Ana SayfaHaberlerGündem'Tüketici kredisi faizleri düşürülsün'

‘Tüketici kredisi faizleri düşürülsün’

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kentsel Dönüşüm Kurultayı'nda konuştu. Erdoğan, "Türkiye'nin 2023'e kadar 6 milyon konuta ihtiyaç duyacağı hesaplanıyor" dedi ve bankaların kredi faiz oranını düşürmesini istedi. Cumhurbaşkanı belediyelerin vatandaşlardan otopark ücreti alsa da otopark projeleri olmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı şu ifadeleri kullandı:

 

"Türkiye'nin 2023'e kadar 6 milyon konuta ihtiyaç duyacağı hesaplanıyor. Vatandaşlarımızın sadece içinde oturacakları değil kendisine yüksek hayat kalitesi sunacak konutlara sahip olmasını istiyor. Dar gelirli vatandaşlarımızın da bu imkanlara sahip olması gerekir. Burada tüketici kredilerindeki faizi lütfen daha da düşürsünler. Birbirlerine bakarak değil, katılımcı kuruluşlar, markaları baz alarak değil. Onlar da bu oranları düşürsünler ki, konut kredisi alan vatandaşımız rahatlasın.

 

TOKİ'nin yatay mimari, mahalle mimari konseptiyle bu doğrultuda takdir ettiğim adımlar attığını görüyorum, inşallah görmeye de devam edeceğim. Belediyeler otopark için ücret alıyorlar. Ama otopark yapımına gelince hiçbir projede otopark var mı, yok mu diye kontrol etmezler. Bir yangın olduğu zaman itfaiye aracı o yangını söndüreceği yere dahi ulaşamaz. Geçenlerde Bomonti'de böyle bir olay oldu ve itfaiye aracı çok çok aşağı bir yerde kaldılar. Oradan oraya hortum uzatmak için itfaiye erleri cansiperhane bir savaş verdi."

 

"8 ilimizde 179 bölge riskli bölge ilan edildi"

 

"Konut bakımından İstanbul gerçekten çok farklı bir noktaya geldi. Zira göç alma noktasında önüne geçemiyorsunuz. Ben belediye başkanlığımda 'Nakil ilmuhaberi verilmesi gerekir.' dediğimde kıyamet kopardılar. Eğer biz o zaman nakil il muhaberini kabul ettirebilseydik, bugün İstanbul 15 milyona kesinlikle ulaşmazdı. O zaman nüfus 8 milyondu ama şimdi neredeyse katladı.

 

48 ilimizde 179 bölge riskli bölge ilan edildi. Biz yapmak için çaba sarf ederken kimileri de yıkmanın peşinde. Nerede kentsel dönüşümle ilgili adım atsak bu malum odak yargıya taşıyor. Netice almıyor ama bize süre kaybettiriyor."

 

"Bir an önce bu işin halledilmesi gerekir"

 

Erdoğan salonda “Mecliste katil istemiyoruz” sloganlarının atılması üzerine ise şunları söyledi:

 

"Sevgili gençler onun için dokunulmazlıkların kaldırılmasını gündeme getiriyoruz. Dokunulmazlık kalksın deyince milletvekili dokunulmazlığı kalksın anlıyorlar. Sen terör örgütüne arabanla silah taşıyacaksın sonra ipe un serecekler. Bir an önce bu işin halledilmesi gerekir. Ve burada siyaset bu fezlekelerin önünde bariyer oluşturmamalıdır. Teröristlerden temizlenen ilçelerde imar çalışması başladı. Diyarbakır Suriçi benim başbakanlığım döneminde hayalimdi.  Belediye seçimlerini kazansak da kazanmasak da bu iki projeyi burada uygulayalım ve dünya buraya geldiği zaman nasıl bir medeniyet varmış görsün. 2012 yılında bu bölgede ilk adımları attık ama belediye ve terör örgütü sebebiyle ilerlenememişti. Hem Sur’u tarihi niteliğine kavuşturmak hem de bölge halkına güvenli bir bölge yapmak amacımız. Az hasarlı çık hasarlı demeden tarihi eserler dışındakileri tamamen yıkmalıyız.

 

"Yüksekova ve Cizre il olmalı"

 

"Hakkari topografik olarak bir şehir gibi değil. Orayı nasıl şehir yapmışlar anlamak mümkün değil. Yüksekova burada il merkezi olmalı. İkinci bir yer Cizre. Bu hakkı elinden alındı. Cizre’nin yeniden şehir yapmak lazım. Şırnak da Hakkari’nin bir değişik versiyonu. Şehir demek mümkün değil. Kentsel dönüşüm yoluyla bu şehirlerimizin  sadece teröristlerden değil onlara rahat hareket etme imkânı sağlayan olumsuz şartlardan da temizlenmesi sağlanacaktır. Devletin görevi sadece yapıları değil aynı zamanda gönülleri de imar etmektir. Vatandaşlarımızın devletine olan güven, bağlılık ve inançlarını güçlendirmek zorundayız."

 

Kaynak: Al Jazeera

- Advertisment -