Ana SayfaHaberlerGündemMuhalifler: Ateşkese uyacağız

Muhalifler: Ateşkese uyacağız

Suriyeli muhaliflerin çatı örgütü Yüksek Müzakere Konseyi YMK, ABD ile Rusya arasında kararlaştırılan iki haftalık geçici ateşkese uyacağını açıkladı

.

Açıklama, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da muhalif grupların bir araya geldiği toplantının ardından açıklama yapan YMK Genel koordinatörü ve eski Suriye Başbakanı Riyad Hicab’dan geldi. Muhalif isim, ‘İki haftalık bir ateşkes, karşı tarafın anlaşmaya bağlılığını test etmek için bir fırsat olabilir’ şeklinde konuştu.

 

Suriyelilerin ölümünü, sivilleri hedef alan bombardımanları, rejimin ve Şii milislerin ihlallerini durdurmaya yönelik tüm çabalara olumlu baktığını vurgulayan Hicab, toplantıda ABD-Rusya anlaşmasını ele aldıklarını söyledi.

 

Bu anlaşmayla ilgili bazı soru işaretlerinin de bulunduğunu ifade eden Hicab, ateşkes anlaşmasında Rusya ve İran’ın uyguladığı şiddete vurgu yapılmaması, rejimi meşru kabul edip  askeri operasyonlarını sürdürmesine izin verilmesi, BMGK’nın da "terörist" olarak nitelendirdiği örgütlerin denetiminde ve ateşkesin geçerli olmayacağı bölgelerin net olarak belirtilmemesi gibi sorunlu noktalara işaret edildi.

 

Suriye rejimi de, 22 Şubat’ta Rusya ve ABD’nın kararlaştırdığı ateşkes anlaşmasına uyacağını açıklamıştı.

İki ülke, çatışmaların durdurulmasını öngören anlaşmanın, IŞİD ve Nusra Cephesi’ni kapsamamasına belirtmişti.

- Advertisment -