Ana SayfaHaberlerGündemRusya: Menbic’de kontrol Suriye ordusunda

Rusya: Menbic’de kontrol Suriye ordusunda

 

Türkiye’nin harekatı, ABD’nin Suriye’nin kuzeyinden çekilmesi ve Suriyeli Kürtlerin Şam’la anlaşması sonrası çelişkili bilgilerin aktarıldığı Menbic konusunda Rusya’dan açıklama geldi. Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye ordusunun Menbic’in tamamında kontrolü ele geçirdiğini duyurdu.

 

‘TÜRKİYE İLE SURİYE’NİN TEMAS HATTINDA RUS ASKERİ VAR’

 

Açıklamada, Rus askerlerinin bölgede Türkiye ordusu ile koordinasyon halinde olduğu, Rus askeri polisinin Suriye ile Türk ordusu arasındaki temas hattında devriye gezdiği belirtildi.

 

‘1000 KİLOMETREKARENİN ÜZERİNDE BİR ALAN ŞAM’IN KONTROLÜNDE’

 

Bakanlıktan yapılan ikinci bir açıklamada da, ‘Suriye güçlerinin Menbic çevresinde 1000 kilometrekarenin üzerinde bir alanın kontrolünü aldığını’ duyuruldu.

 

Reuters, Menbic Askeri Konseyi’yle Rusya bayraklarının birlikte dalgalandığı fotoğraflar servis etti.

 

KOALİSYON DA TEYİT ETTİ

 

IŞİD karşıtı koalisyon da, Menbic’den tamamen çekildiklerini Twitter üzerinden teyit etti.

 

SMO: İLERLEMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ

 

Harekatın başlamasının ve ABD’nin çekilmesi sonrası Kürtlerin Şam’la anlaşmasını ardından, stratejik kentte dün hareketlilik yaşanmıştı. SMO’nun Menbic’e doğru ilerlediği iddiası sosyal medyada hızla yayılsa da iddiaya TSK’den doğrulama gelmemişti. Suriye devlet medyası ise dün ve bugün, Suriye askerlerinin kente girdiği ve Menbiclilerin askerleri sevinçle karşıladığı haberini verdi.

 

Bununla birlikte, SMO’dan bugün Reuters’a yapılan açıklamada, Menbic’e girenlerin ‘Suriye askerleri değil Kürt güçleri olduğu’ savunularak, “Menbic’e ilerlemeyi sürdüreceğiz” denildi.

 

NEDEN ÖNEMLİ?

 

Fırat’ın batı kıyısında ve Türkiye ile ÖSO’nun kontrol ettiği Cerablus’un hemen güneyinde bulunan Menbic, ABD ile Türkiye arasında uzun süredir anlaşmazlık konusuydu. ABD askerleri kent merkezinde SDG’nin üyesi olduğu Menbic Askeri Konseyi’yle, kent kırsalındaysa TSK ile ortak devriye geziyordu. Türkiye ABD’den kontrolün TSK’ye bırakılmasını uzun zamandır talep ediyor ve Menbic Yol Haritası adı verilen sürecin uygulanmadığını belirtiyordu.

- Advertisment -