Ana SayfaHaberlerGündemTarık Akan hayatını kaybetti

Tarık Akan hayatını kaybetti

 

Tarık Akan'ın ölüm haberini, başkan vekilliğini yürüttüğü Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı duyurdu. Vakıftan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

 

"Sanatçı olmanın dünyaya güzellikler sunmak olduğunu gösteren güzel insan, efsane filmlerin unutulmaz oyuncusu, 'Anne Kafamda Bit Var'ın yazarı, ülkesinin ve halkının barış, demokrasi, özgürlük mücadelesinin militanı, 'Ekmek, gül ve özgürlük günleri'nin yorulmaz savaşçısı, Ülkesinin güzel yarınlarına kucak kucak emek taşıyan, Nâzım Hikmet sevdasını, Nâzım Hikmet Vakfı'nın kuruluşundan bugüne yönetim kurulunun her dönem en aktif üyesi olarak gösteren Sevgili arkadaşımız Tarık Akan, 16 Eylül 2016 Cuma sabahı aramızdan ayrılmıştır. Işıklı anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Halkımızın başı sağ olsun."

 

66 yaşındaki Tarık Akan, bir yıldan uzun bir süredir akciğer kanseriyle mücadele ediyordu. Sanatçının arkadaşı Müjdat Gezen, Tarık Akan'ın akciğer kanseri nedeniyle değil, 'kanserin karaciğerine sıçraması' nedeniyle öldüğünü söyledi. 

 

Tarık Akan'ın oğlu Barış Zeki Üregül de cenaze törenini pazar günü düzenleyeceklerini açıkladı. Cenazenin Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedileceğini söyleyen Üregül, saat ve detaylar üzerinde konuştuklarını belirtti. Sanatçının oğlu, Acun Günay ve kardeşleri haricinde babasıyla ilgili açıklamalara itibar edilmemesini de rica etti.

 

46 yıldır sinemanın içindeydi

 

1949 doğumlu Tarık Akan, oyunculuk hayatına 1970 yılında SES dergisinin yarışmasıyla adım attı. Asıl adı Tahsin Tarık Üregil olan oyuncu 1971 yılında ilk filmi "Solan bir yaprak gibi"yi çekti. Bu filmin ardından Tarık Akan ismini aldı.

 

1970-1975 yılları arasında 12 film çekti. ‘‘Hababam Sınıfı’’, Emel Sayın'la rol aldığı ‘‘Mavi Boncuk’’, Hülya Koçyiğit ile rol aldığı ‘‘Sev Kardeşim’’, Hale Soygazi ile rol aldığı ‘‘Gece Kuşu Zehra’’ bu yıllarda çektiği filmlerdendi.

 

Akan, daha sonraki yıllarda politik filmlerde rol aldı. "Nehir", "Maden’’, ‘‘Sürü’’, ‘‘Yol’’, ‘‘Kanal’’ filmlerinde oynadı.  

 

Oyunculuk hayatına toplam 111 sinema filmi, 4 televizyon filmi sığdırdı.

 

1973, 1978, 1980 yıllarında Suçlu, Maden, Sürü filmleriyle Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, en iyi erkek oyuncu ödüllerini aldı. 1985'te Berlin Uluslararası Film Festivali’nde Pansiyon filmi ile Gümüş Ayı Mansiyon Ödülü'nü aldı. 1973 – 2002 yılları arasında Tarık Akan'a 12 ödüle verildi. 

 

Sinema oyunculuğunun yanı sıra politik yönüyle de öne çıktı. 12 Eylül Darbesi'nin ardından Almanya’da yaptığı bir konuşma nedeniyle Türkiye’ye döndüğünde tutuklandı. 12 yıl hapis talebiyle yargılandı. 2,5 ay hücre hapsi cezası aldı. 12 Eylül'den sonra yaşadıklarını 2002'de kaleme aldığı "Anne Kafamda Bit Var" isimli kitabında anlattı. 

 

Akan, Nazım Hikmet Vakfı'nın kurucuları arasındaydı. Hâlen vakıfta Başkan Vekili olarak görev yapıyordu. Vakıf için son yıllarda beş belgesel film çeken Tarık Akan'ın altıncı belgeselinin ise bu yıl tamamlanması planlanıyordu.

