Ana SayfaHaberlerGündemIŞİD'in kimyasal tesisleri vuruldu

IŞİD’in kimyasal tesisleri vuruldu

 

ABD ordusu, Irak'ta IŞİD'in kimyasal silah yapımında kullandığı düşünülen hedeflere hava saldırıları düzenledi. IŞİD’in kimyasal silah uzmanı olduğu öne sürülen Süleyman Davud El Bakkar’ın ABD özel kuvvetlerince üç hafta önce yakalanması ve sorgulanmasıyla elde edilen bilgiler ışığında Amerikan uçakları Irak'taki bazı hedefleri vurdu.

 

Vurulan yerlere ilişkin Amerikalı yetkililer ayrıntı vermedi ancak bir yetkili, amaçlarının IŞİD'in üretme kapasitesi bulunan özellikle hardal gazı başta olmak üzere tüm kimyasal silahlarının yok edilmesi olduğunu söyledi.

 

Irak'ta bulunan ABD özel kuvvetlerinin Süleyman Davud el-Bakkar adlı IŞİD üyesini ele geçirdiği, bu kişinin örgütün kimyasal silah üretimiyle ilgili olduğu belirtilmişti. Amerikalı bir yetkili, El Bakkar'ı "önemli bir lider" olarak tanımlamıştı. ABD'nin son hava saldırılarının bu kişinin Erbil'de sorgulanması sonucu elde edilen bilgilerle düzenlendiği belirtiliyor.

 

ABD'nin vurduğu hedeflerin tamamının yok edilip edilmediğine ilişkin henüz kesin bilgi bulunmuyor. Amerikalı yetkililer, elde ettikleri istihbaratlar ve keşif çalışmalarında hedeflerin yer aldığı bazı bölgelerde sivillerin de bulunduğunu ifade etti. Bu hedeflerin de vurulup vurulmadığı henüz bilinmiyor.

 

ABD güçlerinin hafta sonundan bu yana Musul yakınlarında IŞİD'e ait "basit, ev yapımı silahların" üretildiği tesisleri vurduğu belirtildi ancak bu tesislerin kimyasal silah yapımında kullanılıp kullanılmadığına dair bilgi verilmedi.

 

Kaynak: AA

- Advertisment -