Ana SayfaHaberlerGündemKuzey Irak’ta bir asker şehit

Kuzey Irak’ta bir asker şehit

 

İnternet sitesinde açıklama yayımlayan Genelkurmay Başkanlığı, Cumartesi günü saat 15.10 sularında Kuzey Irak’ta IŞİD ile Peşmerge güçleri çatışırken Türk askerlerinin konuşlandığı Gedu Üs Bölgesi’ne KATYUŞA ÇNRA  mermilerinin düştüğünü duyurdu.

 

Olayda bir askerin şehit olduğu, bir askerin de hafif şekilde yaralandığı belirtildi:

 

“Şehit ve yaralı silah arkadaşlarımız helikopterle Türkiye’ye tahliye edilmiştir. Yaralı silah arkadaşımızın tedavisine Şırnak Devlet Hastanesi'nde devam edilmektedir. Bölgede tespit edilen DEAŞ Terör Örgütü hedefleri ateş altına alınmıştır.”

 

IŞİD'e hava operasyonu

 

İlerleyen saatlerde bir açıklama daha yayımlayan Genelkurmay, Türk uçakları ve koalisyon uçaklarının dörder IŞİD hedefini vurduğunu belirtti. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

 

"Bölgede tespit edilen DEAŞ terör örgütü hedefleri fırtına obüsleri ve tank toplarıyla, yeni hedefler ise bölgede konuşlu ateş destek vasıtalarımızla ateş altına alındı. Bölgedeki hava şartlarına bağlı olarak Koalisyon çerçevesinde yapılan koordinasyon neticesinde, bölgedeki DEAŞ Terör Örgütüne ait dört hedef Koalisyon Güçlerine bağlı savaş uçaklarıyla vurulmuştur. Bölgede tespit edilen dört ilave hedef Türk Hava Kuvvetlerine ait uçaklarla yoğun bir şekilde ateş altına alınmış; hedefler tam isabetle imha edilmiştir. Hava şartlarının el verdiği ölçüde tespit edilen diğer hedeflere Türk Hava Kuvvetlerine ait savaş uçaklarınca hava harekatı düzenlenmeye devam edilmektedir."

 

Davutoğlu: Türkiye askeri mevcudiyetini sürdürecek

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ürdün ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı’nda konuyla ilgili açıklama yaptı:

 

“Haber ulaştığında Sayın Genelkurmay Başkanımız ile birkaç kez telefonla konuştuk, önce durum tespiti yapıldı, tarafıma bilgi aktarıldı, arkasından da yine angajman kurallarımız gereği ve Genelkurmay Başkanımızla yaptığımız değerlendirmeler sonucunda Hava Kuvvetlerimizin doğrudan müdahalesiyle üsteğmenimizin şehadetine sebebiyet veren bütün mevkiler tahrip edildi. Koalisyon uçaklarının da katıldığı bir başka hava harekatı daha yapıldı. Bu konudaki kararlılığımız ve Türkiye'nin yurtdışındaki askeri mevcudiyetine dönük olabilecek her türlü saldırı karşısındaki güçlü irademiz ve gücümüz ortaya konmuş oldu.

 

Musul-Halep hattının kuzeyindeki tüm bölgeler, Türkiye için bir güvenlik kuşağı oluşturmaktadır. Oradaki boşluklar ya DEAŞ, ya PKK tarafından dolduruluyor. Türkiye’yi tehdit eden unsurlar mevcut kaldıkça, Türkiye askeri mevcudiyetini sürdürecektir. Karşılık verecek kapasitemizi muhafaza edeceğiz.”

 

Başika’ya saldırılar

 

Son olarak 22 Mart’ta IŞİD, Irak'ta Türk ordusu tarafından yerel güçlere askeri eğitim verilen Başika kampına saldırı girişiminde bulunmuştu. IŞİD'in girişimi Türk askerlerinin fırtına obüsleri ile karşılık vermesi sonucu engellenmişti.

 

8 Ocak’ta IŞİD, Irak'ta Türk ordusu tarafından yerel güçlere askeri eğitim verilen Başika kampına saldırmış, çıkan çatışmada 17 IŞİD üyesi öldürülmüştü.

 

16 Aralık'ta da IŞİD'in Başika'daki eğitim üssüne saldırısında 4 Türk askeri yaralanmış, Türk danışmanların eğittiği bir Iraklı subay ölmüştü.

 

 

Kaynak: Al Jazeera ve TSK

- Advertisment -