Ana SayfaHaberlerGündemPutin: Türk Akımı’ndan vazgeçmedik

Putin: Türk Akımı’ndan vazgeçmedik

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptıkları görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında konuştu.

 

“Karadeniz'in dibinden geçecek doğalgaz boru hatları konusunda Türkiye ile siyasi kaynaklı zorluklar yaşıyoruz” diyen Putin, Türk Akımı ve Güney Akım projelerinden nihai olarak vazgeçmediklerini ifade etti. Rus lider, iki proje konusunda da nihai kararı vermek için Avrupa Komisyonu'nun pozisyonunu açık bir şekilde öğrenmeleri gerektiğini söyledi.

 

Moskova, Türk hava sahasını ihlâl eden Rus uçağının 24 Kasım’da düşürülmesinden sonra Türk Akımı görüşmelerini dondurmuştu.

 

Rus gazını Güney Avrupa’ya taşıması planlanan bir diğer proje olan Güney Akım ise, AB’nin karşı çıkması üzerine 2014 sonlarında rafa kaldırılmıştı. AB, Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesi ve Ukrayna’daki karışıklıklardaki etkisinden dolayı ekonomik yaptırımlara uğramasının ardından Güney Akım’a karşı çıkmıştı.

 

‘İsrail ile Türkiye'nin görüşmelerine olumlu bakıyoruz’

 

Putin, Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi adına yürütülen görüşmelere de destek verdiğini söyledi. Müzakerelerin bölgedeki tansiyonun düşmesini sağlayacağını belirtti:

 

“İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkilerin düzelmesi için görüşmelerin başlamasına olumlu bakıyorum. Devletlerin ve halkların birbirlerine doğru atacakları her adım, uluslararası arenada genel olarak olumlu bir etki yaratacak. Devletler arasında ne kadar az sorun olursa, bizler için o kadar iyi olur. Dolayısıyla Türkiye ve İsrail arasındaki bu süreci memnuniyetle karşılıyoruz.”

 

Kaynak: DHA ve Reuters

- Advertisment -