Ana SayfaHaberlerGündemTürkiye'den İsrail'e ilk ziyaret

Türkiye’den İsrail’e ilk ziyaret

 

Avcı, 2010'da Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırı sonrası İsrail'i ziyaret eden ilk bakan olacak.

 

Bakan Avcı, İsrail'e yapacağı resmi ziyaret kapsamında, 7-8 Şubat'ta Tel Aviv'de yapılacak Akdeniz Turizm Fuarı'na katılacak, İsrail Turizm Bakanı Yariv Levin ile görüşecek.

 

Türk ve İsrailli turizmcilerle bir araya gelecek olan Avcı, Tel Aviv Kültür Merkezi ve Anadolu Ajansı (AA) tarafından düzenlenen "Türkiye-İsrail İlişkileri Fotoğraf Sergisi" açılışına katılacak.

 

Bakan Avcı, Tel Aviv'den sonra Ramallah'a geçecek ve burada Yasir Arafat Müzesi ile Arafat'ın kabrini ziyaret edecek. Filistin Kültür Bakanı İhab Besisu ile de bir araya gelecek olan Avcı, Kudüs'e geçerek, Mescid-i Aksa'yı ziyaret edecek ve "Eski Kudüs Fotoğraf Sergisi"nin açılışına katılacak.

 

İsrail güvenlik güçlerinin 31 Mayıs 2010'da Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine saldırısı sonucu 10 Türk vatandaşının hayatını kaybetmesi, iki ülke ilişkilerinin kopmasına neden olmuştu. İlişkiler, İsrail’in özür dilemesi, kurbanların ailelerine ödenecek tazminatı Türkiye'ye iletmesi ve Gazze’ye insani yardımların başlatılmasıyla normalleşme sürecine girmişti. Son olarak iki ülkenin büyükelçileri karşılıklı olarak göreve başlamıştı.

 

Siyasi istişareler yeniden başlıyor

 

İsrail Dışişleri Bakanlık Müsteşarı Yuval Rotem de Türkiye’ye geliyor. 1 Şubat’ta Ankara’da Türk Dışişleri Bakanlık Müsteşarı Ümit Yalçın’la görüşecek. Rotem ve Yalçın, 2010’a kadar sürdürülen ancak iki ülke ilişkilerindeki kriz nedeniyle ara verilen ikili siyasi istişarelere yeniden başayacak.

 

Bu, iki ülke arasında yapılan 15. siyasi istişare görüşmesi olacak. Normale dönen ilişkilerin gelişmesi, diplomatik, ekonomik, kültürel ve bölgesel alanda yapılan işbirliğinin geliştirilmesi hedefleniyor. Böylece iki ülkenin normalleşmeye olan bağlılığı bir kez daha teyit edilecek.

 

Masadaki önemli konulardan biri de çatışmaların sürdüğü bölgedeki güvenlik işbirliği. İstişarelere ara verilen altı yılda bölgede yaşanan değişimle birlikte, İsrail’le Türkiye’nin güvenlik ve istikrarının sağlanması konuları masaya yatırılacak.

 

Rotem ardından İstanbul’da Türkiye’deki Yahudi toplulukların liderleriyle görüşecek.

 

Kaynak: AA

- Advertisment -