Ana SayfaHaberlerGündemKurtulmuş: Timsah gözyaşlarını bırakın

Kurtulmuş: Timsah gözyaşlarını bırakın

 

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Beştepe'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaptı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, yılbaşı gecesi İstanbul'da bir gece kulübünde düzenlenen terör saldırısının niteliği açısından öncekilerden farklı olduğunu söyledi. Numan Kurtulmuş, saldırıyla verilen mesajlardan birinin, sınır dışı operasyonlara dönük olduğunu ancak operasyonların süreceğini ifade etti. Kurtulmuş, uluslararası camiadan da terör karşısında "çifte standartlarla davranmayı bırakmasını istediklerini" söyledi. 

 

Kurtulmuş’un açıklamalarından satır başları şöyle:

 

"Yılbaşı akşamı gerçekleşen bu hâin saldırıyı nefretle, en güçlü şekilde kınıyoruz. Bu saldırı önceki saldırılardan niteliği itibarıyla farklılık arz etmektedir. Bu saldırının mahiyeti itibarıyla, milletçe saldırıyı anlamamız ve en iyi şekilde cevap vermemiz için saldırının 3 özelliğine dikkat çekmek isterim.

 

"Birincisi, 2017 yılının ilk dakikalarında, ilk saatlerinde yapılmış olmasının verdiği önemli bir mesaj var. 2016 Türkiye için, bölgemiz için zor bir yıl oldu. Terör örgütleri eş zamanlı olarak, arkalarındaki stratejik ittifaklarını da kullanarak 2016 yılında Türkiye'ye karşı çok sayıda terör eylemi gerçekleştirdiler. Milletçe, '2017 geliyor, inşallah güzel günler gelecek ve Türkiye 2017'yi daha güzel geçirecek, 2017'yi esenlik, barış ve kardeşlik içerisinde geçirecek' diye ümit ve temenni ettiğimiz bir anda maalesef bu hain saldırıyı gerçekleştirerek şu mesajı vermek istiyorlar; '2017'de de Türkiye'nin başına bela olmaya devam edeceğiz'. Biz de onlara diyoruz ki; Biz de 2017'de nerede olursanız olun inlerinize gireceğiz. Terör örgütlerinin hiçbirisi arasında fark gözetmeksizin Allah'ın izniyle, milletimizin desteğiyle, elimizdeki bütün milli kapasitemizle hepsine diz çöktüreceğiz, hepsine gereken cevabı vereceğiz."

 

"Operasyonlar sürecek"

 

"İkinci verilen mesaj, Türkiye'nin sınır dışı operasyonlarına verilen mesajdır. Özellikle Fırat Kalkanı operasyonu çerçevesinde, başarılı ve kararlı bir şekilde Suriye'de yürütülmekte olan operasyonların hem terör örgütlerini hem terör örgütlerini taşeron olarak kullananları rahatsız ettiği anlaşılıyor. Özellikle son zamanlardaki sahadaki başarımızı hazmedemeyen güçlerin, terör eylemini yönlendirdiği anlaşılıyor."

 

"Hangi planı yaparsanız yapın, Türkiye teröre karşı hem sınır içerisinde, hem sınır dışarısında her türlü tedbiri almaya muktedirdir ve sınır dışındaki operasyonlarını da terör örgütlerinden Türkiye'ye karşı hiçbir zarar gelmeyecek noktaya gelinene kadar sürdürmekte kararlıdır. Cerablus, El Bâb, Membiç, nereye kadar giderse, bütün bu terör örgütlerinin Türkiye'ye karşı tehdit oluşturmaktan çıkarıldığı noktaya kadar kararlılıkla sınır dışı operasyonlarımıza, Fırat Kalkanı operasyonumuza devam edeceğiz."

 

"Hayat tarzları üzerinden ayrışmaları ortaya koymaya çalışıyorlar"

 

"Üçüncü mesaj, bu terör eylemiyle birlikte, maalesef Türkiye'de halkımız arasında hayat tarzları üzerinden, inanç farklılıkları üzerinden, mezhepler üzerinden bir takım ayrışmaları ortaya koymaya çalışıyorlar ve maalesef bir kısmı da sosyal medya üzerinden yapılan bu tür şuursuz, dengesiz bir takım propagandalarla da halkın arasını açmaya gayret ediyorlar. Hiç boşuna heveslenmesinler. Bu milletin tamamına yakını, bu konuda son derece şuurlu ve tecrübelidir. Terörün dininin, imanının, aklının ve vicdanının olmadığını bilir."

 

"Timsah gözyaşlarını bırakın"

 

"Bu terör saldırısı karşısında çağrılarımızın bir kısmı da uluslararası camiaya. Terörden bu kadar canı yanan bir ülke olarak, artık çifte standartlı davranmayı bırakmalılar. Her saldırıdan sonra timsahın gözyaşı gibi birtakım taziyelerin hiçbir anlam ifade etmediğini söylemek isterim. Bu kadar büyük silah, lojistik ve siyasi destek almaya devam ettikçe, değil Türkiye hiçbir ülke güvenli olmayacaktır. Gelin, hep beraber olalım. Türkiye olarak zorunlu bir çağrımızdır. Gelin, insanlık cephesinde bulunalım. Ama, fakat, şöyle böyle demeden."

