Hükümetin, OHAL kapsamında çıkardığı 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye dayanarak kapatılmasına karar verdiği 12 televizyon kanalı arasında Türkiye’nin ilk özel Kürtçe ve Zazaca kanalı Zarok TV de var.
Zarok, Kürtçe'de çocuk anlamına geliyor. Kanal, dünyaca ünlü Şirinler (Şinok), Cedric, Sünger Bob (Sivınç Bob), Arı Maya ve Road Runner gibi çizgi filmleri Kürtçe ve Zazaca dublaj ile yayınlıyordu.
Kanalın kapanmasına dayanak olan Kanun Hükmünde Kararnamede "Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen yapı, oluşum veya gruplara ya da terör örgütlerine aidiyeti veya iltisakı ya da bunlarla irtibatı olan özel radyo ve televizyon kuruluşları ile gazete dergi, yayınevi ve dağıtım kanalları, ilgili bakan tarafından oluşturulacak komisyonun teklifi üzerine ilgili bakan onayı ile kapatılır" ifadesi yer alıyor.
Kararnamedeki bu suç tarifiyle Kürtçe çizgi film kanalı Zarok TV arasında ne tür bir ‘aidiyet, iltisak ya da irtibat’ olduğu kapatma kararında belirtilmedi.
Hükümetin bu kanalın kapatılma gerekçesine dair ayrı bir açıklaması yok. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş kapatılan kanallara dair bir soru üzerine "RTÜK’ten gelecek rapor doğrultusunda yeni bir değerlendirme söz konusu olabileceğini" söylemişti.
'Devlete söyleyin açsınlar'
Diyarbakır’da yaşayan Rotinda Zağurli, üçüncü sınıf öğrencisi. Sıkça izlediği Zarok TV’yi televizyonlarının 19. kanalda bulamayınca yaşadığı üzüntüyü şu sözlerle anlatıyor:
“Okuldan geldiğimde televizyonu açtım. Zarok TV de Şinok’u (Şirinler) izleyecektim ama kanal yoktu. Arıza olmuştur diye anneme söyledim ama açamadı. Babam gelince ‘Devlet kapatmış’ dedi. Çok üzüldüm. Zarok TV Kürtçe, ben de Kürtçe konuşulunca daha çok seviyorum. Diğer çocuk kanallarını çok sevmiyorum. Devlete söyleyin açsınlar.”
'Çocuklar üzülmesin'
Fatma Zağurli 'çocuklar üzülmesin' diyor.
Eşiyle evde Kürtçe konuştuklarını söyleyen Fatma Zağurli üç çocuğunun da Zarok TV’yi çok sevdiklerini söylüyor.
“Rotinda en küçük çocuğum. Anadilleri Kürtçe, evde hep Kürtçe konuşuruz. Çocukların da ilk öğrendikleri dil Kürtçe. Zarok TV bu nedenle çocuklar için çok önemli. Rotinda çok üzüldü. Çizgi dizileri izler sonra gelir bize anlatırdı. Her gün gelip tekrar tekrar kontrol ediyor belki açılmıştır diye. Devletten talebimiz bu karardan bir an önce vazgeçilmesi, çünkü çocuklar çok üzülüyor.”
'Sadece çocuklar değil biz de izliyoruz'
Leyla Var çocuklarla birlikte izledikleri Zarok TV'nin Kürtçelerini geliştirdiğini söylüyor.
İki çocuğu olan Leyla Var ise çocuklarla birlikte kendilerinin de Zarok TV izlediklerini, bu yolla Kürtçelerinin geliştiğini anlatıyor.
“İki çocuğum var. Zarok TV’yi çok seviyorlar. Evde sürekli açık. Çocuklar olmasa bile izleniyor, Kürtçemiz gelişiyor. Çocuklar da annelerinin, babalarının dillerini öğreniyorlar. Çizgi film işte, siyasi bir tarafı da yok, niye kapatırlar anlamıyorum.”
