Ana SayfaHaberlerGündem'Sınırın diğer tarafını temizlemek için hazırlık yapıyoruz'

‘Sınırın diğer tarafını temizlemek için hazırlık yapıyoruz’

 

"Türk Siyasi Tarihinde Yerli ve Milli İrade Programı"nda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, IŞİD roketleri nedeniyle 21 kişinin hayatını kaybettiği Kilis'teki duruma dikkat çekti. Erdoğan, IŞİD ile mücadele için Türkiye'nin kendi hazırlıklarını yaptığını, müttefik ülkelerden yeterli desteği alamadığını söyledi. Cumhurbaşkanı, "Kilis’te yaşanan sıkıntılar sebebiyle sınırın diğer tarafını temizlemek için gerekli hazırlıklarımızı yapıyoruz" dedi.

 

Erdoğan, şunları söyledi:

 

"Kilis’te yaşanan sıkıntılar sebebiyle sınırın diğer tarafını temizlemek için gerekli hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ama henüz müttefiklerden, özellikle de bölgede silah gücü olan ülkelerden arzu ettiğimiz desteği alabilmiş değiliz. Müttefiklerimizden keyifleri el vermediği için daha ne bekleyeceğiz? Öyleyse kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Gerekli adımları atmaktan da çekinmeyeceğiz. Kilis meselesi bir turnusol vazifesi görecektir. Moskova’ya, Paris’e düşmüş muamelesi yapmayan hiçbir ülkenin samimi olduğuna inanmıyoruz. Kilis'i umursamayan veya Kilis'i umursamayanı, Halep'i umursamayanı biz de umursamama hakkına sahibiz. Özellikle Avrupa Birliği organlarının ve kimi ülkelerin Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki mevcut üslûpları ve onların bu üslûpları, tarzları karşısında ne müttefiklerle ne de ahlâkla anlaşmaz yapısıyla anlaşmamız mümkün değil. Kendisi için hak gördüğünü, bizim için lüks gören, kabul edilmez bulanların yaptıkları işin adı açık söylüyorum ikiyüzlülüktür."

 

AL Jazeera'nın edindiği bilgilere göre, IŞİD’in Türkiye sınırındaki Çobanbey’i Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) elinden alması sonrası Suriye’nin kuzeyi için yeni planlar üzerine çalışılmaya başlandı. Buna göre bölgenin IŞİD’den temizlenmesi için Washington, artık PYD’nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri’yle (SDG) işbirliğini artırmak istiyor. Buna itiraz eden Ankara, ÖSO’yu güçlendirmek için yeniden yapılandırma çalışmalarına başladı. Al Jazeera’nin edindiği bilgiler, askeri yetkililerin Suriye topraklarına giriş sebebinin Türkiye’den IŞİD’e yönelik bir kara operasyonu amacıyla değil, ÖSO’nun başlatacağı operasyona hazırlık amaçlı olduğunu gösteriyor.

 

Kaynak: Al Jazeera

- Advertisment -