Ana SayfaHaberlerGündemPompeo: Türkiye’ye yardım seçeneklerini gözden geçiriyoruz

Pompeo: Türkiye’ye yardım seçeneklerini gözden geçiriyoruz

 

Yazılı açıklama yapan ve “NATO müttefikimiz Türkiye’nin yanındayız” mesajı veren Pompeo, “ABD bu saldırıyı en sert şekilde kınamaktadır. Esad rejimi, İran ve Hizbullah İdlib’de devam eden saldırılarını sonlandırmalıdır” ifadesini kullandı.

 

Esad hükümeti, Rusya, İran ve Hizbullah’ın eylemlerinin Suriye’nin kuzeyinde ateşkesin tesis edilebilmesini doğrudan engellediğini kaydeden Pompeo, “Saldırılara son verilmeli, insani yardımlara erişim sağlanmalı ve BMGK’nin 2254 sayılı kararına göre bir siyasi çözüm geliştirilmelidir” dedi.

 

Pompeo açıklamasına şöyle devam etti:

“ABD, müttefikimiz Türkiye’yle temas halinde ve bu saldırıya karşı Türkiye’ye yardım seçeneklerini gözden geçiriyor. Esat rejimi ve Ruslar’ın daha fazla gaddarlığını önlemek ve İdlib’de insani acıları hafifletmek için de gayret gösteriyoruz. ABD, Esat rejiminin, İdlib dahil tüm ülkede ateşkes ilan etmeyi de içeren BMGK 2254 sayılı kararın tüm maddelerine uyana kadar uluslararası topluma yeniden entegre olmasını engellemek için elinden geleni yapacaktır.”

 

BM Güvenlik Konseyi İdlib gündemiyle acil toplandı

 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, açılış konuşmasında, bölgede birkaç gündür süren gerilimin sadece ateşkesle sonlanabileceğini söyledi.

 

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Kelly Craft, Türk askerlerine yönelik saldırıyı en şiddetli şekilde kınadıklarını belirterek, Suriye hükümeti ve destekçisi Rusya’nın Astana anlaşmasına uyması ve Türk gözlem noktaları için 2018 yılında belirlenen sınırlara dönmesi çağrısı yaptı.

 

Daimi Temsilci Craft, bölgede derhal ateşkes ilan edilmesi gerektiğini kaydetti. Craft, "Başkan Trump’ın da belirttiği gibi Esad rejimi ve Rusya saldırılarını derhal durdurmalıdır" dedi.

 

Anadolu Ajansı, Craft'ın, "Bugünlerde ABD, NATO müttefiki Türkiye'ye bağlılığını sürdürmekte tereddüt etmeyecektir. Gözlem noktalarına yapılan ve askerlerinin ölümüyle sonuçlanan gayrimeşru saldırılara karşılık verme konusunda Türkiye'ye desteğimiz tamdır" ifadelerini geçti.

 

Toplantı çağrısını ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, Belçika, Estonya ve Dominik Cumhuriyeti yapmıştı.

 

- Advertisment -