Ana SayfaHaberlerGündemOlimpiyat meşalesi Suriyeli sığınmacıda

Olimpiyat meşalesi Suriyeli sığınmacıda

 

Suriyeli sığınmacı İbrahim Hüseyin, 2016 Brezilya Olimpiyat Oyunları'nın başlangıcını simgeleyen ve Atina'da yakılan meşaleyi taşıdı. Olimpiyat oyunlarının açılışını simgeleyen sembolik törenlerden biri olan meşale taşıma aktivitesinde bu kez Suriyeli sığınmacıların sorunlarına dikkat çekmek için meşale Atina'daki mülteci kampına da uğradı.

 

Meşaleyi bir süre 27 yaşındaki Suriyeli sporcu İbrahim Hüseyin taşıdı. Hüseyin, memleketi Deyrizor'daki çatışmalarda evine düşen havan topuyla sağ bacağını diz altından kaybetti. Buna karşın spora devam eden Hüseyin, Türkiye üzerinden şişme botlarla Ege'yi aşarak Yunanistan'a giden on binlerce mülteciden sadece biri.

 

Spora devam ediyor

 

Savaştan önce Irak sınırına yakın bir yerde elektrikçilik yapan Hüseyin, bunun yanı sıra ödüllü bir yüzücü ve güreşçiydi. Bombalı saldırıda sağ ayağını kaybeden Suriyeli önce Türkiye'ye kaçtı. Türkiye'den bir botla 2014'te Yunanistan'ın Samos Adası'na ulaştı.

 

Yunanistan'a sığınma başvurusu yapan Hüseyin protez bacak da aldı. Şimdi Atina'da bir kafede çalışıyor. Kiralık bir dairede yaşıyor ve spora devam ediyor. Hüseyin, tekerlekli sandalyeyle basketbol oynuyor, 28 saniyede 50 metre yüzüyor. 

 

27 Nisan'da Brezilya'da olacak

 

Hera Tapınağı'nda tarihi kostümleri içindeki Yunan aktris Katerina Lehou tarafından yakılan meşaleyi ilk taşıyan kişi ise Yunanistan'dan eski dünya cimnastik şampiyonu Eleftherios Petrounias oldu. Meşale, 27 Nisan'da Brezilyalı yetkililere teslim edilerek Rio'ya gönderilecek.

 

Kaynak: Al Jazeera, Storyful

- Advertisment -