Ana SayfaHaberlerGündemSakarya'da havai fişek fabrikasında patlama: iki ölü, 73 yaralı...

Sakarya’da havai fişek fabrikasında patlama: iki ölü, 73 yaralı…

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi, bölgeye çok sayıda sağlık ve itfaiye ekibi sevk edildi. Patlama sesi yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki kentin birçok noktasından duyuldu. Korkunç gürültünün ardından vatandaşlar sokağa döküldü. Hendek Belediye Başkanı Babaoğlu 'İçeride 150'ye yakın çalışan var' açıklaması yaptı.

 Son bilgileri paylaşan Sakarya Valisi Kaldırım da ‘Şu ana kadar 41 yaralıyı hastanelerimize intikal ettirdik, can kaybımız yok şükür’ dedi. Aynı fabrikada 11 yılda 4 patlama meydana geldi. Patlamanın nedeni ile ilgili de AFAD’dan ‘Sakarya Hendek’te bulunan havai fişek fabrikasında 11.15 sularında meydana gelen kaza endüstriyel bir kaza olup, yetkililerden alınan bilgiye göre söz konusu fabrikada herhangi bir radyasyon kaynağı bulunmamaktadır’ açıklaması yapıldı.

Sakarya’nın Hendek ilçesine bağlı Yukarıçalıca mevkisindeki bir havai fişek fabrikasında henüz belirlenemeyen nedenle patlama oldu.

50 KİLOMETRE UZAKLIKTAN DUYULDU

Patlama sesi yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki kentin birçok noktasından duyuldu. Patlamanın ardından birçok kişi sokağa çıktı.

Bölgeye, çok sayıda sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

“İÇERİDE 150’YE YAKIN ÇALIŞAN VAR”

Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu “İçeride 150’ye yakın çalışan var” açıklaması yaptı.

Babaoğlu şunları kaydetti: “150-200 civarında çalışanı olduğu söyleniyor. Ambulans ve itfaiye dışında kimseyi almıyorlar. Net bir bilgim yok. 3-4 yıl önce de patlama yaşandı. Aynı fabrikada oldu. Ölen olmamıştı. Patlamalar hâlâ sürüyor. Olay yerine 300 metre mesafedeyim. İlk baştaki kadar güçlü olmasa da patlamalar sürüyor. Tüm ekipler şu an burada. Hendek ilçesine 16 kilometre mesafede bir tesis.

“ÇEVRE İLLERİMİZDEN YARDIM İSTEDİK”

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce de “Düzce ve Kocaeli’den yardım istedik” diye konuştu.

Yüce şunları söyledi: “Bugün Hendek ilçemize bağlı bulunan fabrikada 11:15’te bir patlama meydana geldi. Çevre illerimizden yardım istedik. Şu anda patlamalar devam ediyor, yangın devam ediyor. Yukarıdan da yangına müdahale edilmesi için bakanlığımızla iletişime geçtik. Ekipler burada, biz buradayız. Net bilgi vermemiz çok zor şu anda ama yaralılarımız var. Soğutma işlemleri bitsin, yangını söndürelim yaralıların sayıları daha net şekilde ortaya çıkar inşallah.”

“OLAYA ŞU ANDA MÜDAHALE EDEMİYORUZ”

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım da patlamaya ilişkin ‘Fabrika etrafında tüm güvenlik tedbirleri alındı. Havai fişek fabrikası olduğu ve patlamalar devam ettiği için şu anda olaya müdahale edemiyoruz’ ifadelerini kullandı.

Kaldırım’ın açıklamaları şöyle:

“Bütün ekiplerimiz orada. AFAD, sağlık, itfaiye UMKE, jandarma, emniyet tüm birimlerimiz orada. Fabrika etrafında tüm güvenlik tedbirleri alındı. Havai fişek fabrikası olduğu için, patlamalar devam ettiği için şu anda olaya müdahale edemiyoruz. Ben de olay yerine varmak üzereyim.

