Ana SayfaHaberlerGündemBayramda geçiş ücretsiz olacak

Bayramda geçiş ücretsiz olacak

 

Osman Gâzi Köprüsü’nün açılışı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın katılımıyla yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan açılış töreninde yaptığı konuşmada, Osman Gâzi Köprüsü’nden geçişlerin bayram sonuna kadar ücretsiz olacağını açıkladı.

 

Erdoğan bundan sonra gündemde Çanakkale 1915 Köprüsü’nün ve Kanal İstanbul’un olduğunu söyledi.

 

Törene Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da katıldı.

 

Açılışta milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu, 400 kilometre hız rekoru denemesi yaptı. Sonrasında Erdoğan ve Yıldırım ile köprüde buluşan Sofuoğlu, başından çıkardığı kaskı Erdoğan'a, bir başka kaskını da Yıldırım'a imzalayarak hediye etti.

 

Erdoğan ile Yıldırım, köprünün açılışının ardından işçilerle ve vatandaşlarla iftar yaptı.

 

Yapımında 8 bin işçi çalıştı

 

Osman Gâzi Köprüsü’nün temeli yaklaşık üç yıl önce atıldı. 39 ayda tamamlanan köprü 252 metre kule yüksekliğine, 35,93 metre tabliye genişliğine, bin 550 metre orta açıklığına ve 2 bin 682 metre uzunluğa sahip.

 

Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada bulunan köprünün yapımında, 8 bin işçi çalıştı. Köprü, kuş türlerinin yaşadığı ‘Hersek Lagünü’nde bulunduğu için biyoljik çeşitliliğe zarar vermemesi için kavisli yapıldı. Öte yandan köprü, İzmit Körfezi’ndeki arsa ve konut fiyatlarını artırdı.

 

İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek, toplam yatırım bedeli 9 milyar dolar olan Gebze-Orhangâzi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan köprü sayesinde İzmit Körfezi 4 dakikada geçilebilecek. İzmit Körfezi otomobille mevcut yol kullanılarak yaklaşık 2 saatte geçiliyordu.

- Advertisment -