Ana SayfaHaberlerGündem'Mücadele eden kadınların yanındayız'

‘Mücadele eden kadınların yanındayız’

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hak-İş’in etkinliğinde, 5. Uluslararası Kadın Emeği Buluşması’nda konuştu. "İnsanoğlu kadına hak ettiği değeri vermek mecburiyetindedir" diyen Erdoğan, "Kadın olmak peşinen imtiyazlı olmak demektir. Kadına haksızlık eden tüm insanlığa haksızlık etmiş olur" diye konuştu.

"Kadının olmadığı yerde insan da yoktur" diyen Cumhurbaşkanı, "Bizim tarihimizde emek kutsaldır. Emeğe saygı duyulması konusunda çok güçlü kurumsal yapılarımız var. Hakları için mücadele eden tüm kadınların sonuna kadar yanındayız" diye devam etti.

"Kadınlar çocuk doğurdukları için cezalandırılmaz" diyen Erdoğan, "Annelerin ayaklarının altı öpülür. Ben öptüm, siz de öpün" ifadelerini kullandı.

Kadının istismar edilmesine asla izin vermeyeceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı, "2004 ve 2010'daki Anayasa değişikliklerinde kadın ve erkek eşitliğinin farklı yorumlanamayacağına dair maddeleri uygulamaya biz koyduk" dedi.

Kız çocuklarının eğitime katılımı

Kadın-erkek fırsat eşitliği komisyonunun 2009'da faaliyete geçtiğini söyleyen Erdoğan,  'Haydi Kızlar Okula' kampanyasıyla eğitime destek verdiklerini ve kız öğrencilerin okula katılım oranının liselerde yüzde 70'i aştığını anımsattı.

Üniversitelerde %43, kamu kurumlarında %37 oranında kadın istihdamı olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı, "Ancak üst düzey görevlerde kadın oranının henüz oldukça düşük olduğunu görüyoruz. 2 kadın vali, 32 kadın büyükelçi var. Bunların da artmasını umuyorum" dedi.

Erdoğan, "Çalışan kadın aynı zamanda anne olarak aile içindeki sorumluluklarını da yerine getirmeye devam ediyor. Doğum sonrası izinlerden iş yerlerindeki izinlerin yaygınlaştırılmasına kadar pek çok alanda destek sağlanmıştır" diye konuştu.

"Kadınların sosyal ve siyasi anlamda etkili olmaları gerektiğine inanıyorum" diyen Cumhurbaşkanı, "özgürleştirmek adına kadınları kadın yapan farklılıkları, güzellikleri, imtiyazları ortadan kaldırmaya çalıştıklarını görüyoruz. Bazı belediyelerin, birtakım siyasi partilerin güya kadınlar günü için hazırladıkları afişlerde görüyoruz.

'Böyle bir tanımlama olabilir mi?'

Cumhurbaşkanı şöyle devam etti: 

"Yani başında örtü varsa kadın değil, başında örtü yoksa kadındır. Böyle bir tanımlama olabilir mi? Yıllarca bu ülkede böyle bir tanımlama yapıldı. Başında örtü varsa okula, kamuya almadılar. Ayrımcılığın ta kendisi bu. Hamdolsun, bunu biz değiştirdik. İnsan olduğu için değer verdik, giyim kuşamından değil."

Cumhurbaşkanı Erdoğan sadece denizlerden 100 bine yakın mülteci kurtarıldığını söyleyerek, diğer ülkelerin botları şişlediğini hatırlattı; "Farkımız bu: biz insana böyle bakıyoruz, onlar öyle bakıyorlar" dedi.

Erdoğan, "Kadın haklarını illa Batı'daki formatta ve üslupta ifade etmek zorunda değiliz. Kendi tarih ve kültürel birikimimiz ışığında, kadını birey olarak güçlendirecek adımları hep birlikte atabiliriz" diye konuştu.

Salonda Türkmen, Arap ve Kürt sığınmacılar da olduğunu belirten Erdoğan, "Onların acısına duyarsız kalanların kadın haklarından insan haklarından bahsetmelerinin hiçbir anlamı yoktur" dedi.

Kaynak: Al Jazeera

- Advertisment -