“Lafla olmuyor”

Yapımına üç yıl önce başlanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eski başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla gerçekleşti.

 

'Lafla olmuyor'

 

Köprünün 31 Ağustos gecesine kadar ücretsiz olacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, üç yıl önce köprünün temelini atışlarını anımsattı:

 

"O zaman Ulaştırma Bakanı, Sayın Başbakan Yıldırım'dı. Büyük bir coşkuyla attık temelini. Şimdi açılışını da bu gurur duyulası milletimizle yapıyoruz. Kardeşlerim, bu millet neye layıksa olacak. Bunları yapacağız zira muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak lafla olmuyor."

 

"Bizim üzerimizde bir görev var, bu görevi yapıyoruz ve yapacağız" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul projesinin ve Çanakkale Köprüsü'nün de hazırlıklarının sürdüğünü belirtti.

 

'Dünya filmleri burada çekilecek'

 

Erdoğan şöyle devam etti:

 

"Köprünün hem tekerlekli araç geçişini hem raylı sistemi birlikte sağlıyor olması bakımından kendi alanında dünyada öncü bir köprü, böyle bir özelliğe sahip. Şu anda iftiharla gördüğümüz, seyrettiğimiz bu köprü inşallah dünyada birçok şeye, yayınlara, inanıyorum ki öncü olacak. Bununla iftihar edeceğiz. Bunu göreceksiniz, dünya filmleri buralarda çekilecek, göreceksiniz. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. Biz bunlarla anılacağız. Bu yola bunlarla devam edeceğiz."

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, inşası süren yeni havalimanına da değinerek, "İlk etapta 90 milyon yolcu gelecek. 2018'de açıyoruz. Bittiği zaman 150 milyon yolcu gelecek" dedi.

 

Erdoğan, "2013 yılının Haziran ve Aralık ayındaki saldırıları başımız dik olarak karşılayıp boşa çıkarmasaydık bugün burada olamazdık" ifadelerini kullandı.

 

Gaziantep saldırısı nedeniyle IŞİD'e tepki gösteren Erdoğan, "Bunlar Müslüman falan değil, ellerinde taşıdıkları paçavra bayrak değildir, oradaki ifadelere bakmayın" diye konuştu, "12 – 13 yaşındaki yavruların vücutlarına bomba bağlayıp ölüme yolluyorlar" dedi.

 

'Kavramlar değişti, amaç aynı'

 

Erdoğan şöyle devam etti:

 

"Birliğimizi, beraberliğimizi bozmak için, milletimizin arasına her dönem farklı fitne tohumları ekilmek istenmiştir. Kimi zaman bu Alevi-Sünni fitnesi olmuştur. Kimi zaman Türk-Kürt fitnesi, kimi zaman ilerici-gerici fitnesi, kimi zaman sağcı-solcu fitnesi olmuştur. Kavramlar değişmiştir ama amaç hep aynı olmuştur. Geçmişte bu sebepten çok acılar yaşadık. Kardeşi kardeşe düşman ettiler, bizi birbirimize vurdurdular, ardından ellerini ovuşturdular. Biz her defasında akan gözyaşımızla, kanımızla, daralan yüreğimizle baş başa kaldık. 15 Temmuz uzun zamandır, defalarca tekrarlanan bu oyunun bozulduğu tarih olmuştur."

 

Yıldırım: Malazgirt ve Büyük Taarruz'un yıldönümü

 

Başbakan Binali Yıldırım, bugünün 26 Ağustos 1071 Malazgirt Zaferi'nin yıldönümü olduğunu hatırlattı, "Bugün 26 Ağustos Gazi Mustafa Kemal'in Büyük Taarruzu'nu başlattığı günün de yıldönümü. Büyük taarruzla bütün dünyaya Türk'ün asla ve asla esareti kabul etmeyeceğini gösteren gündür." dedi.

 

Üçüncü köprünün İstanbul Boğazı'na yeni bir gerdanlık olduğunu söyleyen Yıldırım, "İşte bugün sevgili İstanbullular, Alparsan'ın ordularının ve Mustafa Kemal'in ordularının ve günümüzdeki onların temsilcilerinin Fırat Kalkanı operasyonunu yürüttüğü gündür" diye devam etti.

 

Kaynak:AA

- Advertisment -