Doğan:

“Ne yazık ki, Türkiye’ye soykırım iftirası atıp Nobel alan yazarcıklara kucak açan ülke burası. Ne yazık ki, Merve Dizdar gibi vasatların yurtdışında Türkiye’yi kötüleyip sonra utanmadan buraya dönüp filmlerden dizilerden köşeyi döndüğü ülke burası. Soyadı kanunundan beri gerçek kimliklerini Munis Tekinalp takma adıyla gizleyen CHP’li Moiz Kohen’ler bunlar. Bunları sevindirmek istemiyorsan sandığa git ve Cumhur İttifakı’na oy ver.”

m.:

“Beklenen Merve Dizdar konuşması: Öncelikle ülkemize savunma sanayinde çağ atlatan Bayraktar ailesine teşekkürlerimi iletiyorum.”

Yeni Şafak Yazarı Ersin Çelik:

“Coğrafyanın en eziği”

Gazeteci Nihal Bengisu Karaca:

“Merve Dizdar tüm sanat camiasını gururlandıran bir ödül almış.

  1. Nuri Bilge Ceylan çok iyi bir yönetmen, bu ödül aynı zamanda onun ödülü, tebrik ediyorum
  2. Ödülü alan mesajı verir kusura bakmayın. Siz de ödül alın çıkın o sahnede siz mesaj verin. Yok ülkesini şikayet etti, yok ezik, yok milli değil diye başarıyı alçaltmak, hakaretten linçten medet ummak tahakküm etmek istediği alana bir türlü sirayet edememenin verdiği acıdan başka bir şey değil. Çiğlik alameti.
  3. Derdiniz millilik değil ama iyi olduğunuz bir milli spor dalı var, onun adı ‘haset’.”

Gazeteci Ozan Gündoğdu:

“Bir Türk, Merve Dizdar, dünyanın en prestijli ödüllerinden birini alıyor. Cannes En İyi Aktris… Sen prestijli bul ya da bulma… İktidar medyası böyle bir gelişmenin haberini bile yapmıyor. Küçümsüyor, aşağılıyor. Neden biliyor musunuz? Çünkü Merve Dizdar’ı gayrimilli ilan edebilecek kadar kibir sahibi oldular. Neden Gayrimilli? Çünkü belli ki Erdoğancı değil.”

Gazeteci Çağla Üren:

“’Ülkesini onların diliyle’ aşağılamıyor. Sizin dilinize öz Türkçeyle meydan okuyor sadece. Merve Dizdar’ın ödül töreninde Türkçe konuşmasının bir anlamı var. Hiç Cannes takip etmediğin için sevgili Musa, masaya çıkıp tepinmek hakkındır.”

- Advertisment -