Ana SayfaHaberlerGündemTrump: “Türkiye'den piyasalarını daha fazla açmasını talep ediyoruz ve bunu da yapıyorlar”

Trump: “Türkiye’den piyasalarını daha fazla açmasını talep ediyoruz ve bunu da yapıyorlar”

 

Konuşmasına "Tutuklu Serkan Gölge'yi serbest bıraktığı için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etmek istiyorum" diye başlayan Trump, Erdoğan ile Suriye'deki gelişmeleri konuştuklarını, açık ve üretken bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyledi:

"Türkiye herkesin bildiği gibi çok iyi bir NATO müttefiki ve stratejik ortak. Ekonomik ilişkilerimizin çok iyi büyüme potansiyeli var ve büyümesini bekliyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'la müzakereler oldukça başarılıydı. Türkiye ve ABD'nin daha iyi bir duruma gelmesini bekliyoruz.

 

"Türkiye'nin yapması gereken şeyleri yapmaya devam etmesini umuyoruz. NATO'da ABD'den sonraki en büyük ordu Türkiye'ye ait. Güvenlik harcamalarını da artırıyor. Afganistan'daki misyonlara da katılıyorlar.

 

"Türkiye ABD'nin savunma programlarına parça da sağlıyor, F-35'ler de bunlardan bir tanesi. Türkiye'nin Rusya'dan S-400 alması bizim için çok büyük zorluk oluşturuyor, umarız bunu düzeltebiliriz. Güvenlik danışmanlarımızla buna bir çözüm getirilmesini konuştuk.

 

"100 milyar dolarlık ticaret hacmi için anlaştık. Bu ABD için de çok iyi olur. Bizim ticaret açığımızı da azaltmayı hedefliyoruz. Türkiye'den piyasalarını daha fazla açmasını talep ediyoruz ve bunu da yapıyorlar."

 

Erdoğan: 100 milyar dolarlık ikili ticaret hacmine nasıl erişebileceğimizi ortaya koyduk,

 

Trump'ın ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan da iki ülkenin işbirliğini geliştirme konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

 

İlişkilerde yeni bir sayfa açmada kararlı olduklarını belirten Erdoğan, Türkiye'deki cezaevlerinde veya Suriye'deki cezaevlerinden kaçtıktan sonra yakalanan 2 bin 200 IŞİD mensubunun Türkiye'nin elinde bulunduğunu söyledi.

 

29 Ekim'de Temsilciler Meclisi'nin Ermeni Soykırımı'nı tanıyan kararına da değinen Erdoğan, "104 yıl önce savaş sırasında yaşanmış bir meselede karar vericiler siyasetçiler değil tarihçiler olmalıdır. Türkiye diyalogdan ve özgür tartışmadan yanadır. Ermeni tarafına ortak tarihi komisyon kurulması teklifimiz hala geçerli. Silahlı kuvvetlerimizin arşivlerinde 1 milyondan fazla belge mevcut" dedi.

Erdoğan bu kararın, iki ülke arasındaki ilişkileri dinamitlemek isteyenlere hizmet ettiğini savundu.

 

Türkiye'deki cezaevlerinde 40 farklı ülkeden 1.216 IŞİD üyesi olduğunu belirten Erdoğan, ABD'nin Orta Doğu'daki barış amacına ulaşabilmesi için en güvenilir ortağının Türkiye olacağını söyledi ve ekledi:

"FETÖ'nün ABD'deki mevcudiyetinin sona erdirilmesi talebimizi yine ortaya koyduk. 100 milyar dolarlık ikili ticaret hacmine nasıl erişebileceğimizi ortaya koyduk.

 

"Siyasi meselelerin ekonomik meseleleri etkilememesini istiyoruz. Değerli dostum Türkiye'nin Patriot'lar konusunda karşılaştığı haksızlığı Osaka'da ifade etti. Türkiye'ye teklif verilmesi durumunda Patriot'ları almak istediğimizi tekrar söyledim."

 

Erdoğan: CIA Ferit Abdi Şahin'in terörist olduğunu belgeledi, bu belgeyi Trump'a verdik

 

Basın toplantısının soru cevap bölümünde Trump, Avrupa'nın Suriyelilere yardımı konusunda "Avrupa'nın da Suriyelilerin maliyetini karşılaması lazım. 40 milyar dolar harcamış, Avrupa'nın da buna yardım etmesi lazım. Avrupa için çok zor bir durum olur, Türkiye'de 4 milyondan fazla sığınmacı var. Avrupa'yla bu konuyu konuştum ve yardım etmeleri gerektiğini söyledim" dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Fethullah Gülen'in iadesi için ABD'ye çok sayıda belge verdiklerini söyledi. Türkiye'deki darbe girişimini anlatan Erdoğan, "Bütün bu olayların faili olan bir insanın ABD'de 400 dönüm bir arazide yaşayarak oradan dünyadaki başka yerleri idare etmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Bu seyahatimizde belgeler ayrıca getirdik, bunları da kendilerine takdim edeceğiz. Umarım bu belgeler ışığında bizden nasıl teröristler istendiğinde veriyorsak onlar da verirler" ifadelerini kullandı.

