Ana SayfaHaberlerGündem'Tam başkanlık ama adı cumhurbaşkanlığı'

‘Tam başkanlık ama adı cumhurbaşkanlığı’

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk oldu. Eroğlu, AK Parti ve MHP'nin üzerinde çalıştığı sistem değişikliği ile ilgili konuştu ve "Daha ziyade tam başkanlık, adı da cumhurbaşkanlığı olacak. Sistem olarak başkanlık ama adı cumhurbaşkanlığı olacak" dedi.

 

Eroğlu'na, "MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, teklif taslağında cumhurbaşkanlığı ifadesinin yer aldığını açıkladı. Teklifin içinde neler var, nasıl bir sistem olacak? Teklifin TBMM Genel Kuruluna gelmesi için beklenen bir takvim var mı?" sorusu soruldu. Bakan şu yanıtı verdi:

 

"Geçmişte koalisyon hükümetleri döneminde Türkiye baş aşağı gitti. Bakın pek çok ülke de bu durumu görerek başkanlık, yarı başkanlık sistemine geçti. Hatta İtalya'da koalisyon yasaklandı. Netice itibarıyla istikrarlı yönetim bütün dünyada çok önemli. Çok başlı olduğu zaman yürümüyor işler. Biz geçmişte gördük, biliyorsunuz Sayın rahmetli Ecevit'le özellikle Sayın Sezer arasında kavgalar… Daha önce özellikle Turgut Özal'la başbakan arasındaki kavgaları hep seyrettik. Ama bunlar Türkiye'ye enerji kaybettirdi. Artık Türkiye'nin buna tahammülü yok, çünkü çok stratejik noktada.

 

Türkiye büyüdükçe önünü kesmek isteyen devletler var. Dolayısıyla daha güçlü bir şekilde yönetilmesi gerekir. Bunun için de tek çare başkanlık sistemi. Tabii bu dönemde millete gidilmesi gerekiyor, millete gitmek için de 330 oy gerekiyor. Bizim şu anda 330 oyumuz yok. MHP ile anlaşmak suretiyle bunu millete götürmek mümkün hale gelebilir. Biz de bu yolu takip ediyoruz. Esasen daha önce çok sayıda madde olsun deniliyordu ama maddeler azaltıldı. Daha ziyade tam başkanlık, adı da cumhurbaşkanlığı olacak. Sistem olarak başkanlık ama adı cumhurbaşkanlığı olacak."

 

"Bahar aylarında referandum"

 

Başbakan Binali Yıldırım'ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesini hatırlatan Eroğlu, teklifin orada MHP'ye verildiğini, MHP'nin gerekli incelemesinin ardından oylanmak üzere Meclise sevk edileceğini açıkladı.

 

Eroğlu, "Muhtemelen 330'un üzerinde oy alacağını tahmin ediyoruz. Diğer partilerden de buna katılacaklar var benim bildiğim kadarıyla. Dolayısıyla millete gidecek. Belki önümüzdeki bahar aylarında bir referandumla neticelendirilebilir diye düşünüyorum. Bu da hakikaten çok hayırlı olacak. Artık bundan sonra koalisyon dönemleri kapanacak, istikrarlı, kararlı, 2023, 2053, 2071 hedeflerine doğru yürüyen bir Türkiye olacak" ifadelerini kullandı.

 

Kısa vadede seçim öngörülmüyor 

 

"İçinde başbakanlığın olmadığı yeni bir sistemden mi bahsediyoruz?" sorusu üzerine ise Eroğlu, "Yeni sistemde başbakanlık olmayacak. Genelde cumhurbaşkanı ve yanında muhtemelen, Amerika'da başkan yardımcısı var, bizde belki birden fazla cumhurbaşkanı yardımcısı olabilir. Bakanlar dışarıdan gelecek. Parlamento, vekiller kanunları hazırlayacak. Yasama ayrı yürütme ayrı bir şekilde sistem yürüyecek. Böyle bir sistem düşünülüyor." yanıtını verdi. 

 

Siyasi yarışın hangi makam için yapılacağının sorulması üzerine ise Bakan Eroğlu, "Tabii bundan sonra partili cumhurbaşkanlığı için yapılacak." dedi. "Partili cumhurbaşkanı şart diye düşünüyoruz" diyen Eroğlu, bu yüzden kısa vadede bir seçimi öngörmediklerini, seçimlerin normal zamanı olan 2019'da yapılacağını aktardı.

 

Kendisinin de seçimlerin 5 yılda bir yapılmasından yana olduğunu dile getiren Eroğlu, şunları kaydetti:

 

"2019 seçimlerinde de aşağı yukarı bütün mahalli idare, cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin birlikte yapılacağı bir dönem olur. Artık bundan sonra seçimlerin bölük pörçük değil 5 yılda bir yapılmasında fayda var. Her seçim ülkeye çok şey kaybettiriyor. Seçim zamanı birtakım işler aksıyor netice itibarıyla. En az 1-2 ay seçmenlerle bir arada oluyorsun. Ben sürekli seçime karşıyım. 5 yıl devam etsin diye bir düşüncemiz var. Doğrusunun da bu olacağına inanıyoruz. Hayırlı olur inşallah. Milletimiz için hayırlı bir neticeyle sonuçlansın."

 

Kaynak: AA

- Advertisment -
Önceki İçerik
Sonraki İçerik