Ana SayfaHaberlerGündemPutin: Suriye'den askeri güçlerimizi çekeceğiz

Putin: Suriye’den askeri güçlerimizi çekeceğiz

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, askeri müdahalenin amaçlarına büyük ölçüde ulaştığını belirterek Rus askeri güçlerinin Suriye'den Salı gününden itibaren çekilmeye başlayacağını açıkladı. Putin, Rusya'nın askeri müdahalesinin barış görüşmeleri için koşulları oluşturduğunu da ifade etti.

 

Kararla birlikte Rusya'nın Suriye'de 5 aydan fazla süren askeri müdahalesi sonlanıyor. Ancak Putin, çekilme ile ilgili bir takvim belirtmedi. 

 

Kremlin'de savunma ve dışişleri bakanı ile toplantısında kararını açıklayan Putin, Rusya'nın Tartus'taki donanma üssünün ve Lazkiye'deki Hmeymim Hava Üssü'nün faaliyete devam edeceğini açıkladı. Putin, "Savunma Bakanlığı ve Rus Silahlı Kuvvetleri'nin önüne koyulan görev, genel olarak, tamamlandı diye düşünüyorum. Rus ordusunun katılımıyla, Suriye Silahlı Kuvvetleri ve vatansever Suriyeli kuvvetler uluslararası terörizme karşı mücadelede temel bir geri dönüş sağladı ve her açıdan inisiyatifi ellerine aldılar" dedi. Putin, bu sebeple Savunma Bakanı'na Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığının ana kısmını Salı gününden itibaren çekmeye başlaması talimatını verdiğini ifade etti. 

 

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da, Putin'in Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'i arayarak kararı bildirdiğini söyledi. Suriye Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada da Esed ile Putin'in Rus Hava Kuvvetleri'nin Suriye'deki varlığını azaltma konusunda görüş birliğine vardıkları belirtildi.

 

Rusya'nın Suriye'deki askeri müdahalesi 30 Eylül 2015'te başlamış, Moskova tarafından IŞİD'le mücadele için hava saldırılarına başlandığı açıklanmıştı. Ancak Rusya'nın hava saldırılarının büyük kısmı IŞİD'i değil, Suriye'deki muhalif güçleri hedef almıştı.

 

Kaynak: Reuters, Al Jazeera

- Advertisment -