 

Trump'ın Erdoğan'a gönderdiği Mazlum Kobani kod adlı YPG lideri Ferit Abdi Şahin'in mektubu hakkında bir soru sorulan Erdoğan "Bu mektupları bugün sayın başkana ben takdim ettim. Ferit Abdi Şahin denen bu teröristin ABD gibi bir ülkenin başkanı tarafından muhatap alınmasını üzüntüyle karşıladım. Yüzdelerce insanımızın öldürülmesine neden olan bir teröristtir. Böyle birisinin bizim stratejik ortağımız tarafından böyle karşılanması bizi üzmüştür" dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce de bu mektubu kabul etmediğini, ABD Başkanı Trump'a iade edileceğini açıklamıştı. Türk basınında yer alan haberlerde Trump'ın Erdoğan'a yazdığı mektubun ise çöpe atıldığı aktarılmıştı.

 

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) Mazlum Kobani'nin "terörist olduğunu belgelediğini ve kendilerine aktardığını" söyleyen Erdoğan, "Biz de Sayın Başkan'a aynen takdim ettik, gelen mektubu da aynen verdik" diye konuştu.

Trump: Türkiye'de Kürtler de yaşıyor ve onlar da oldukça mutlu gibi geliyor

 

Kürtlere yönelik politikaları üzerine sorulan bir sorunun ardından Trump, "Kürtlerle iyi bir ilişkimiz oldu, onlarla başarılı bir şekilde DEAŞ'a karşı savaştık. Cumhurbaşkanıyla Kürtlerin arasında bir ayrılık olabilir ama onların da iyi ilişkisi olduğunu düşünüyorum. Türkiye'de Kürtler de yaşıyor ve onlar da oldukça mutlu gibi geliyor. İyi bakılıyorlar eğitim ve sağlık açısından" dedi.

 

Erdoğan ise "Bizim Kürtlerle bir sorunumuz yok. Bizim sorunumuz terör örgütleriyle. Kürtlerin içinden çıkan bir kısım teröristler, bunlar PKK'nın uzantılarıdır. Esed'in kuzey Suriye'deki Kürtleri kabul etmediği dönemde onlara pasaportlarını vermesini söyledik. Benim Parlamento'da partimin 50'den fazla Kürt milletvekilim var" ifadelerini kullandı.

 

ABD Başkanı Donald Trump ve eşi Melania Trump, bugün TSİ 20.00'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ı Beyaz Saray'da karşılamıştı. İki liderin baş başa görüşmesi 1 saat 15 dakika sürdü, ardından da heyetlerin katılımıyla bir çalışma yemeği düzenlendi.

 

Basın toplantısı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray'da senatörlerle bir araya geldi.

 

Canlı yayınlanan görüşmelerde senatörler S-400 savunma sistemlerinin alınmasına dair endişelerini dile getirdi ve Türkiye'nin Kürtlere karşı herhangi bir saldırıda bulunmasını istemediklerini söyledi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise senatörlere verdiği yanıtta, "Kürtlerle teröristler arasında bir ayrım yapmak gerekiyor. Kürtler benim kardeşlerim ve en fazla Kürt benim ülkemde yaşıyor" dedi.

 

Obama döneminde Kobani'den 350 bin Kürt'ün Türkiye'ye iltica ettiğini söyleyen Erdoğan, bu insanların bakımını üstlendiklerini, başka kimsenin de destek vermediğini söyledi.

 

Senatörlerin Kürtler derken kastettiğinin YPG olduğunu ve bu örgütün PKK'nın yan kuruluşu olduğunu söyleyen Erdoğan, güvenli bölge için ise "Biz planları yaptık, projeleri hazırladık, burada adımı atarsak 6 ay ile 2 yıl arasında 1 milyon mülteciyi bu güvenli bölgeye yerleştirebiliriz. 1 milyon da Rakka ve Deyr ez Zor bölgesine yerleştirebiliriz" dedi.

 

Trump: Türkiye'ye büyük saygı duyuyoruz

 

ABD Başkanı Donald Trump ise ikili görüşme önce yaptığı açıklamada "Türkiye çok iyi ürünler yapıyor, biz de iyi ürünler yapıyoruz. Türkiye ile (yıllık) ticaret hacmimizi geliştirmek istiyoruz. Şimdilik 20 milyar dolarda, bunu 100 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Bunu hızlı bir şekilde yapabiliriz. S-400'ler hakkında konuşacağız, F-35'lerden bahsedeceğiz" dedi.

 

Trump sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye şu anda IŞİD'li savaşçıları yakından izliyor. Yaklaşık bir ay önce oraya girdiklerindeki durum oldukça karışıktı. Sonunda IŞİD'in liderini bulduk. Şimdi yeni liderlerinin peşindeyiz. Şu an iyi bir performans sergilediğimizi düşünüyorum. Ben göreve geldiğimde çok farklı bir durum vardı, binlerce IŞİD'li vardı. Yakın zamanda Türkiye 100'den fazla IŞİD'liyi yakaladı. Türkiye'ye büyük saygı duyuyoruz."

- Advertisment -