'Çocukların gündemi Zarok TV'
Diyarbakır sokaklarındaki çocukların bir bölümünün de gündemi Zarok TV. Kanalın açılmasını isteyen 7. Sınıf öğrencisi Baran Gülan, Sünger Bob’a çok güldüğünü söylüyor.
“Ben biraz Kürtçe biliyorum. Ama Zarok TV’nin çizgi filmleri çok güzel. Ne zaman işim olmasa açıyorum. Sünger Bob’a çok gülüyorum. Dediler ki 'Devlet kapatmış', şimdi açıyoruz, çıkmıyor. Eğer devlet açarsa yine sevinirim, yine izlerim.”
'Siyaset yok gizli mesaj yok'
Zarok TV Programlar Müdürü Ro Oğuz kanallarının kapatılmasını şaşkınlıkla karşılıyor. Siyasetle ilgili olmadıklarını, gizli mesaj verilmediğini ve bugüne kadar hiçbir uyarı veya ceza ile karşı karşıya kalmadıkları için kapatılma kararını beklemediklerini anlatıyor.
“Şaka gibi geldi bize. Sosyal medyada pek çok iddia atıldı ortaya, ancak ne subliminal mesajımız, ne 25. karemiz var. Siyasi bir yönümüz de yok. Eğer böyle bir iddiaları varsa bugüne kadar daha tek bir uyarımız veya cezamız yok. Yayınlarımız da ortada, izleyip karar verebilirler.”
'Zarok TV niye kapatıldı bilmiyorum'
Türksat üzerinden tüm dünyaya yayın yapan Zarok TV’nin kapatılmasına dünyanın pek çok yerinden reaksiyon aldıklarını belirten Oğuz, bu karardan dönülmesi noktasında hâlâ ümitli olduklarını belirtiyor.
“Tüm dünyadan izleyicilerimiz var. İnternet sitesi üzerinden fotoğraflarını paylaşıyor biz de kanalımızda yayınlıyorduk. Kapatma kararının ardından üzüntülerini belirtiyorlar. Ebeveynler çocuklarına kapatıldığını söyleyemediklerini belirtiyorlar. Düşünün insanlar kendi dillerini, kaybolmaya yüz tutmuş hikâyelerini, bilmecelerini, atasözlerini ve deyimlerini öğreniyorlar. Kültürümüzün yerleşmesi için çok güzel olanaklar sunuyor. Zarok TV niye kapatıldı biz de bilmiyoruz ve anlam veremiyoruz. Aklıma ‘Kürtçe’ yayın yapıyor olmasından başka bir şey gelmiyor. Dedim ya hâlâ çok şaşkınız, ama iyi niyetimizi koruyoruz, ümidimizi yitirmiyoruz, kanalımızı yeniden açacaklarına inanıyoruz.”
AK Partili eski vekil de tepkili
AK Parti Batman Eski Milletvekili Mehmet Emin Ekmen sosyal medyada kapatılma kararının gözden geçirilmesini istedi.
AK Parti Batman eski Milletvekili Mehmet Emin Ekmen’de Zarok TV’nin kapatılması ile ilgili sosyal medya üzerinden bir mesaj yayınlayarak, “Kapatılan çocuklara yönelik salt çizgi film yayını yapan Kürtçe Zarok TV ile ilgili yeni bir değerlendirme yapılacağına inancım tamdır” dedi.
Zarok TV'nin kapısına mühür vuruldu.
Zarok TV dışında aralarında IMC TV, Hayatın Sesi TV'nin de olduğu 12 TV kanalı ve 11 radyonun yayını Türksat'tan çıkarılmış, kanalların internet sitelerine de erişim engellenmişti. Kapatılan kanalların stüdyoları ve ana kumanda odaları polis ve maliye ekipleri tarafından mühürlendi.
Kaynak: Al Jazeera