Ana SayfaHaberlerGündemIlgaz Tüneli açıldı

Ilgaz Tüneli açıldı

 

Ilgaz Dağı'ndan geçişi 35 dakikadan 8 dakikaya indirecek 'Ilgaz 15 Temmuz İstiklâl Tüneli' adı verilen proje, Başbakan Binali Yıldırım ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan'ın bizzat katılımıyla, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da telekonferans yöntemiyle halka seslendiği törenle açıldı.

 

İç Anadolu'yu Batı Karadeniz'e bağlayan tünel için 2012'de vurulan ilk kazmanın ardından onlarca çalışan, yer altında yüzlerce metre yol kat etti. Giriş ve çıkışları "köpek balığı ağzı" adı verilen yöntemle projelendirilen, biri 5 bin 370, diğeri ise 5 bin 391 metrelik iki tüpten oluşan tünelle, özellikle kış aylarında trafik kazalarıyla gündeme gelen Ilgaz Dağı'nda ulaşımın daha hızlı ve güvenli sağlanması amaçlanıyor.

 

Başbakan Yıldırım, "Bu projenin hayata geçirilmesiyle 8 milyon litre yakıttan, 346 bin saat zamandan tasarruf sağlayacağız. Böylece memleketin ekonomisine yılda 40 milyon lira katkı sağlayacağız" açıklamasını yaptı.

 

Bakan Arslan ise, "Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli Çankırılılara, Kastamonululara hayırlı olsun. Bilinmelidir ki bu sadece iki ili bağlayan bir proje değil, Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayan önemli bir koridorun tamamlayıcısı projedir." diye konuştu.

 

Trafiğe açık en uzun tünel olacak

 

Tünel açıldıktan sonra 16,8 kilometre olan Ilgaz Dağı yolunun uzunluğu 5,4 kilometre kısalarak, 11,4 kilometreye inecek. Yolda herhangi bir sıkıntı olmadığında yaklaşık 35 dakikada aşılan Ilgaz Dağı yolunu geçiş süresi, 8 dakikaya düşecek.

 

Projesi hazırlanmış tüneller arasında 3. sırada olan tünel, kullanılmaya başlandığında, "trafiğe açık en uzun tünel" unvanını alacak.

 

Tünelle ortalama seyahat süresinde yıllık 345 bin 655 saat, akaryakıt tüketiminde de 8 milyon 300 bin litre tasarruf sağlanması bekleniyor. Getirileri sadece bunlarla sınırlı kalmayan tünelin ekonomiye katkısının ise 38 milyon 200 bin lira olacağı tahmin ediliyor.

 

Sürücüleri "köpek balığı ağzı" karşılayacak

 

Faaliyete geçmesiyle Türkiye'de ilk kez uygulanan bir yöntem, tünelin girişinde sürücüleri karşılayacak. Araçlar, "köpek balığı ağzına" benzetilen giriş ve çıkışlardan tüneli kullanacak.

 

Bölgedeki sanayi kuruluşlarına da katkı sağlayacak tünel, özellikle İç Anadolu bölgesindeki fabrikaların ürünlerini Karadeniz'e ulaştırmasını, İnebolu Limanı'na getirilen ürünlerin de iç bölgelere daha kolay taşınmasını sağlayacak.

 

'10 dakikada geçebileceğiz'

 

Kastamonu'da taksicilik yapan Ahmet Kapulu, tünelin açılmasının yatırım ve turistik açıdan kente katkı sağlayacağının altını çizerek, "Kışın yolda çok sıkıntı çekiyorduk. Şimdi en fazla 10 dakikada geçebileceğiz. Tünelin Kastamonu'ya çok faydası olacaktır. Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum." dedi. 

 

Nakliyecilik yapan Zafer Çırak da Ilgaz Dağı'nda özellikle kış aylarında sorun yaşadıklarını vurguladı. Kışın yolda pek çok ölümlü kaza da yaşandığını anlatan Çırak, "Artık Ilgaz Dağı'nı 8 dakikada geçeceğiz. Aracımız yıpranmayacak, yakıttan tasarruf edeceğiz. Çile çekmeyeceğiz. Bu tünel bize çok fayda sağlayacak." diye konuştu.

 

Kaynak: AA

- Advertisment -
Önceki İçerik
Sonraki İçerik