Ana SayfaHaberlerGündemS-400’ler başka Nisana mı kaldı?

S-400’ler başka Nisana mı kaldı?

Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Akar’ın geçtiğimiz yaz aylarında başlayan köşeli demeçleriyle, Rusya’dan aldığı S-400 füze sistemlerini 2020 Nisan’ında mutlaka aktive edeceği konusunda kendini bağladı. Hatta Hulusi Akar iki kez bu taahhütü yerine getirmenin bir “ilke meselesi” olduğunu ve o nedenle asla geri dönülmeyeceğini dahi vurguladı.

Ne var ki, Erdoğan’ın Mart 2020 başında Rusya lideri Putin’le Moskova’da yaptığı görüşmeden dönerken gazetecilere “Nisan demiştik ama, Mart’a da çekilebilir” demesine rağmen Haziran’ın sonuna yaklaştığımız şu günlerde S-400’ler ambalajlarında kalmaya devam ediyor ve hükümet bu konuyu “ademe mahkûm etmiş” görünüyor; Mart ayından bu yana ne Erdoğan’dan bir ses geldi, ne de Akar’dan.

Yönetim içinden S-400’lerle ilgili son sözü, sanki bu işin Nisan’da biteceğinin gösterişli cümlelerle ilan edilmesini tekzip edercesine Nisan ayının son günü Çumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın söyledi: S-400’lerin konuşlandırılması koronavirüs nedeniyle gecikmişti, ancak planlandığı şekilde ilerleyecekti.

Koronavirüs nedeniyle geciken birçok şey yeniden ilerlemeye başladı ama, Haziran bitiyor, S-400’ler konusunda hâlâ bir ses yok.

Hatırlayalım bakalım S-400’ler konusunda Erdoğan ve Akar neler demişti:

(15 Temmuz 2019) “Erdoğan’dan S-400 açıklaması: ‘Nisan 2020’de tamamı yerlerine yerleştirilmiş olacak.’”

(13 Eylül 2019) “Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘S-400’ler en geç nisan ayına kadar bunlar yerlerine monte edilmiş olacak ve bunlar monte edildiği anda da bizler savunma sistemleri olarak çok daha huzurlu bir hale gelmiş olacağız.’”

(15 Ocak 2020) “Hulusi Akar: ‘S-400’ler Nisan ya da Mayıs’ta tam aktive olacak… Akar, S-400’lere ilişkin yaptığı açıklamada ‘eğitim süreci ve kurulum çalışmaları devam ediyor. Gerçekten ilkeli olma meselesi bu. Cumhurbaşkanımız ne açıkladıysa faaliyetlerimiz planlı sürüyor. Nisan ya da mayısta tam aktive olacak’ dedi.”

(20 Şubat 2020) “Hulusi Akar: ‘Kimsenin şüphesi olmasın. Nisan gibi çalışmalar başlayacak… Biz ilkeli, kurallara bağlı, oyunu kurallarına göre oynuyoruz. Birçok yer alamazsınız, getiremezsiniz gibi konuşmalar yaptı. Cumhurbaşkanımız gerekli cevapları verdi ve S-400’ü getirdik. S-400’ler faaliyete geçecek, kimsenin şüphesi olmasın. Nisan gibi çalışmalar başlayacak.”

(6 Mart 2020) “Erdoğan: S-400’ler Nisan’dan itibaren faal olacak… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’daki tarihi zirve dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. ‘S-400 şu anda artık bizim malımız. Nisandan itibaren de artık faal hale gelecek.’”

- Advertisment -