 

Soruşturmada son durum

 

"Zor bir soruşturma. Özellikle titizlikle sürdürülmesi gereken bir soruşturma. 8 kişi gözaltındadır. Teröristle ilgili de eşgâl, parmak izi gibi verilere ulaşılmıştır. Hızla kimlik tespitinin yapılmasına gidilecek. Ümit ediyoruz ki sadece terörist değil varsa başka bağlantıları ve arkalarındaki güçleri de ortaya çıkarmamız mümkün olur."

 

"347 sosyal medya hesabı hakkında işlem yapıldı"

 

"Geçen hafta konuşmamda bir şey söyledim, bilinçli şekilde söyledim. Sosyal medya sorumsuzca yayın yapılacak bir alan değildir. Terör örgütlerine destek olanlar ayaklarını denk alsınlar dedim. Ne kadar haklı olduğumu saldırıdan sonra gördük. DEAŞ bunu istiyor zaten. Çok açık söylüyorum, provokatif bütün hesapları yakından takip ediyoruz. Takip etmeye de devam edeceğiz. Burası dingonun ahırı değildir. Bundan da alınanlar olmuşsa devam etsinler. Beşiktaş saldırısı, Kayseri ve arkasından Ortaköy saldırısıyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığımız takipleri yaptı, 347 hesap hakkında soruşturma başlatıldı. 92 kişi hakkında da işlem yapıldı. TAK’ın, PKK’nın, diğer terör örgütlerinin sosyal medyayı kullanan medya hesaplarıyla ilgili olarak diyalog geliştirdik Twitter ve Facebook’la, Youtube’la."

 

Olağanüstü hâl sürecek mi?

 

"OHAL, laf olsun diye çıkarılmış bir karar değildir. İhtiyaca binaen çıkarılmıştır. Türkiye'nin bu kadar çok terör saldırılarıyla karşı karşıya olduğu bir dönemde, özellikle FETÖ'nün devlete sızma teşebbüslerinin bertaraf edilmesi zorunlulukları da göz önünde bulundurulursa, OHAL gerektiği kadar devam edecektir. Biz de isteriz ki yarın sabah OHAL kalksın."

 

"248 saldırı engellendi"

 

"Bugün de içeride yapılan güvenlik sunumunda son zamanlarda önlenilen 248’e yakın saldırıdan bahsedildi. Bombalı, suikast girişimi vs. önlüyorsunuz. Önleyemediğiniz zaman son derece vahim bir tablo ortaya çıkıyor. Her gün acaba bundan sonra şu terör örgütleri nereden saldırırlar diye parametreler gözden geçiliyor. Yüzlerce arkadaşlarımız bütün mesailerini veriyorlar, en ufak bir açık vermemek için devam ediyorlar. Laf olsun diye söylemiyoruz. Terör örgütlerinin arkasında olanlar bir hafta terör örgütlerinin arkasında durmasın, dünyadaki bütün terör örgütleri çökebilir. DEAŞ da PKK da bunun içinde. Sahada gördüğünüz üç beş tane baldırı çıplak militanla uğraşmıyorsunuz. Arkasındaki sofistike mekanizmayla mücadele ediyorsunuz. Yeri geldiği zaman dost gibi görünüyor, teröre sizden daha fazla ahkâm kesiyor ama bir takım destekleri veriyorlar. Bu çifte standartlı işi kenara bırakalım. Bizim canımız yanıyor. Biz istemez miydik 2017'ye şen şakrak girmeyi? Bu milletin hakkı değil miydi? Herkes samimi olsun."

 

Yıldırım, Irak'a gidecek

 

"Rusya ile yapılan görüşmelerle ilişkilerimiz tamir edildi, tamir edilmesi üzerinden, Halep üzerinden Suriye’de barış planı uygulanmaya başlandı. Ümit ediyoruz ki Suriye’de rıza ve müzakereye dayalı yeni bir dönem olacak. Önümüzde Irak’la yeni bir dönemin başlatılması var. Cumhurbaşkanımızın Irak Başbakanı ile yaptığı görüşmelerle kopma noktasına gelen Türkiye-Irak ilişkileri tekrar başlatılmıştır. Perşembe-Cuma günleri Sayın Başbakanımız Irak’a resmi bir ziyarette bulunacak."

 

Başbakanlık açıklaması: Yasal süreç başladı

 

Sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili bir uyarı da Başbakanlık'tan geldi. Açıklamada, "yasal sürecin başlatıldığı" vurgulandı:

 

"Değerler ve yaşam tarzları üzerinden yapılan eleştirilerin, kutuplaşmaya sevk edici paylaşımların teröre hizmet edeceği unutulmamalıdır. Milli birlik ve beraberliğe ihtiyacımız olduğu şu günlerde, terör eylemlerini haklı gösterebilecek bu tür söylemler tehlikeli birer tuzaktır."

 

"Bekâ mücadelesi verdiğimiz şu günlerde kurulan bu ucuz tuzaklara karşı vatandaşlarımızın duyarlı olması gerekmektedir. Ülkemizin ve milletimizin menfaatleriyle bağdaşmayan bu tür paylaşımlar aynı zamanda suç teşkil edebilecektir. Halkı kin ve düşmanlığa sevk edecek bu paylaşımları yapanlarla ilgili yasal süreçlerin başladığını kamuoyunun bilgisine sunarız."

 

Kaynak: Al Jazeera, AA

- Advertisment -