Ana SayfaHaberlerGündem“Orgeneral Berk’in genelkurmay başkanlığını önledik”

“Orgeneral Berk’in genelkurmay başkanlığını önledik”

 

2010’da dönemin Erzincan başsavcısı İlhan Cihaner, Gülen Cemaati hakkında soruşturma yürütürken tutuklanmıştı. O günkü savcılık iddiasına göre Cihaner (halen CHP milletvekili), orgeneral Saldıray Berk, istihbaratçı deniz albay Dursun Çiçek (halen CHP milletvekili), ve dönemin Jandarma alay komutanı Recep Gençoğlu ‘Ergenekon örgütü’yle bağlantılı darbe planlıyordu.

 

Bozkurt darbe girişiminin ardından polisten kaçarken duvardan atlayınca ayağını kırmış ve saklandığı evin samanlığında yakalanmıştı… (Fotoğraf: DHA)

 

Soruşturmayı yürüten dönemin Erzurum özel yetkili savcısı Osman Şanal, İliç ilçesinde savcılık yapan Bozkurt’u gizli tanık olarak kullanmıştı. Şanal, halen ‘FETÖ’ soruşturmasından tutuklu.

 

Bozkurt İzmir savcılığının yürüttüğü ‘FETÖ’ davasında tanık olarak ifade verdi.

 

Sözcü’den Asuman Aranca’nın haberine göre Bozkurt ifadesinde tanık olma sürecinde o zaman Yargıtay tetkik hakimi Aydın Eser, Ceza İşleri genel müdürü Galip Tuncay Tutar ve yardımcısı Çetin Şen’e danıştığını belirterek, “Osman’ın yabancı olmadığını, cemaatten olduğunu, ne isterse yapmamı söylediler” dedi.

 

Şanal’ın kendisine bir fotoğraf verdiğini ve bu kişinin ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nı hazırlayan subay (Dursun Çiçek) olduğunu aktaran Bayram Bozkurt, “Benim bu şahsı otelde (o dönemki iddiaya göre darbe toplantısı için gitmişti) gördüğümü söylememi istedi. Ben de söyledim” diye konuştu.

 

Berk’in genelkurmay başkanı olabileceğinin o dönem Cemaatçi albaylar arasında konuşulduğunu anlatan Bozkurt, şöyle devam etti: “Kod adım ‘Efe’ idi. Böylece, Cihaner, Çiçek, Berk ve Gençoğlu bir soruşturma kapsamına alındı. Cemaat’in Berk’in yükselmesini önleme projesi gerçekleşmiş oldu. Bu soruşturmada amaç Cihaner değil, Berk’in yükselmesini önlemekti. Nitekim bu operasyon ve devamında gelen Balyoz, Ergenekon gibi davalarla TSK’nın komuta kademesi Cemaat’in istediği gibi şekillenmiştir.”

- Advertisment -