Ana SayfaHaberlerGündemRize'deki Atatürk heykeli neden kaldırıldı?

Rize’deki Atatürk heykeli neden kaldırıldı?

 

Rize'de, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanın'daki Atatürk heykelinin valilik önündeki tören alanına taşınması üzerine başlayan tartışmalarla ilgili Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap açıklama yaptı. Belediye Başkanı Kasap, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk heykelinin yeni tören alanına taşınma ve yerleştirilmesiyle ilgili söylemlerin konuyu farklı noktalara çekme gayreti olduğunu savunarak, Rize'deki resmi törenlerin bundan sonra Rize Valiliği önünde yapılacağı için heykelin taşındığını söyledi.

 

Kasap yazılı açıklamasında, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı Projesi çerçevesinde Rize Belediyesi'nin başlattığı inşaat çalışmaları kapsamında meydandaki Atatürk heykelinin Rize Valiliği önüne naklinin güvenli bir şekilde sağlandığını belirtti. Rize Belediyesi ekiplerinin başlattığı heykelin nakil çalışmalarının, gece geç saatlere kadar sürdüğünü anlatan Kasap, "Titizlikle yürütülen çalışmalar kapsamında heykelin yerleştirme işleminin ekipler tarafından tamamlandığını, heykelin çevre düzenleme çalışmalarının ise devam ettiğini" ifade etti.

 

"Bilindiği üzere Rize Belediyesi olarak 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı projemizin inşaat çalışmaları başlatılmış olup, kazı çalışmalarının devam ettiği alanda bulunan Atatürk heykelimizin yeni tören alanımız olan Rize Valiliği önüne taşınma işlemi gerçekleştirilmiştir. Heykelin taşınma süreci bazı kesimler tarafından 'heykel kaldırıldı ve akıbeti belirsiz' gibi kamuoyuna yansıtılmaya çalışılmıştır. Bundan sonraki resmi törenlerimizin Rize Valiliği önünde yapılacak olması nedeniyle Atatürk heykeli, ekiplerimiz tarafından güvenli bir şekilde yeni tören alanına yerleştirilmiştir."

 

"Bu çalışmanın altında farklı nedenler arayarak, konuyu farklı noktalara çekme gayreti içerisinde olan bazı kesimlerin, gerek ilimizle gerekse Rizeli vatandaşlarımızla ilgili söylemleri bizleri derinden üzmüştür. 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı Projesi inşaat çalışmaları kapsamında yapmış olduğumuz bu çalışmanın altında hiçbir suretle farklı düşüncelerin olmadığını kamuoyunun takdirine sunuyorum."

 

 

Meclis'te de tartışma konusu oldu

 

Heykelin taşınması, Meclis Genel Kurulu'nda da tartışmalara neden olmuştu. 

 

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, elindeki fotoğrafı göstererek, "Bu milletin bağrından çıkmış bir vatan evladına bu fotoğraflar yakışmadı." diyerek tepki göstermişti. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da konuyla ilgili bugün sosyal medyada yoğun tekpi olduğunu belirterek, "Rize'de meydandaki bir Atatürk heykeli, çok şükür Saddam'ın heykelinin yıkıldığı gibi yıkılmamış, yani yerlere devrilmemiş ama bir heykel kaldırılması olayı. Bunun, kasten tümüyle kaldırılacağını aklımıza dahi getirmek istemiyoruz. Şüphesiz Rize Valiliğinin bir gerekçesi vardır. Yalnız, kamuoyunu ve sosyal medyadaki infiali rahatlatmak açısından Rize Valiliğinden ya da hükümetten bu konuda bir açıklama istiyoruz." diye konuşmuştu.

 

Bunun üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da söz alarak, kesinlikle Atatürk'e, Atatürk'ün heykeline karşı herhangi bir saygısızlığın olmadığını söylemişti. Bostancı, şu ifadeleri kullanmıştı:

 

"Belediyenin yaptığı, Valilikle beraber koordineli bir şekilde Atatürk heykelinin Vilayetin önüne kaldırılması, meydanın da yeni bir düzenlemeyle değerlendirilmesi şeklindedir. Doğrudan Atatürk'e anlaşılabilecek şekilde heykeline yönelik herhangi bir saygısızlık şeklinde bir durum söz konusu değildir. Elbette bunlar semboliktir ve kıymetlidir, bunlara dikkat etmek gerekir. Aslolan, cumhuriyetin kuruluşundan bugüne ve geleceğe baktığımızda, cumhuriyeti kuran başta Atatürk olmak üzere bütün o kadrolara ve cumhuriyetin temel fikirlerine, ruhuna uygun bir şekilde davranmaktır. Asıl dikkat edilmesi gereken, sembolik tarafları bir yana bunlardır. Bu konuda da zannediyorum, siyasi partiler arasında temelde herhangi bir görüş farklılığı yoktur."

 

Kaynak: AA

- Advertisment -