Ana SayfaHaberlerGündemTürkiye'den Halep için insani koridor talebi

Türkiye’den Halep için insani koridor talebi

 

Ankara'yı ziyaret eden Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek ile görüşmesi sonrasında basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Halep'teki gelişmelere değindi. 

 

Sivillerin bölgeden çıkması için ateşkes sağlanması gerektiğini belirten Çavuşoğlu, ayrıca insani koridor oluşturulması yönünde de girişimlerinin olduğunu belirtti. Çavuşoğlu, Reuters haber ajansının geçtiği "Türk ve Rus yetkililer yarın Halep konusunu görüşmek üzere bir araya gelecek" şeklindeki haberle ilgili soruya da "Biz Rusya ile sürekli görüşüyoruz. Yarınki de özel, spesifik bir görüşme değil. Bizden bir açıklama gelirse onu dikkate almanızı tavsiye ederim" yanıtını verdi.

 

Çavuşoğlu, konuşmasında şunları söyledi:

 

"Biz Halep'te ve Suriye'de zulmün, katliamın durması için yoğun çaba sarfediyoruz. Hem Suriye'yle yakından ilgilenen tüm ülkelerle hem de İran ve Rusya başta olmak üzere diğer aktör ülkelerle, buradaki zulmün durması, ateşkesin sağlanması ve insani yardımların ulaşması, siyasi çözüm için gayret sarf ediyoruz. Birçok ülkenin samimi olmadığını, Halep'i yalnız bıraktığını, ateşkes sözüne rağmen Halep'i zalimce bombaladığını gördük. Sivil halkın çıkması, ateşkesin sağlanması lazım, rejim ve destekçileri bu zulmün sorumlusudur. Ama biz gayretlerimize devam edeceğiz, herkes sussa biz susmayacağız. Tüm bahsettiğim taraflarla çözüm için gayretlerimizi sürdüreceğiz. Zulüm eden de buna sessiz kalan da aynı şekilde suçludur.

 

Biz bugün, yarın, her gün Rusya ve diğer ülkelerle temasları yoğunlaştıracağız ki çözüm bulalım. Sivil insanlara sağlanacak koridorun sağlanması için insani yardım ve ateşkes konusunda gayretlerimizi devam ettitreceğiz."

 

BM: 82 sivil rejim güçlerince öldürüldü

 

Halep'te 6 kilometrekarelik bir alana sıkışan muhalifler ve bu bölgede yaşayan siviller, hayatta kalma mücadelesi veriyor. Sivillerin, rejime bağlı güçler tarafından kurşuna dizildiği haberleri geliyor. 

 

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Rupert Colville, rejime bağlı güçlerin evlere girerek insanları öldürdüğüne ve 11'i kadın 13'ü çocuk en az 82 sivilin hayatını kaybettiğine dair bilgiler aldıklarını duyurdu.

 

Fransa'dan ise BM'ye bir çağrı geldi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, "BM elindeki tüm imkanlarla Halep’te olup biteni tespit etmeli" dedi.

 

Halep’te kadın ve çocukların da olduğu siviller hakkında infazlar yapıldığına dair haberleri hatırlatan Fransız Bakan, Rusya’nın kendisini, intikam ve terör vakalarında suç ortağı olma riski altına koyduğunu söyledi. Ayrault, hiç olmadığı kadar Halep’te bir ateşkese ihtiyaç olduğuna söyledi ve “BM’ye sesleniyorum. BM, derhal elindeki tüm mekanizmaları kullanarak Halep’te gerçekten ne olduğunu ortaya çıkarması lazım ki uluslararası toplum, bu suçları cezasız bırakmasın" ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Al Jazeera

- Advertisment -