Ana SayfaHaberlerGündemİsrail, BM Hukuk Komisyonu başkanlığına seçildi

İsrail, BM Hukuk Komisyonu başkanlığına seçildi

 

Sembolik bir öneme sahip olan BM Hukuk Komisyonu, BM Genel Kurulu’na raporlayan 6 daimi komisyondan biri. Bu komisyonların başkanlığına seçilen ülkeler, genellikle uzlaşma yoluyla seçiliyor. Ancak BM'deki Arap ve Müslüman ülkelerin gruplarının İsrail’in bu komisyona başkan atanmasıyla ilgili itirazları üzerine gizli bir oylama düzenlendi. İsrail 175 oyun 109’unu kazanarak 10 oyda kalan İsveç’i büyük bir farkla geride bıraktı.

 

Daha önce BM’nin kendisiyle ilgili onayladığı birçok kararı uygulamayan İsrail böylelikle BM’nin uluslararası hukukla ilgilenen komisyonunun başına gelmiş oldu.

 

Londra merkezli El Kuds El Arabi gazetesi, diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, en az 4 Arap ülkenin İsrail lehine oy kullandığını yazdı.

 

Memnuniyetini dile getiren İsrail BM Temsilcisi Danny Danon, ‘Bu konuma seçilmiş ilk İsrailli olmakta gurur duyuyorum’ değerlendirmesini yaptı.

 

ABD ise oylama yapılması konusundaki ısrara tepkiliydi. ABD BM Temsilcisi Yardımcısı David Pressman, “İsrail’i sistematik bir şekilde uzaklaştıran değil onu içine alan ve yakınında tutan bir BM’ye ihtiyacımız var’ ifadesini kullandı.

 

'Uluslararası kanunu çiğneyen ülkelerin başında geliyor'

 

BM’de gözlemci devlet statüsünde olan Filistin delegesi Şefi Riyad Mansur, oylama sonucuna tepkili. BM Hukuk Komisyonu'nun başkanlığına seçilen İsrail’in ‘uluslararası kanunu çiğneyen ülkelerin başında geldiğini’ ifade eden Mansur, bunun komisyonun işlevini yerine getirmesi konusunda engel olacağını söyledi:

 

"Her geçen gün radikalleşmeye giden, Fransa’nın ortaya koyduğu barış inisiyatifine sırtını dönen, yerleşim politikasında hız kesmeyen, tüm uygulamalarıyla uluslararası kanunu çiğneyen İsrail, adeta uluslararası toplum tarafından ödüllendirilmiş oldu."

 

Akdeniz kıyısında yer alan İsrail, BM’de Asya-Pasifik grubunda temsil ediliyordu. Ancak birçok Arap ve Müslüman ülkenin de üye olduğu bu grupta soğuk bir tutumla karşılanan İsrail, Batı Avrupa ve Diğer Devletler Grubu’na transfer oldu. Bu transferle İsrail BM Hukuk Komisyonu'nun başkanlığı için aday gösterilme şansını yakaladı.

 

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

- Advertisment -