“İÇERİDE 150-200 ARASI İNSAN VAR”

Fabrika sahibinden aldığımız bilgiye göre içeride yaklaşık 150-200 arası insan var ama patlamalar devam ettiği için müdahale edilemiyor. Olayı yakından takip ediyoruz. Bütün çevre güvenliğini aldık, vatandaşların yaklaşmasına müsaade etmiyoruz. Gelişmeler hakkında kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz.”

“CAN KAYBIMIZ YOK ŞÜKÜR…”

Sakarya Valisi Kaldırım, havai fişek fabrikasındaki patlama ile ilgili ikinci kez açıklama yaptı.

Kaldırım, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Devletimiz bütün imkanlarıyla Hendek’te olay yerinde. İlgili bütün birimlerimiz sahadalar, gerekli müdahaleleri yapıyorlar. Şu ana kadar 41 yaralıyı hastanelerimize intikal ettirdik, can kaybımız yok şükür. Tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun.” ifadelerini kullandı.

3 BAKAN OLAY YERİNE GİDİYOR

İçişleri Bakanı Sülyeman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zümrüt Zehra Selçuk, patlamaya ilişkin inceleme için Sakarya’ya gidiyor.

Soylu, Koca ve Zehra Zümrüt Selçuk, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla incelemelerde bulunmak üzere havai fişek fabrikasında patlama meydana gelen Hendek’e hareket etti.

AFAD: YANGINA MÜDAHALE EDİLİYOR

AFAD, Sakarya’nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrası çıkan yangına müdahale çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

AFAD’tan yapılan yazılı açıklamada “Sakarya’nın Hendek ilçesinde bulunan bir havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrası AFAD, 112, İtfaiye ve Jandarma ekipleri bölgeye ivedilikle sevk edilmiş olup, yangına müdahale çalışmaları devam etmektedir” denildi.

Patlamanın nedeni ile ilgili de AFAD’dan ‘Sakarya Hendek’te bulunan havai fişek fabrikasında 11.15 sularında meydana gelen kaza endüstriyel bir kaza olup, yetkililerden alınan bilgiye göre söz konusu fabrikada herhangi bir radyasyon kaynağı bulunmamaktadır’ açıklaması yapıldı.

11 YILDA 4’ÜNCÜ PATLAMA

Aynı fabrikada 11 yılda 4 patlama meydana geldi. Sakarya’nın Hendek ilçesinde bulunan ve şiddetli bir patlamanın meydana geldiği Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda, geççen yıllarda da 3 büyük patlama yaşandığı ortaya çıktı. Fabrikanın her patlama sonrası süreçte isim ve mekanın değiştirilerek tekrar faaliyete geçtiği kaydedildi.

Sakarya’daki korkunç patlamanın ardından siyasetçilerden de birçok dayanışma mesajı geldi.

Twitter’dan paylaşım yapan parti liderleri ile temsilcilerin açıklamaları şöyle:

ÇELİK: HAVAİ FİŞEK FABRİKASINDA CANLARIMIZ VAR

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Dualarımız canlarımızla. Sakarya Hendek’te patlama olan havai fişek fabrikasında canlarımız var. Allah hepsini korusun. Tüm dualar ve gayretler onlar için.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamalar sebebiyle tüm bölge halkına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Can kaybı yaşanmaması en büyük temennimiz. İBB olarak tüm ekiplerimizle yardıma ve desteğe hazırız.

ABB Başkanı Mansur Yavaş: Sakarya Hendek’te bulunan havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyor, herhangi bir can kaybının yaşanmamasını temenni ediyorum. Olası bir ihtiyaç halinde mesai arkadaşlarımız yardıma gitmek amacıyla hazırda bulunmaktadır.

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu: Bu mübarek günde Sakarya’nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamayla ilgili haberleri endişeyle takip ediyoruz. Yaralılara acil şifa, Sakaryalı hemşehrilerimize geçmiş olsun diliyorum. Allah, emekçilerimizi muhafaza eylesin.

- Advertisment -