Ana SayfaHaberlerGündemSoylu, halefi hakkında “FETÖ” dosyası hazırlattı iddiası: Soylu’dan yalanlama ve suç duyurusu

Soylu, halefi hakkında “FETÖ” dosyası hazırlattı iddiası: Soylu’dan yalanlama ve suç duyurusu

Halk TV Adliye muhabiri Seyhan Avşar ve T24’ün tecrübeli Emniyet muhabiri Tolga Şardan aynı iddiayı yazdı: İçişleri Bakanlığı’ndan ayrılan Soylu, yerine atanan Ali Yerlikaya hakkında “FETÖ” dosyası hazırlattı. İddialara göre Yerlikaya, Soylu ile arası İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden beri kötü olan, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan gibi isimlerle çalışmayı düşünüyor. Soylu, haberle ilgili suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

Halk TV’den Seyhan Avşar, İçişleri Bakanlığı’ndan ayrılan Süleyman Soylu’nun yerine İçişleri Bakanlığı’na atanan Ali Yerlikaya hakkında “FETÖ dosyası” hazırlattığını iddia etti.

Halk TV’nin haberinde aktarılan iddiaya göre; 14 Mayıs seçimlerinin hemen ertesinde, İstanbul Valisi olarak görev yapan Ali Yerlikaya ismi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kafasında netleşmişti; ancak görevinin devam etmesini isteyen Soylu çarpıcı bir hamle yaptı.

Avşar’ın üç ayrı kaynağa dayandırdığı iddiaya göre; Soylu, Yerlikaya hakkında bir “dosya” hazırlayarak Erdoğan’a sundu. Erdoğan, sunulan “dosya” hakkında ihtiyatlı davrandı, Yerlikaya hakkındaki iddiaları sordurdu. Yetkililerden, Erdoğan’a “iddialar gerçek dışı” yanıtı verildi. Bu gelişme üzerine Erdoğan, Yerlikaya’yı bakan olarak atadı.

Halk TV’nin haberinde aktarılan kulis bilgilerine göre; Yerlikaya, Soylu’ya yakın olmayan isimlerle çalışmayı düşünüyor. Bu isimlerden biri de Soylu’nun görevden almak için çabaladığı iddia edilen eski İstanbul İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan. Çalışkan’ın yeniden İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’ne getirilebileceği iddia ediliyor.

Soylu: “İftira ve yalan haber; suç duyurusunda bulunulacak”

Soylu sosyal medya hesabından paylaştığı mesajla haberi yalanladı ve Halk TV ile muhabiri Avşar hakkında suç duyurusunda bulunacağını duyurdu.

Soylu’nun paylaştığı mesaj şöyle:

“Bakanlık dönemimizde aleyhimizde iftira ve yalan içeriklerle yüzlerce kez kurgu haberler gerçekleştiren Halk TV yayın organının malum muhabiri, bugün de benzer şekilde bir iftira ve yalan haberin altına imza atmıştır. Her programlarında şahsıma ve uyguladığımız politikalara hasımlık yapan bu yayın kuruluşu belli ki iftira ve yalan kampanyasını sürdürmeye devam edecektir. Bugün ortaya atılan yalan ve iftira içerikli haber nedeniyle Halk TV ve muhabiri hakkında suç duyurusunda bulunulacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Şardan: “’İltisak’ dosyası”

Gazeteci Tolga Şardan da bugün T24’te “Soylu, Yerlikaya için dosya mı hazırlattı?” başlıklı bir yazı yazdı. Şardan da Soylu’nun Yerlikaya hakkında “iltisak” üzerine bir dosya hazırlattığı iddiasını “Birden fazla kaynaktan doğrulattığım, henüz dumanı üzerinde tüten önemli bir gelişme” diyerek yazdı.

Şardan’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Kulislere yansıyan bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yaptığı görüşmede Soylu’nun durumu da gündeme geldi. Bahçeli’nin Soylu’nun göreve devam etmesinden memnuniyet duyacağı biliniyor. Ancak Erdoğan, ittifak ortağının Soylu beklentisine bu kez uymadı.

Yerlikaya’nın bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından listeye alınması, Soylu ve ekibini huzursuz etti.

Yine kulislere göre bu gelişmeler üzerine, Soylu ve ekibi ilginç bir adım attı.

İddiaya göre, emniyet istihbarat birimi üzerinden Yerlikaya hakkında özel bir dosya hazırlandı. Aynı zamanda soruşturma hazırlığı dosyasıydı bu. İşin içinde Ankara ve İstanbul’daki istihbarat birimleri vardı. Konusu ise Soylu ve ekibinin kullanmayı çok sevdiği ‘iltisak’ üzerineydi.

Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın durumdan haberdar olduğu ve Soylu’ya müdahale edildiği konuşuluyor. Soylu’nun bakanlık atamasındaki rakibi için gerçekleştirmeye çalıştığı ‘hareket’in geri teptiği belirtiliyor.

Dar zamanda yaşananlar, siyaset koridorlarının kayıtlarına girdi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, göreve başlar başlamaz önce yakın çalışma ekibinde düzenlemeler gerçekleştirdi.

Örneğin, İstanbul’da beraber çalıştığı yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli’yi beraberinde Ankara’ya getirdi ve özel kalem müdürü yaptı.

Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi’ndeki öğrenciliği sırasında yakın arkadaşı olan mevcut Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş’ın İçişleri Bakan Yardımcısı olması gündemde.

Soylu ile görev yapan üç bakan yardımcısı büyük olasılıkla değişecek.

En önemlisi, İçişleri Bakanlığı ve bağlı birimlerinde gerek merkez, gerekse taşra kadrolarında Soylu’nun ekibi büyük ölçüde tasfiye edilecek.

Bu arada, kabine değişikliği olmadan hemen önce eski bakan Soylu’nun imza koyduğu emniyette emekli edilen polis müdürleri listesi var. Yerlikaya’nın söz konusu emekliler listesi ile ilgili olarak emniyet yetkililerinden bilgi aldığı belirtiliyor. Büyük olasılıkla emekli edilen bazı polis müdürleri hakkında farklı bir süreç yürüyecek.”

- Advertisment -