Ana SayfaHaberlerGündemKurtulmuş: Kim dost kim düşman görmek isteriz

Kurtulmuş: Kim dost kim düşman görmek isteriz

 

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, İstanbul'da Cumartesi akşamı düzenlenen saldırılar için PKK'yı işaret eden sözlerini yineledi. Batılı ülkelerden gelen destek mesajlarını olumlu gördüklerini ancak yeterli bulmadıklarını ifade eden Kurtulmuş, "kimin dost kimin düşman olduğunu bilmek istediklerini" söyledi. 

 

Kurtulmuş'un açıklamalarından satır başları şöyle:

 

"Örgütlerin amacı korku, panik ve yılgınlık oluşturmaktır. Bu anlamda da halkı bu atmosfer içerisinde çaresiz, hareketsiz bırakmaktır. Öncelikle biz bu milli, ortak duruşumuzu sergilemeyi sürdürdüğümüz sürece herkes bilsin ki asla biz bu yılgınlık, korku siyasetine teslim olmayacağız. Millet olarak terör örgütlerinin istemiş olduğu bu istikamette oluşturacakları psikolojinin içerisine hapsolmayacağız. Ayrıca, asla teröre alışmayacağız. Hepsinden, arkalarında kimler varsa da ortaya çıkarıp hesap soracağız."

 

"Saldırının PKK tarafından yaptığı anlaşılıyor."

 

"Bunu vekalet savaşlarının bir parçası olarak kullanılan maşanın yaptığı aşikârdır."

 

"Terör saldırıları karşısında milletimizin ortak bir duruş sergilemesi her şeyden önemlidir."

 

Avrupa'ya tepki: PKK'nın Avrupa’daki faaliyetlerini kısıtlayacak adımlar bekliyoruz

 

"Biz terör saldırılarından sonra kim dost kim düşman onu görmek isteriz. Çeşitli ülkelerden gelen destek mesajlarını olumlu buluyoruz. Hatta Avrupa Parlamentosu’nun içinde bile teröre karşı Türkiye’nin yanında yer almalıyız gibi görüşler dile getirildi. Ortaya konan bu destekleri olumlu bulduğumuzu ifade ediyoruz ancak yeterli bulmadığımızın da altını çiziyoruz. Bundan sonra destek mesajları veren ülkelerdeki dostlarımızın, samimiyetle, teröre karşı mücadelede Türkiye ile açık, ortak bir paydaşlığı sürdürmeleri gerekir.

 

AB’de çok sayıda ülkeden taziye açıklamaları yapılmış. Bu doğru ama şu anda bile hâlâ PKK’nın açıkça birçok ülkede faaliyette bulunduğu herkesin malûmudur. Zorla para toplamalardan tutunuz, PKK’ya karşı olan vatandaşlarımıza karşı her türlü eylemi yapmaktalar. 

 

Avrupa’da PKK’nın eylemlerini siyasi faaliyet olarak algılamayacak olan bir yaklaşım istiyoruz. Avrupa’daki faaliyetlerini kısıtlayacak adımlar bekliyoruz.

 

Biz PYD ve YPG’nin terör örgütü olduğunu söylerken ısrarla onların Suriye ve Irak’ta DEAŞ karşıtı mücadele eden koalisyonun bir parçası olduğunu söyleyenler olmuştur. PKK’nın bunlardan bir farkı yoktur. Belki oralarda verilen silahların ciddi bir şekilde PKK’nın eline geçmesi herkesin malûmudur. Artık yeter. Dostlarımızın teröre karşı sadece söz olarak değil, böylesine hâin terör saldırıları sonrasında kınama sözleri için teşekkür ederiz ama yeterli bulmayız, müttefiklerimizin uygulamada da yanımızda olmalarını görmek isteriz."

 

"Hem yasımızı tutacağız…"

 

"Bu tür terör olayları hepimizin moralini bozuyor. Ama güçlü Türkiye yolunda yürüme konusundaki şevkimizi de artıyor. Bugün şehit cenazelerine katıldık; on binler, yüz binler iştirak etti. Şehitlerimizin hepsini milli yas içerisinde defnedeceğiz.

 

Hem yasımızı tutacağız hem de Türkiye’nin daha ileri götürülmesi için çalışmalarımızı yapacağız.

 

En temel görevimiz milli bütünlüğü sağlamaktır. Bu terörden sonra bizim bilincimizi artıran önemli bir milli duygudur.

 

Bugün sokaklarda, salonlarda teröre karşı ortak duruşunu ifade eden STK’lara, spor kulüplerine, iş dünyadaki mensuplara ayrıca bu anlamda bir araya gelerek Türkiye’nin birlik ve beraberliğini ifade eden siyasilere teşekkür ediyoruz."

 

"El Bâb için son noktaya gelindi"

 

"El Bâb konusunda son noktaya doğru gelinmiştir. Bu anlamda şehir çevrelenmiş ve son bitirici operasyonun hazırlıkları yapılmaktadır. Ümit ederim ki en kısa süre içerisinde El Bâb'la ilgili harekâtın o kısmı bitirilmiş olacak."

 

Halep için yardım konvoyu teklifi

 

"Suriye'de ateşkesin sağlanmasında geç kalınıyorsa Türkiye'nin teklifi şudur; uluslararası camia, Avrupa ülkeleri, bölge ülkeleri, Türkiye, herkes kendi bayraklarıyla gelsin, bir uluslararası yardım konvoyu düzenleyelim. Bu yardım konvoyunu bir an evvel Halep'teki o ihtiyaç sahibi yüz binlerce insana ulaştıralım."

 

Kaynak: Al Jazeera, AA

- Advertisment -