Ana SayfaHaberlerGündemMEDYAKRİTİK: Bu akşam televizyonda asla izleyemeyeceğiniz medeni bir tartışma programı: Alparslan Türkeş-...

MEDYAKRİTİK: Bu akşam televizyonda asla izleyemeyeceğiniz medeni bir tartışma programı: Alparslan Türkeş- Orhan Doğan karşı karşıya

Faili meçhul suikastler ve katliamlarla geçen 1993 yılında Türkiye’de terörün zirveye çıktığı günler… Uğur Mumcu suikastı, Lice olayları, 33 Er katliamı, Sivas Katliamı, Başbağlar Katliamı yaşanmış.

Ekim ayının son haftasında Erzurum’da PKK’nın iki köye yaptığı baskında 40 sivil hayatını kaybetmiş, ardından Erzurum’da sokaklara dökülüp intikam diye bağıran kalabalıklar o döremin HDP’si olan DEP binasını taşlamış, MHP’lilerin de içinde olduğu kalabalığın Kürt mahallesine yürüyüşü güçlükle durdurulmuş.

Böyle bir ortamda 3 Kasım 1993 akşamı Mehmet Ali Birand ve Can Dündar’ın birlikte sunduğu Show Tv’de yayınlanan Çarpraz Ateş adlı tartışma programının gündemi son olaylar ve Güneydoğu sorunu.

Programın Ankara stüdyosundaki konuğu MHP lideri Alparslan Türkeş.

İstanbul stüdyolarında karşısında ise dönemin DEP Şırnak Milletvekili Orhan Doğan var.

O tarihte Orhan Doğan, bir PKK’lıyı Meclis lojmanında sakladığı iddiasıyla hakkında dava açılmış, dokunulmazlığının kaldırılması gündemde olan bir DEP milletvekili.

Ama MHP’nin kurucusu, Başbuğ’u  Türkeş buna rağmen onunla tartışmak üzere programa katılmış.

Aralarında sert ama içinde “beyefendi”, “muhterem”, “sayın” kelimelerinin geçtiği, centilmenlik sınırlarının aşılmadığı bir tartışma yaşanmış.

Tartışmanın gündemi de tanıdık; “PKK’nın saldırılarını neden DEP’liler kınamıyor”, “Güneydoğu sorunu nasıl çözülür?” Bugün HDP’liler neden televizyona çıkarılmıyor diye tartışılırken, 27 yıl önce, şartların bugünkünden çok daha ağır olduğu günlerde bir özel kanalda MHP Lideri ile bir DEP’li milletvekili karşı karşıya gelip medeni bir biçimde konuşabiliyorlardı. İşte o tarihi tartışmanın 32. Gün arşivindeki tam kaydı…

- Advertisment -