 

Taziye mesajları

 

Tarık Akan’ın vefatının ardından sanat ve siyaset dünyasından taziye mesajları geldi. Başbakan Binali Yıldırım, Akan'ın ailesine ve sanat camiasına başsağlığı diledi. Yıldırım, "Türk sinemasının önemli isimlerinden Tarık Akan'ın vefatını teessürle öğrenmiş bulunuyorum. Tarık Akan'a Allah'tan rahmet, kederli ailesine ve bütün sanat camiamıza başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı.

 

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı yayınladığı mesajda, Tarık Akan'ın başarılı oyunculuğunun yanı sıra son yıllarda sosyal sorumluluk bilinciyle çocukların eğitimine de katkıda bulunduğunu vurguladı. Avcı, "Tarık Akan, çizdiği karakterlerle Türk sinema tarihinde müstesna bir yer kazandı. Tarık Akan'a Allah'tan rahmet; ailesine, yakınlarına, sevenlerine ve sanat camiamıza başsağlığı diliyorum" dedi. 

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, "Oyunculuğu ve onurlu duruşuyla tüm sanatçılara örnek olmuş, Yeşilçam'ın usta ismi Tarık Akan'ı kaybettik. Mekanı cennet olsun" dedi.

 

Tarık Akan'la "Baraj", "Şeytan mı Melek mi" gibi filmlerde oynayan Türkan Şoray, "Canımızdan bir parça gitti… O benim, bizim yol arkadaşımızdı. Tarık'ı kaybettik evet ama o hep bizimle olacak, hep bizimle yaşayacak..Sinemaya ve ülkesine olan aşkıyla, onurlu duruşuyla hep saygıyla anılacak" dedi.

 

Fatma Girik ise, "Solan bir yaprak gibi düştü Tarık… Türk sinemasında iyi işler yapan, devrimci, eğitimci, sinemaya çok emeği geçmiş bir adamı iki kelimeyle anlatmak mümkün mü? Tüm Türkiye’nin başı sağolsun" ifadelerini kullandı.

 

Ediz Hun da "Çok kıymetli ve çok başarılı bir aktördü.. Hem komedi türünde, hem aşk türünde, hem macera türünde çok değerli filmlere imza attı Tarık, çok genç sayılabilecek bir yaşta kaybettik, üzüntümüz çok büyük.. Aramızdan ayrılması, gerek biz arkadaşları gerekse Türk sineması adına çok büyük bir kayıp" dedi. 

 

Tarık Akan'la "Sev Kardeşim" filminde birlikte oynayan Hülya Koçyiğit "Hayatı boyunca inandıklarının peşinden giden, bunun için mücadele veren, Türk sinemasına çok önemli sanatsal filmler kazandıran bir ustayı kaybettik" diye konuştu. 

 

Hale Soygazi de, "En güzel filmlerimi birlikte yaptık, Tarık’ı kaybetmek hiç beklemediğim bir şeydi. Söyleyecek bir şey bulamıyorum şu anda çok üzgünüm. Aramızda, birtakım görüşleri paylaşıyorduk, mail üzerinden haberleşiyorduk, en son geçen sene telefonlaşmıştık. Ondan haber aldığımız bir dönem oldu ama tedavi devam ediyor diye biliyordum. Hastaneye ziyarete gitmeyi bekliyordum. Bebek yüzlü bir jönden sonra, çok çeşitli, farklı karakterleri başarı ile canlandırdı. Sürü, Pehlivan, Kanal birbirine benzemeyen karakterlerdi, Türk sinemasının en önemli aktörlerindendi. Ailesinin, sevenlerinin ve sinemamızın başı sağolsun." ifadesini kullandı.

 

Tarık Akan ile birlikte Sürü filminde oynayan Melike Demirağ Twitter’dan paylaştığı mesajında “Ah benim onurlu arkadaşım ah. Yüreğimin içinde, en masum anılarımda yaşayacak sevgili Tarık Akansevgiyle, saygıyla, hüzünle hoşçakal dostum” ifadelerini kullandı.

 

Emekli Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ da Tarık Akan için Twitter’dan bir mesaj yayınladı. Akan “Bizleri Silivri'de hiç yalnız bırakmamış olan güzel insan, büyük sanatçımız Tarık Akan'a Allahtan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun” diye yazdı. 

 

Kaynak: Al Jazeera, DHA, AA

- Advertisment -